BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.438,91
HABER /  GÜNCEL

Sarkozy malî işlem vergisi getiriyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, diğer Avrupa ülkeleri uygulanmaya katılsa da katılmasa da, Ağustos ayından itibaren malî ve ticari işlemlerden yüzde 0,1 oranında vergi kesileceğini belirtti.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, diğer Avrupa ülkeleri uygulanmaya katılsa da katılmasa da, Ağustos ayından itibaren malî ve ticari işlemlerden yüzde 0,1 oranında vergi kesileceğini belirtti.

Sarkozy, televizyonda yayınlanan programda Fransa ekonomisinin yeniden dengelenmesi için almayı planladığı önlemleri açıkladı.

Sarkozy, televizyonda yayınlanan programda gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Fransa ekonomisinin yeniden dengelenmesi için almayı planladığı önlemlerin ana hatlarını açıkladı.

ADaylığını açıklamamış olmasına rağmen, Fransa'da Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde desteğini arttırmayı hedeflediği düşünülen Sarkozy hem Fransa'da ekonominin daha iyi bir çizgide olduğunu hem de genel olarak Euro Bölgesi ekonomilerinin sakin ve istikrarlı bir duruma geldiğini savundu.

Adaylığı konusundaki soruları yanıtsız bırakan Sarkozy, bunu zamanı geldiğinde açıklayacağını söyledi.

Malî ve ticari işlemlerden yüzde 0,1 oranında vergi alınması konusu uzun zamandır gündemdeydi. Ancak tahminler, Fransa'nın bu vergiyi, sadece Avrupa genelinde alınacak bir kararla, ya da en azından bu vergiyi, kabul eden diğer ülkelerle birlikte uygulayacağıydı.

Sarkozy'nin Ağustos ayından itibaren bu vergiyi yürürlüğe sokacağını açıklaması, Fransa'da genel destek gören bu uygulamayla, seçimlere yatırım olarak değerlendiriliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı, malî ve ticari işlemler vergisiyle yılda bir milyar Euro gelir elde edileceğini belirtti ve vergi uygulamasının bir emsal yaratacağını belirtti. Sarkozy, "Avrupa'nın finans sektörüne büyük zarar verenlerin, durumu düzeltmenin maliyetini de karşılamalı" dedi.

Rekabet gücünü artırmak için şirketlerin üzerindeki yükü azalmak istediklerini söyleyen Sarkozy, KDV oranını yüzde 1,6 oranında arttırarak çalışanların ödedikleri katkı paylarının düşürülmesini sağlayacaklarını belirtti.

Çalışma yasalarına serbestlik getireceklerini savunan Sarkozy, böylece şirketlerin, çalışma koşulları ve ücretler konusunda sendikalarla doğrudan görüşme yapmasının önünün açılacağını söyledi. Bu açıklama, Fransa'daki, haftalık 35 saat çalışma süresini sona erdirme adımı olarak değerlendiriliyor.

Sarkozy'nin, Fransa'yı daha rekabetçi bir ülke haline getirme planları olarak şekillenen bu açıklamalar, Almanya'nın ekonomi politikalarının izlerini taşıyor.

Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç ay kala, seçimin diğer adayı Sosyalist Francois Hollande'ın yoklamalardaki açık liderliği dikkate alındığında, bu planların ne kadarının uygulanabileceği belli değil.