BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.393,45
HABER /  GÜNCEL

3000 kişilik kaçakçıların sırrı açığa çıktı

Binlerce kaçakçının Suriye sınırına saldırmasının ardındaki gerçek Hükümet üyelerini bilgilendirmek için hazırlanan raporla açığa çıktı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Türkiye ile Suriye sınırında son dönemde sık sık yaşanan ve iki ile üç bin kişinin katıldığı “akaryakıt kaçakçılığı” skandalının sırrı Hükümet üyeleri için hazırlanan bir raporda çok farklı bir şekilde yorumlandı.

Taraf'ta Hüseyin Gözay imzalı habere göre, sınıra dayanan iki-üç bin akaryakıt kaçakçısının aslında kaçakçı olmadığı anlaşıldı. Gerçek akaryakıt kaçakçılarının ise müdahale sırasında bir başka noktadan Türkiye’ye kaçak akaryakıt soktuğu belirlendi. Konuyla ilgili olarak yeni önlemler alınması öngörülüyor.

3000 KİŞİLİK KAÇAKÇILAR KAFALARI KARIŞTIRIYOR

Türkiye ile Suriye sınırında son dönemde yaşanan ve binlerce kişinin katıldığı akaryakıt kaçakçılığı olayları, kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açmıştı.

Olayların ardından bazı kesimler, Türk ordusunu Suriye’de savaşa sürüklemek için toplu akaryakıt kaçakçılığı yönteminin kullanıldığını iddia etti. Bazı kesimler ise, sığınmacıların büyük kısmının akaryakıt kaçakçılığına yönelmesi nedeniyle, rekor sayıdaki kaçakçının aynı anda Türkiye’ye geçmek istediğini öne sürdü.

MEĞER KAÇAKÇILAR “NAYLON”MUŞ

Son dönemde yaşanan binlerce kişilik akaryakıt kaçakçılığının sırrı ise istihbarat birimleri tarafından hazırlanan raporlarla çözüldü.

Hükümet üyelerine sunulan raporlara göre, Suriye sınırında yaşanan binlerce kişilik akaryakıt kaçakçılığı olayları, gerçek akaryakıt kaçakçılığını kamufle etmek için kullanılıyor.

Bu yöntemle, Suriye’de üstlenen kaçak akaryakıt baronları güvenlik güçlerini tek bir noktada toplayarak, bir başka noktadan kaçak akaryakıtları Türkiye’ye sokuyorlar.

Bu çerçevede, Türkiye sınırlarına aynı anda binlerce tonluk kaçak mazot giriyor. Suriye sınırındaki toplu akaryakıt kaçakçılığı olaylarının artmasında Türkiye’nin Reyhanlı saldırısının ardından sınırlardaki güvenlik tedbirlerini artırması etkili oldu.

Reyhanlı saldırısından önce, kaçak akaryakıtın bir kısmı deniz yoluyla bir kısmı da karayolu ile Türkiye’ye getiriliyordu. Saldırın ardından ise, her iki yol da büyük ölçüde kapandı.

Bu durum Suriye’de faaliyet gösteren kaçak akaryakıt baronlarının köşeye sıkışmasına yol açtı. Bu gelişme üzerine de, sahte akaryakıt olayları metodu uygulamaya konuldu.

KOALİSYON KURULMUŞ

Raporlarda, kaçak akaryakıt olaylarının arkasında kimlerin olduğuna ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre, kaçak akaryakıt ticareti Suriye’de ikamet eden dört-beş baron tarafından yönetiliyor.

Her bir baron, Suriye’deki ayrı bir grubun temsilcisi olarak görev yapıyor. Kaçak akaryakıt satışında Özgür Suriye Ordusu temsilcileri, PKK temsilcileri ve Beşar Esad yanlısı yöneticiler de bulunuyor.

İstihbarat raporlarına göre, Suriye’de birbirleri ile savaşan gruplar kaçak akaryakıt konusunda ise zaman zaman işbirliğine de giriyorlar.