BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

30 Ocak 2012 Basın Özeti

Guardian, AB liderlerini 'malî emperyalizm' peşinde olmakla suçlarken, Times'a göre Sarkozy kendini 'kahraman vergi memuru' olarak görüyor. Suriye konusunda Times Arap ülkeleri ve Türkiye'nin operasyon planı yapması gerektiğini yazıyor.

Abone ol

Bugün Brüksel'de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği liderlerinin zirvesi tüm İngiliz gazetelerinde geniş şekilde değerlendiriliyor.

'Malî emperyalizm'

Guardian gazetesi, "Daha çok zirve, daha çok problem" başlıklı başyazısına, "Euro Bölgesi' iki büyük hata yapmak üzere. Biri siyasî diğeri ekonomik" ifadeleriyle başlıyor.

Gazete, bugün toplanacak olan liderlerin, ağır borç yükü altındaki ülkelerin ulusal bütçeleri üzerinde kontrol sağlamak için baskı uygulayacağını belirtiyor.

İkinci hata olarak Guardian, Almanya'nın baskısıyla, "modern zamanların genel valisi" olarak tanımladığı bir Euro Bölgesi yetkilisinin, Yunanistan'ın harcamalarını gözlemek üzere Atina'ya yerleştirileceğinin anlaşıldığını yazıyor.

Guardian, ekonomi uzmanlarının bir yıldan uzun süredir, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer liderlere bir 'malî birlik' oluşturulması yolunda telkinde bulunduklarını hatırlatıyor ve "Liderler ise bunun yerine malî emperyalizm tesis etmek istiyor" yorumunda bulunuyor.

Guardian gazetesinde yer alan "modern zamanların genel valisi" yorumu Financial Times gazetesine sızdırılan bir habere dayanıyor.

'Modern zamanların genel valisi'

"Avrupa Birliği'nin bütçe kontrolü planına Yunanistan öfkesi" manşetiyle çıkan Financial Times, yazısında, Yunanlı yetkililerin Almanya'nın planını sert bir dille reddettiklerini belirtiyor. Gazete, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un "Bu plan haksız bir şekilde, bizi, malî yardım ve ulusal onur arasında bir seçim yapmaya zorluyor" sözlerine yer veriyor.

Financial Times, yapılacak malî yardım öncesinde, Avrupa Birliği ve IMF'nin Yunanistan'a 10 sayfalık bir talep listesi verdiğini, buna göre, gelecek üç yıl içinde 150 bin kamu görevlisinin işten çıkarılmasının ve bu yılın bütçe açığında da yüzde birlik ilave kesintiye gidilmesinin öngörüldüğünü belirtiyor.

Daily Telegraph gazetesi, bugünkü liderler zirvesini konu ettiği başyazısına "Hiçbir yere gitmeyen yolda bir Avrupa zirvesi daha" başlığını atmış.

Gazete, "Bir zamanlar Avrupa zirveleri devlet ve hükümet liderlerinin yılda iki defa bir araya gelip kendi kendilerini başarılarından dolayı kutladıkları ve fotoğrafçılara poz verdikleri toplantılardı. Bugünün sürekli kriz ortamında bu toplantılar aylık olarak yapılmaya başlandı" diyor.

Almanya'nın Yunanistan konusundaki önerisinin Atina'da büyük tepki gördüğünü belirten gazete, "Ancak bu, Almanya'nın para vermek için olmazsa olmaz dediği 'malî anlaşma' planının açık bir sonucu" yorumunu yapıyor.

Daily Telegraph, Avrupa liderlerinin Noel dönemindeki zirvesinde borçlu ülkelere Avrupa Birliği kurumlarının yaptırım uygulaması planlarını veto eden İngiltere Başbakanı David Cameron'un, bu konuda geri adım atması durumunda, kendi partisi içinde büyük bir isyanın başlayabileceğini belirtiyor.

'Kahraman vergi memuru'

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dün akşam yayınlanan televizyon programında yaptığı açıklamalar Times gazetesine "Sarkozy kendini kahraman vergi memuru olarak tanıttı" başlığıyla yansıyor.

Sarkozy'nin ekonomi politikalarıyla ilgili açıklamalarının kimilerince "cesur" kimilerince ise "siyasî intihar" olarak değerlendirildiğini belirten Times, henüz adaylığını açıklamamış olsa da, cumhurbaşkanının, Nisan ayında yapılacak seçimler öncesinde Sosyalist aday Francois Hollande'ın gerisinde olduğunu belirtiyor ve ekonomi danışmanının "Nicola Sarkozy yarışa dâhil olmak için büyük bir şey yapmalı" sözlerine yer veriyor.

Merkel'den kampanyaya destek

Aynı konu Financial Times'ın da sayfalarında yer buluyor. Gazete, "Seçim yarışında Merkel Sarkozy'ye destek verecek" başlıklı yazısında "Berlin'den gelen destek Paris'i şaşırttı" diyor. Almanya Başbakanı'nın Hıristiyan Demokrat Partisi'nden yapılan açıklamaya göre, Angela Merkel, bahar aylarında Nicolas Sarkozy'ye seçim kampanyasında aktif destek verecek, mitinglere katılacak.

Esad'ın korktuğu başına geliyor

Suriye'de yaşanan gelişmeler de İngiliz gazetelerinde geniş yer buluyor bugün.

Guardian gazetesinde Ian Black imzalı analizde, "kanlı kriz büyüdükçe umutlar Birleşmiş Milletler'e bağlandı" ifadesi var. Black yazısında özetle şu görüşlere yer veriyor.

"Hafta sonunda meydana gelen şiddet olaylarının ışığında, Suriye krizinde gözler, Arap ülkeleri ve Batı'nın Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı görevden ayrılmaya ikna etmeye çalıştığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çevriliyor. Son birkaç günde BBC, CNN ve diğer haber kanallarının kaydettiği görüntüler Esad rejiminin içinde bulunduğu sıkıntıyı ve muhaliflerin kararlılığını açıkça ortaya koyuyor. Arap Birliği gözlemcilerinin görevinin askıya alınması ardından Esad rejiminin korktuğu başına geliyor. Kriz uluslararası bir boyuta taşınıyor."

Times gazetesi ise, "Suriye'yi iç savaştan kurtarma şansı" başlıklı analizinde, yaklaşık bir yıldır kenarda bekleyen uluslararası toplumun sonunda hareketlendiğini belirtiyor. "Suriye içinde ve dışında, rejimin bu haliyle devam edemeyeceği genel kabul görüyor" görüşüne yer veren gazete, dış dünyanın Suriye'ye yardım etmesi için iki yol olduğu yorumunu yapıyor.

"İlki, birilerinin Beşar Esad'a gerçekleri anlatması. Belki bu üst düzey bir müzakereci olabilir. Bu iş için, örneğin, Kosova'da barış anlaşmasını sağlayan Rus diplomat Viktor Çernomirdin iyi bir aday olabilir. Diğer yol ise, Arap Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin askerî operasyon planları yapmaya başlaması. Bu adım Şam yönetimine, izlediği yolun kabul edilemez olduğunu gösterecektir."

'Zararlı Olimpiyat'

Independent gazetesinin bugünkü manşet haberi 2012 Londra Olimpiyatları'na ayrılmış. "Olimpiyatlar İngiltere'yi milyarlarca sterlin zarara sokacak" manşetini kullanan Independent, "Olimpiyat Komitesi tarafından, üst düzey davetliler için gereksiz olarak yapılan binlerce otel odası rezervasyonunun büyük zarar yaratacağını" yazıyor.

Düzenleme Komitesi'nin dün yaptığı açıklamada, yapılan otel rezervasyonlarının dörtte birinin kullanılmayacağı ve yeniden satışa sunulacağı belirtildi. Independent, "Komite'nin çok önceden yaptığı otel rezervasyonları fiyatların yükselmesine neden olmuştu. Tur operatörleri, şimdi birden bire açığa çıkan çok sayıda yatağın ziyaretçi sayılarını arttırmak için gecikmiş olduğunu belirtiyorlar" görüşünü vurguluyor. Olimpiyat Oyunları süresince bir milyon yatağın satılmayacağını belirten gazete, bunun Temmuz ve Ağustos aylarında 3,5 milyar sterlinlik bir gelir kaybı anlamına geldiğini belirtiyor.

Emlak yatırımında İstanbul bir numara

Guardian gazetesinden emlak sektörüyle ilglil bir haber. Gazeteye göre İstanbul, Münih ve Varşova, emlak yatırımcılarının yeni gözde kentleri.

Astronomik fiyatlar nedeniyle Londra'nın emlak sektöründeki liderliğini kaybetmeye başladığını belirten Guardian, İstanbul'un, büyüyen ekonomisi ve genç nüfusu sayesinde yeni yatırımcılar ve projeler için bu yıl ikinci kez ilk sırada olduğunu belirtiyor.