BIST 10.177
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.440,88
HABER /  GÜNCEL

3 milyar peşin para ile ev sahibi olun

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul'da 180 ay vadeli 37 bin YTL'den başlayan fiyatlarla 1118 konut satacak. Konut satın almak için başvuranlarda şu şartlar isteniyor:

Abone ol

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ortak gerçekleştireceği 1118 konutluk projenin başvuruları 4 Temmuz'da başlayacak ve 29 Temmuz'da bitecek.

İkitelli'de alt gelir grubuna yönelik yapılacak 678 konut 2 oda 1 salon olacak ve brüt alanı 75 metrekare ile 84 metrekare arasında değişecek. 75 metrekare dairelerde 2 bin 400 YTL peşin ve 84 metrekare dairelerde 3 bin YTL peşin ve 180 ay vade yapılacak.

Konutların fiyatı 37 bin YTL. Orta gelir grubuna yönelik 2 oda 1 salon 440 konut yüzde 10, 15 ve 25 peşinat ve 120 aya kadar vade ile satılacak. Orta gelir grubuna hitap edeh bu konutların fiyatı ise 57 bin 300 YTL.

Kura çekimi 26 Ağustos'ta

Alt gelir grubundaki konutların kurası 26 Ağustos'ta orta gelir grubundakilerin kurası ise 28 Ağustos'ta çekilecek. Konut satın almak için başvuranlarda şu şartlar isteniyor: T.C. vatandaşı olması, İstanbul il sınırları içerisinde en az beş yıldır ikamet ediyor olması, Toplu Konut İdaresi'nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresi'nden konut kredisi kullanmamış olması, Kendisine eşine ve velayeti altındaki çocuklara ait bağımsız bir konutun veya eşi ve velayeti altındaki çocuklarıyla hisseli konutun bulunmaması.

Hanehalkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek. Evlerin teslimatı 14 ay içerisinde yapılacak. Her yıl ocak ve temmuz ayında tek taksitler memur maaş zammı oranında artacak.

Kaçak yapılaşmayı önlemek ve dar gelirlileri kira öder gibi ev sahibi yapabilmek için İstanbul'da toplu konut atağı başlatılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ile toplam 30 bin konut yapımı için anlaşırken, bazı askeri bölgelerin de konut alanı yapılabilebileceği bildirildi.
 
Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ ile 30 bin konut için prensip anlaşmasına vardıklarını ve bunun bin 118'inin dar gelirlilere yapılacağını söyledi.
 
Oluşturdukları kent atölyesinde İstanbul'un tamamını planladıklarını anlatan Topbaş, yapılan anlaşmaya ilaveten KİPTAŞ'ın da 6 bin civarında konut yapmak için çalıştığını dile getirdi.
 
İki şart
 
Yapılacak konutlardan satın alabilmek için iki şart belirlediklerini anlatan Topbaş, bunları beş yıl İstanbul'da oturma kaydı ve birinci derece yakınının konutunun olmaması olarak sıraladı.
 
Çok uzun vadeli ve kira öder gibi imkanlarla insanları konut sahibi yapacaklarını söyleyen Topbaş, böylece kaçak yapılanmanın da önüne geçileceğini ifade etti.
 
200 milyon lira taksitle ev
 
Bin 118 konut ile ilgili müracaat formlarının hazırlandığı bilgisini veren Topbaş, bir milyar lira kayıt parası alınacağını, toplam peşinatın ise üç milyar lira olacağını bildirdi. Topbaş, "Ayda 200-250 milyon lira gibi rakamlarla insanları konut sahibi yapmayı hedefliyoruz.'' diye konuştu.
 
''İstanbul'da artık kira öder gibi konut edinme dönemi başlıyor'' diyen Topbaş, yurtdışı yatırımcılarının da bu alana girmeye başladığını söyledi. Topbaş, 5 yıl İstanbul'da oturma şartını göçü önlemek için getirdiklerini de kaydederek, bu durumun İGDAŞ ve İSKİ faturalarıyla belgeleneceğini bildirdi. Dar gelirliler için yapılacak konutlara 2 ay içinde başlamayı düşündüklerini belirten Topbaş, inşaatların bir yıl içinde teslim edileceğini kaydetti.
 
Askeriyeden arsa isteği
 
Topbaş, kentteki arsa sorununa da işaret ederek, bazı askeri bölgelerin konut alanı olarak kullanılması için 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon ile görüştüklerini ve Orgeneral Tolon'un bu konuya olumlu baktığını söyledi.
 
Maliye Bakanlığı'ndan da arsa talebinde bulunduklarını, bunun tespit çalışmalarının yapıldığını anlatan Topbaş, şöyle konuştu:
 
''Hedefimiz 10 binlerle ifade edilecek rakamlara ulaşmaktır. TOKİ ile 30 bin konut yapımı için prensip anlaşmasına vardık. Bunun 1118'i dar gelirlilere yapılacak. Artık İstanbul'da kimse kaçak yapı yapmaya tevessül etmeyecek."