BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.508,61
HABER /  GÜNCEL

31 Aralık 2012 Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Hindistan'da toplu tecavüze uğradıktan sonra ölen tıp öğrencisini, Amerika Birleşik Devletleri'nin mali uçurumunu ve İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğini ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Hindistan'da toplu tecavüze uğradıktan sonra ölen tıp öğrencisi kadını, Amerika Birleşik Devletleri'nin mali uçurumunu ve İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğini ele alıyor.

Hindistan mercek altında

Independent gazetesi ana sayfasını Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de toplu tecavüze uğradıktan sonra hayatını kaybeden 23 yaşındaki tıp öğrencisine adamış. Cenazesi kaldırıldığı sırada ülke çapında yapılan anma törenlerinden birinden bir fotoğrafı basan gazete, kurbanın dini bir cenaze töreninde yakıldığını; Hint halkının da hâlâ oldukça öfkeli olduğunu yazıyor.

Aynı şekilde ön sayfasına bir törenden fotoğraf basan Times, Hindistan'da politikacıların tecavüz suçları için yeni kanunlar önermeye hazırlandığını belirtiyor. Times bu yeni önergeler arasında tecavüzden suçlu bulunan kişilerin kimyasallarla kısırlaştırılması olduğunu da aktarıyor.

Hintli tıp öğrencisinin başına gelenlerden yola çıkan Guardian ise cenaze törenini ele almaktansa, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin konuyla ilgili açıklamalarını ön sayfasına taşımış. Ban Ki-mun'un her bir kadının korunması ve saygı gösterilmesi yönünde Hindistan'a çağrı yaptığını yazan gazete, genel sekreterin ayrıca "bu tür suçların işlenmesine karşı caydırıcı önlemlerin arttırılması gerektiğini" söylediğini belirtiyor.

Mali uçuruma saatler kaldı

Financial Times'ın manşetten duyurduğu haber Amerika Birleşik Devletleri'nin düşmesine saatler kalan mali uçurum. Basıldığı sırada hâlâ görünürde bir çözüm olmayan mali uçurum hakkında Financial Times, Demokratların ve Cumhuriyetçilerin çözümsüzlük konusunda birbirlerini suçladığını yazıyor. Gazete, Senato'daki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerin görüşmelerin olumsuz seyrinden bahsettiklerini, ama tarafların gün içinde bir çözüm bulunması için yeniden masaya oturmaktan kaçmayacaklarını söylediklerini aktarıyor. Financial Times, Cumhuriyetçilerden Mitch McConnell'ın görüş ayrılıklarının tek bir konuda olmadığını söylediğini; Demokratlardan Harry Reid'in de Cumhuriyetçilerin emeklilik maaşı ve sosyal yardımlar hakkında isteklerini "acı bir reçeteye" benzettiğini yazıyor.

İngiltere "ikinci sınıf" AB üyeliğine mi aday?

Times gazetesi, manşetten duyurduğu haberde Avrupa Birliği üyeliği sürekli tartışılan İngiltere'ye Brüksel'deki siyasetçilerin "ikinci sınıf" olarak nitelediği bir tür üyelik sunacağını iddia ediyor. Gazete, siyasetçilerin "kısmi üye" olarak tanımladıkları bu yeni üyelik biçimi sayesinde İngiltere'nin Avrupa'nın ortak pazarında kalabileceğini, ama Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve Avrupa Konseyi'ndeki veto hakkını kaybedeceğini aktarıyor. Times gazetesi, Brüksel'de "İngiltere konusunda ne yapmalı" tartışmalarının hararetlendiği bir dönemde Avrupa Federalistler Birliği'nin ilkbaharda kendi AB anlaşmasını basacağını yazıyor.

Fransa'da %75 çekişmesi

Başka bir haber için yine Financial Times'a bakıyoruz. "Anayasa konseyinin %75'lik vergi artırımını bozmasına rağmen Fransa'nın sosyalist hükümeti zenginleri sıkıştırmaya devam edecek" diyen gazete, Finans Bakanı Pierre Moscovici'nin bu vergi seviyesini sosyal adalet politikalarının önemli bir parçası olarak gördüklerini söylediğini aktarıyor. Gazete, kendilerine konuşan Moscovici'nin bu vergi seviyesinin geçici olduğunu, anayasa konseyinin de kanunu esastan değil bir teknik ayrıntıdan dolayı bozduğunu belirttiğini yazıyor.

Independent: "İngilizler Suriye'ye bulaşmamak istiyor"

Independent gazetesi ön sayfasında yazdığı haberde, gazetenin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre İngiliz halkının, ülkelerinin Suriye'deki muhaliflere askeri yardımda bulunmaması gerektiğine inandığını aktarıyor. Gazete, Başbakan David Cameron'ın, Suriye lideri Beşar Esad'a karşı savaşan muhaliflere silah yardımı yapılması doğrultusunda AB liderlerinin aklını çelmeye çalıştığı bir sırada İngiliz halkını bu konuda ikna etmesinin zor olacağını belirtiyor.

Telegraph: "Dini okullar öğrencileri radikalleştiriyor olabilir."

Telegraph gazetesi, İngiltere Eğitim Bakanlığı'nda yayınlanan gizli bir bildiriye dayanarak hazırladığı haberde yetkililerin devlet ve özel okullarda radikalleşmenin önüne geçemediklerinin belirtildiğini yazıyor. Çoğu Müslüman olan 118 muhafazakâr okula giden öğrencilere toplumdan kendilerini ayırmaları yönünde baskı yapıldığı yönünde endişelerin arttığını aktaran gazete, kendilerine konuşan devlet memurlarının okullardaki radikalleşmeyi tespit edecek bir sistem olmadığını kabul ettiklerini de haberine ekliyor.

Times'da Draghi yılın kişisi

Çeşitli konularda "yılın kişisini" belirleyen Times gazetesi, 2012'nin ekonomi dalında yılın kişisinin Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi olduğunu belirtiyor. "Mario Draghi, Euro'yu kurtaracağına dair bir söz vermişti ve bunu şimdilik başarmış gibi gözüküyor" sözleriyle haberine başlayan Times, şunları yazıyor: "Avrupa Merkez Bankası'nın İtalyalı başkanı yaz aylarında azalan güvenin Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya'yı vurmasıyla Euro para biriminin çökme riskiyle karşı karşıyaydı. Londra'da bir konuşmada Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro'yu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağını belirtmişti. Alman Merkez Bankası Bundesbank'ın muhalefetine rağmen kendisi Avrupa Merkez Bankası'nın kurtarma paketi isteyen ülkelerin devlet tahvillerini satın alacak sistemini geliştirdi. Bu, krizde dönüm noktası oldu. Alman siyasetçiler şikayetçi; Avrupalı siyasetçiler de atışmaya devam ederken Draghi, kendi kurumunun piyasalarca dikkate alınan tek kurum olduğunu kanıtladı."

Ekonomik kriz, yılbaşını etkiliyor

İngiltere'de yılbaşı kutlamaları konusunda yapılan bir araştırmayı aktaran Telegraph gazetesi, ekonomik krizden dolayı bu sene halkın çoğunluğunun yılbaşı gecesi evde kalacağını belirtiyor. Gazete, hesaplamalara göre pek çok kişinin yeni yıla girmeden ortalama 10:38'de yatacağını; geçen sene de benzer bir şekilde cep telefonları üzerinden gönderilen yeni yıl mesajlarının gece yarısından sonra değil, yeni yıla girmeden akşam 7:02'de en yoğun seviyede olduğunu aktarıyor.