BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

28 Aralık 2012 Basın Özeti

Guardian, Suriye'de muhalif gerillaların iççekişmeler ve yağma getirisi gibi konular nedeniyle bölünebileceğini bildiriyor. Independent Örümcek Adam'ın çizgi hayatının son bulduğunu haber veriyor.

Abone ol

İngiltere'de bu sabah yayımlanan gazetelerdan Guardian, "Savaş Ganimeti Kapışması Devrimi Kuşattı" manşetiyle çıkıyor.

Haberde, iç çekişme, yağma ganimeti ve farklılılaşan grup bağlılıklarının "gerillaların birliğini yok etme tehlikesini beraberinde" getirdiği anlatılıyor.

İçerde ise "Esad'a karşı savaş nasıl da özgürleştirme ve yağma döngsüne girdi" başlığı kullanılıyor.

Falkland savaşı ve ABD

İngiltere'de 30 yıl sonra açılan devlet arşivindeki belge ve yazışmalar Times'da haberlere konu oluyor.

Bunlar arasında İngiltere'nin Washington büyükelçisinin 30 yıl önce gönderdiği yazı var; büyükelçi Arjantin'in Falkland adalarını işgal kararı alırken ABD'nin destekleyeceği izlenimiyle hareket etmiş olabileceğini, ABD'nin Arjantin ile ilgili iki özel temsilcisinin Buenos Aires'ten yana tavır belirlediğini yazıyor.

Antakya patriği ardından

Times, Aralık ayı başında ölen Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 4'ncü Ignatius'un hayatını anlattığı bir yazıya yer veriyor.

Namı diğer Habib Hazım'ın 92 yaşında öldüğünde İstanbul ve İskenderiye'den sonra Ortadoks dünyasının üçüncü en yüksek makamında olduğunu, Ortadoğu ve dünyanın geri kalanında 1 milyon kişinin bağlı olduğu kilisenin başında olduğunu belirtiyor.

Hamas yönetiminden medya yasağı

Guardian gazetesi Gazze'deki Hamas idaresinin gazetecilerin İsrail'deki yayın kuruluşları için çalışmalarını ya da röportaj vermelerini yasakladığını duyuruyor.

Hamas yetkililerinden de İsrail basınına açıklama yapmamalarının istendiği gazetenin aktarılan diğer bir ayrıntı.

Guardian, İsrail'in gazetecilerin Gazze'ye girmesine 2006'da yasak getirdiğini, İsrail basınının 6 yıldır Gazze'den haber için yerel gazetecilerle çalıştığını aktarıyor.

"Örümcek Adam öldü"

Independent gazetesi, kurgu-çizgi kahraman Örümcek Adam'ın öldüğünü, hayranlarının tepki gösterdiğini bildiriyor.

Orijinal adı Batman olan kurgu karakter, beyaz perdeye yansıtılmadan çok önce başladığı çizgi hayatını baş rakibinin ellerinde ölerek noktalıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bayiler Harika Örümcek Adam çizgi roman serisinin 700'ncü ve sonuncu sayısını bu hafta satmaya başlıyor.

Son macera, deyim yerindeyse Batman'in ruhunu ve ağlarını rakibine kaptırmasıyla sonlanıyor. Örümcekadamı öldüren Doktor Octopus Batman oluyor.

Kayıtdışı istihdam

Independent ve Guardian'daki haberin işaret ettiği iddia, İngiltere'de geçen sene işsizlikte görülen düşüşün sevinilecek bir yanı olmayabileceği anlamına geliyor.

Habere göre, Yeminli Personel ve Kalkınma Enstitüsü, çalışanların arttı görünen sayısının, kayıt dışı ekonomideki istihdam ile bağlantılı olabileceğini belirtiyor.

Tweet, facebook şüphelileri

Guardian gazetesi, sosyal medyada suç nitelikli yazışmalarda son dört yılda yaklaşık yüzde 800'lük bir artış olduğunu duyuruyor.

Gazete, İngiltere polisinin, twitter ve facebook'taki yazışmalarla bağlantılı olarak geçen sene 650 kişiyi, dolandırıcılık, taciz ve musallatlık şüphesiyle gözaltına aldığını yazıyor.

"Hasta oldu, başka dil konuştu"

Geçirdiği rahatsızlık sonrasında akıcı olarak Galce dilini konuşmaya başlayan 81 yaşındaki Alun Morgan ile ilgili haber DailyTelegraph'da yerini alıyor.

Habere göre, Morgan 70 yıl önce bir süre İngiltere'nin Galler bölgesinde yaşıyor; Morgan geçenlerde hastalanıyor ve iyileştiğinde konuşamadığı bilinen Gal dilini akıcı bir şekilde konuşuyor, anadili İngilizceyi ise bilmiyor.