BIST 10.504
DOLAR 32,28
EURO 35,05
ALTIN 2.473,37
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat iddianamesinde çarpıcı ayrıntılar

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi 28 Şubat iddianamesini kabul etti

Abone ol

103 asker hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan 28 Şubat davası, 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcı Mustafa Bilgili iddiananameyi tamamen resmi kurumlardan gelen belgeler doğrultusunda hazırlandı. İddianamede gizli tanık yok.

ÇEVİK BİR: İLACIN DOZU ARTIRILIR

21-23 Şubat tarihlerinde Çevik Bir'in İsrail'e yaptığı ziyaret var. Görüşmeler sırasında ABD'li ve İsrailli yetkililer Bir'e Türkiye'deki gidişattan memnun olmadıklarını söylüyor. Bir'in cevap olarak "Refah Partisi'nin etkisiyle dış politikada bazı değişik uygulamalar görülmektedir. Atatürk tarafından çizilen istikamet ve hedeflerin değiştirilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. Atatürk prensipleri büyük ölçüde zarar görürse ilacın dozu artırılır" ifadesi var.

ÇEVİK BİR'İN CD'LERİ

Çevik Bir'in evinde bulunan CD'ler yer alan dökümlerde Bir, "Subay ve astsusayların eşlerinin kafasında türban olması propaganda olması anlamına gelir" diyor.  Necmettin Erbakan, Fethullah Gülen, Şevki Yılmaz Müslüm Gündüz, Mahmut Ünlü'ye ait ses ve görantü kayıtları yine o CD'lerin içinde döküman olarak yer alıyor.

KILIÇDAROĞLU İDDİANAMEDE

Kılıçdaroğlu da iddianameye girdi. Gizli ibareli belgede "Kemal Kılıçdaroğlu personel alımlarında bölücü mezhepçi örgüt mensubu örgüt yandaşlarını, akrabalarını, hemşehrilerine öncelik vermiş, bu maksatla alımlarda her türlü hileye yolsuzluğa başvurmuştur" deniliyor.

BÇG ŞEMASI

Batı çalışma Grubu'nun şeması iddianamede yer alıyor. Çevik Bir başkanlığında olduğu belirtilen BÇG'de koordinator olarak Çetin Doğan ve Kenan Deniz olduğu belirtiliyor. Grup ayrıca 4 ayrı dala ayrılmış olarak gösteriliyor.

Çetin Doğan'ın iddianamede yer alan ifadesinde 10 Nisan 1997 tarihli belgeyi kendisinin hazırladığı J başkanları ile koordine edip görüş alarak Çevik Bir'e sunduğunu silsile gereği Genelkurmay başkanına arzedildiğini ve BÇG şemasını hazırlayıp imzaladığı belirtiliyor.

İRTİCA BRİFİNGLERİ

Yargıya verilen irtica brifinglerinde "Cumhuriyet rejimini yıkmak Türkiye cumhuriyeti tarihinin hiçbir döneminde görülmeyen irticai tehdit altında sonu belli olmayan karanlık bir yola doğru hızla yol aldığı" belirtiliyor.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Bir yıldır sürdürülen 28 Şubat soruşturmasında yargılama resmen başlıyor. Savcı Mustafa Bilgili’nin yazımını tamamladığı bin 300 sayfalık iddianamede bütün şüpheliler “darbeye teşebbüs” suçundan hazırlanan ve “ağırlaştırılmış müebbet” isteniyor.

1 NUMARA KARADAYI

Bir numaralı şüpheli dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Org. İsmail Hakkı Karadayı. Şüpheliler arasında ikinci sırada dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak var.

KIVRIKOĞLU HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI

Soruşturmada, 28 Şubat dönemi için “Bin yıl sürecek” diyen G.Kurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Milli Güvenlik Konseyi kararlarında imzası olan ancak hayatta olmayan dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya ve soruşturma kapsamında tutuklanıp Sincan Cezaevi’ne gönderilen fakat rahatsızlandıktan sonra hayatını kaybeden emekli Albay Mehmet Haşimoğlu’nun da aralarında olduğu 9 şüpheli hakkında ise ek takipsizlik kararları verilmişti.

1’İNCİ ORDU KOMUTANI ATAMAN DA ŞÜPHELİ

28 ŞUBAT iddianamesinin en sürpriz ismi, halen 1’nci Ordu Komutanı olan Org. Yalçın Ataman. 28 Şubat sürecinde G.Kurmay Muhabere ve Bilgi Sistemleri Destek Komutanı olan Ataman, şüpheli sıfatıyla ifade vermiş, suçlamayı reddetmişti. İstanbul’daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın, “Sizin korumanız gereken Cumhuriyet’e biz sahip çıkıyoruz” diye hitap ettiği 1’nci Ordu Komutanı Org. Ataman için iddianamede Anayasayı ihlal ve darbe yapmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet istendi.