BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,73
ALTIN 2.425,70
HABER /  SEÇİM

30 Mart'ta burayı alan CHP'yi kalesinde devirir

30 Mart seçimlerinde en kritik illerden biri İzmir... CHP'nin kalesi olarak görülen İzmir'de en çekişmeli ve seçim kaderini tayin edecek ilçe ise Konak.

Abone ol

CHP’nin kalesi olarak nitelendirilen İzmir’de, seçim tansiyonu giderek yükseliyor. İktidardaki AK Parti, her seçimde en büyük hedeflerinden biri olan bu kaleyi bu kez ele geçirmek istiyor, CHP ise kemik seçmenine güvenip hedef çıtasını yükselterek 30 ilçenin 30’una hâkim olma isteğinde.

Ancak ilçelerde, CHP’den aday gösterilmeyip DSP’ye geçen bazı adaylar, sandıktan sürpriz sonuçlar çıkarabilir. CHP’deki bu beklenmedik bölünme, diğer partilerin sandıktaki umutlarını da artırmış durumda.

İzmir'de seçimin kaderini tayin edecek ilçe Konak olarak gösteriliyor. Zira bu ilçedeki oy ilin oyunu yansıtan bir özelliğe sahip. Haliyle de Konak'ı alan İzmir'i alacak.

El Cezire Muhabiri Turaç Top, hem CHP hem de AKP'nin en çok önem verdiği İzmir seçimlerini analiz etti. 30 Mart seçimine sayılı günler kala kentteki son durumu aktadar Turaç Top, CHP'deki bölünmenin sürprizler yaratabileceğine dikkat çekti.

30 MART YEREL SEÇİMLERİ EN KRİTİK İLLER (TIKLA GÖR)

İşte İzmir tablosu;
30-mart-seçimleri-izmir-adaylari.jpg
AK PARTİ : AK Parti, çok önem verdiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en büyük kozunu, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı sahaya sürdü. İzmir Milletvekili de olan Yıldırım, bakanlığı döneminde, kente yönelik Kuzey Ege Limanı, Konak ve Sabuncubeli Tüneli, İzmir-İstanbul otoyolu gibi yatırımlarda başı çekti ve bazı seçmenlerin gönlünde taht kurmayı başardı. Yüksek seçim bütçesiyle kente gelen Yıldırım, 24 Mart Pazartesi günü, “Yüzyılın Şehircilik Hareketi: Hayat İzmir” başlığında 1414 projeyle sahne aldı, seçmenlerin oylarına talip oldu.

CHP : CHP’nin adayı ise, 28 Mart 2004 seçimlerinde CHP’den Bornova Belediye Başkanı seçilen, sadece 3 ay sonra, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina’nın ani vefatının ardından, 21 Haziran 2004’te, meclis toplantısında oy birliğiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Aziz Kocaoğlu. O günden bu yana bu görevi yürüten, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında yargılanan ve 397 yıla kadar hapis cezası istenen Kocaoğlu, kentteki kemik seçmenine güveniyor.

İZMİR'DE SÜRPRİZİ CHP'DEN KOPANLAR YAPABİLİR

Kocaoğlu, son süreçte parti içi adaylık krizinde baş rolü oynadı. Birlikte görev yaptığı bazı belediye başkanlarını genel merkeze rest çekip aday gösterilmesini istemedi. Kocaoğlu’nun girişimiyle mevcut 15 belediye başkanı aday gösterilmedi. 5 belediye başkanı da yaşananların ardından partileri CHP’den istifa etti. Bu durumdaki belediye başkanlarından bazılarının DSP’ye geçmesinin Kocaoğlu’nu zor duruma soktuğu iddialar arasında. Talep ettiği kişilerin aday gösterilmesiyle sorumluluğu bir kat daha artan Kocaoğlu’nu zorlayacak bir başka olay, belediye meclis listelerindeki aday krizi. Listelerdeki kayırma iddiaları, parti içinde yine tepkilere neden oldu.

MHP : MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Taşer de yarışta "varım" diyor. Taşer, eski Başkan Burhan Özfatura’nın yıldız bürokratları arasındaydı. MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın destek çıktığı Taşer, rakiplerinin gerisinde kalmayıp İzmir ile ilgili 200 projesi olduğunu açıkladı. Taşer’in, partisinin, 2009 seçimlerindeki yüzde 7’lik oy oranını, siyasetteki süreçten dolayı artırması sürpriz olmaz.

30 MART YEREL SEÇİMLERİ KÜRTLER'İN OY TERCİHİ (TIKLA GÖR)

DSP : CHP’deki çatlağın ardından önemli isimleri partisine katan Selçuk Karakülçe, DSP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı. Karakülçe’nin, son transferlerle partisini sandıkta ne kadar güçlendireceği merak ediliyor.

SP : Saadet Partisi’nden Mehmet Ali Özüdoğru, İşçi Partisi’nden Tugay Şen ile HDP/BDP adayı Osman Özçelik de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için seçim yarışına giriyor.

KONAK'I ALAN İZMİR'DE SEÇİMİ KAZANIYOR

Kentin merkezi Konak’taki seçim sonuçları, il geneline ayna tutabilecek niteliğe sahip. Seçimlerde, Konak ilçesini kazanan parti, genelde kentteki zaferini de ilân ediyor. AK Parti ve CHP, kıyasıya mücadele ettikleri Konak’ın yönetimini kadınlara bırakmayı tercih etti.

30 MART SEÇİMİNDE BU İLİN ALAN TÜRKİYE'Yİ ALIR (TIKLA)

Konak ve Bayraklı'da Tartan ve Aslan’ın, sol oylarını bölerek, sandıkta sürpriz yapması bekleniyor. İki ilçede DSP’nin kazanması veya yüksek oy alması halinde nüfus çoğunlukları gözönüne alındığında Büyükşehir seçim sonuçlarında CHP’nin oy oranını düşürebileceği de öngörülüyor. Urla’da, geçmiş seçimlerde de ipi göğüsleyen, mevcut Başkan Selçuk Karaosmanoğlu da, ilçedeki yarışta CHP’li rakibi Sibel Uyar karşısında gözardı edilmemesi gereken bir aday.

Tüm ilçelerdeki daha ayrıntılı bilgi için El Cezire'ye bakın (tıklayın)