BIST 9.476
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.493,95
HABER /  GÜNCEL

'Çok partili siyaset emperyalizme davettir'

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Komünist Parti Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ülkede tek parti yönetimini savundu öte yandan siyasî liderlerin görev süresinin sınırlanacağını açıkladı.

Abone ol

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Komünist Parti Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ülkede tek parti yönetimini savundu.

Castro, diğer partileri siyasî sisteme dahil etmenin, Küba'nın bağımsızlığını ve 1959 devrimiyle kurulan sosyalist sistemi tehlikeye düşüreceğini söyledi.

Ancak Castro, Komünist Parti içinde daha fazla demokrasi ve açık tartışma platformlarını yerleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

2008 yılında sağlık durumu nedeniyle görevi bırakan Fidel Castro'nun yerine devlet başkanı olan gelen Raul Castro, görev süresi boyunca önemli ekonomik reformları uygulamaya geçirdi.

Castro konuşmasında, tek parti yönetiminin değişeceğini umanları ve bu Kongre'de, devrimin inşa ettiği siyasî yapının değişim işaretlerini görmeyi bekleyenleri eleştirdi.

"Tek parti prensibinden vazgeçmek, bu topraklara emperyalizmin partilerini davet etmektir" diyen Castro, Küba'nın çok partili sisteme geçmesi gerektiğini düşünenlerin 'sürekli baskı, ekonomik abluka, müdahale ve kısıtlamalarla dolu bir tarihi' görmezden geldiklerini söyledi.

Raul Castro, yolsuzluk ve 'geçmişin hatalarından ders almamanın' sosyalist sistemin karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğunu belirtti, Komünist Parti'nin kendi saflarında ve basında daha fazla demokrasiyi ve tartışma platformlarını yerleştirmesi gerektiğini savundu.

Siyasî liderlerin görev süresini beş yıllık iki dönemle sınırlama planlarını da yeniden ifade eden Castro, anayasa reformlarını beklemeden bu değişimin adım adım yerleştirileceğini belirtti.

İlk kez geçen yıl gündeme gelen bu planlar, 'tarihî kuşak' olarak bilinen, 1959 devriminin önde gelen isimlerinin önemli konumlarda olduğu Küba siyasetinde önemli bir değişime işaret ediyor.

Raul Castro, bu değişimin kendi görev süresini de içerip içermeyeceğini açıklamadı.