BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.396,00
HABER /  DÜNYA

28 yıl sonra gelen buluşma

İran ve ABD yetkilileri, 28 yıl aradan sonra, üçüncü bir ülkeyi ilgilendiren konu nedeniyle de olsa, ilk kez bir araya geliyor.

Abone ol

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılacak toplantıya İran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi'nin yanı sıra İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Ortadoğu Genel Müdürü ile Dışişleri Bakanlığı Özel Irak Bürosu Başkanı katılacak.

Toplantıya ABD adına katılacak heyete de Bağdat Büyükelçisi Ryan Croker başkanlık edecek. Resmi haber ajansı İRNA'nın bildirdiğine göre, toplantıya katılacak İran heyeti, Bağdat'a gitti.

İran tarafına göre, büyükelçiler düzeyinde gerçekleşecek görüşmenin gündemini, "Irak'taki İran rejimi muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü, Irak'taki güven ve istikrara İran'ın katılımının sağlanması, ABD güçlerinin çekilmesi için takvim belirlenmesi ve Irak'ın yeniden yapılandırılmasında İran'ın rolü" konuları oluşturuyor.

İran – ABD ilişkileri

İran'ın son şahı Muhammed Rıza döneminde çok iyi düzeyde olan İran - ABD ilişkileri, 1979 İslam devriminden sonra, Humeyni çizgisindeki üniversite öğrencilerinin Tahran'da ABD Büyükelçiliği’ni basarak, burada çalışan 52 kişiyi rehin tutmaları nedeniyle tamamen kesilmişti.
ABD ve