BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  GÜNCEL

Taliban'la müzakere adresi Suudi Arabistan

BBC'nin Batılı ve Afgan yetkililerden edindiği bilgilere göre, Afganistan hükümeti, Taliban yetkilileriyle barış görüşmelerini sürdürmek üzere Suudi Arabistan'da bir araya gelmeyi planlıyor.

Abone ol

Afganistan hükümeti, Taliban yetkilileriyle Suudi Arabistan'da bir araya gelmeyi planlıyor.

Karzai hükümeti, Taliban ile barış sürecine girilmesi çabalarını desteklemek için, hareketin Katar'da bir irtibat bürosu açmasına izin verileceğini duyurmuştu.

BBC'nin Batılı ve Afgan yetkililerden edindiği bilgilere göre, hükümet ve Taliban arasındaki görüşmeler birkaç hafta sonra yapılacak.

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai hükümetini tanımasa da hükümet yetkilileri, Taliban'ın bu görüşmeyi kabul ettiğini belirtiyor.

Bu güne kadar, sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Kabil hükümetini destekleyen diğer müttefiklerle görüşeceğini söyleyen Taliban yetkilileri, BBC'nin Suudi Arabistan'daki toplantıyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

BBC'ye bilgi veren bir Afgan hükümet görevlisi, Taliban Katar'da bir iletişim ofisi açsa bile, Suudi Arabistan ve Türkiye aracılığıyla girişimlerini sürdüreceklerini belirtti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar'ın, kendisine danışmadan Taliban'la görüşme sürecini yeniden başlatmak için girişimde bulunmasını öfkeyle karşılamıştı.

Taliban'la bir görüşme süreci başlatmak, Batı hükümetlerinin Afganistan stratejisinin açık bir parçası artık. Ancak, sorunlar ve hassas anlaşmazlık konuları nedeniyle, bu ülkeler görüşmeleri doğrudan yürütmek yerine Afganistan hükümetinin kontrolünde yapılmasını tercih ediyor.

Afganistan'da görev yapan müttefik ülkelere bağlı muharip güçlerin 2014'te geri çekilme tarihi yaklaştıkça, Batılı ülkeler görüşmeleri bir an önce başlatabilmek için acele ediyor.

Katar üzerinden Taliban'la temasa geçen Amerika Birleşik Devletleri'nin Hamid Karzai hükümetine verdiği güvenceler fazla etki göstermemişe benziyor.

Suudi Arabistan'da yapılacak olası görüşmelerin nasıl bir sonuç vereceği de ilk aşamada belirsiz. Görüşmelerin başlamasıyla birlikte bazı ilerlemeler sağlansa bile, Afganistan hükümetiyle Taliban arasında kapsamlı ve kalıcı bir anlaşma olasılığı hâlâ çok uzak.