BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.491,27
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

30 saniyede 3 milyon sterlin

Düzenleyen ünlü Sotheby Müzayede evi... Yer Londra. 30 saniyede satılansa bir TÜRK ressamın tablosu. Onun için Türk sanatının Da Vinci'si deniyor.

Abone ol OSMAN Hamdi Bey’in ünlü ‘İstanbul Hanımı’ tablosu, Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nde bugün düzenlenen açık artırmada, 30 saniye içinde 380 bin 500 sterline satıldı. Tabloyu alan kişinin kimliği açıklanmadı.

Dünyanın en ünlü müzayede salonlarından bir olan Londra Sotheby Müzayede Evi, bugün Türk sanat tarihi açısından önemli bir açık artırmaya sahne oldu.

Müzayedenin en gözde parçası Türk sanatının Leonardo da Vinci’si olarak tanımlanan Osman Hamdi Bey'in 'İstanbul Hanımefendisi” adlı tablosuydu.

Kanvas üzerine yağlıboya "İstanbul Hanımı" tablosu, 2 milyon 200 bin sterlinden açık artırmaya sunuldu. Eser, yaklaşık 30 saniye süren açık artırmada, telefonla katılan bir kişi tarafından 3 milyon 380 bin 500 sterline alındı. 

İstanbul Hanımı tablosunda, hem Türk değerleri hem de en son Paris modasını yansıtan giysileriyle alımlı kumral genç bir kadı resmediliyor.

Osman Hamdi Bey kimdir?

Avrupa'nın akademik tarzını benimseyen ilk Türk sanatçı olan Osman Hamdi, oryantalizmin en başarılı ressamlarından biri olarak niteleniyor. Osman Hamdi bey ressamlığının yanı sıra aynı zamanda bürokrat, arkeaolog, müze müdürü, mimar, şair, yazar ve müzisyen kimliği ile de biliniyor.

19'uncu Yüzyıl'ın ikinci yarısında Türk kültürel hayatında belirleyici etkisi olan Hamdi Bey, sanat eğitimine 1860-61 yıllarında, Paris'te, Gustave Boulanger'in ve Jean-Léon Gér'me'un gözetiminde başlamış. 12 yıl sonra İstanbul'a dönüp Osmanlı bürokrasisinde çeşitli görevler yaptıktan sonra, 1881 yılında Osmanlı İmparatorluğu Müzesine yönetici olarak atanmış.