BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.420,27
HABER /  GÜNCEL

27 Haziran 2012 Basın Özeti

Independent Suriye’deki çatışmaların bölgeye yayılma ihtimaline dair bir kehanette bulunurken, Daily Telegraph Erdoğan'ın Suriye'ye uyarısını yazıyor.

Abone ol

Independent başyazısında Suriye’deki çatışmaların bölgeye yayılma ihtimaline dair bir kehanette bulunuyor ve Türk savaş uçağının düşürülmesini bölgenin güvenliğinin bıçak sırtında olduğu şeklinde yorumluyor.

Cuma günü Suriye’nin uçağı düşürmesinden bu yana gelişmeleri özetleyen yazıda ayaklanmalar başladığından beri yaşanan şiddetin bölgeye yayılma ihtimali endişe yaratıyor diyor Independent.

Gazete, Nato üyesi olan Türkiye’nin olayın üzerine 4. maddeye dayanarak acil toplantı istemesiniyse Türkiye için iki ucu keskin bir kılıç olarak değerlendiriyor ve “İttifakın güçlerini toplantıya çağırmak Ankara’yı üyeleri Suriye’ye askeri müdahaleye hevesli olmayan Nato’nun tavsiyesine mecbur kılıyor” diyor.

Independent Türkiye’nin bir üyeye saldırıyı tüm Nato ülkelerine yapılmış sayan 5. Maddeyi harekete geçirmekten kaçındığını ve böylece Türk politikacılarının tüm sert konuşmalarına rağmen, hükümetin askeri cevap seçeneğini ortadan kaldırdığını ve diplomatik seçeneklerle sınırlı olduğunu yazıyor.

Bu tutumu alkışa layık bulmakla beraber, Independent olayın uluslararası kamuoyuna Libya ve hatta Irak’tan çok daha zorlu bir sorunla karşı karşıya olduklarını gösterdiğini söylüyor.

Independent askeri müdahale seçeneğinin uzak göründüğü Suriye’de krizin mevcut istikrarsızlığı yükseltmeye devam edeceğini belirtiyor.

Gazete dün Şam’da yaşanan çatışmaların Suriye’nin dehşet verici kimyasal silahlarını depoladığına inanılan cephaneliğe yakın olduğunu da hatırlatıyor.

Yazıda “Hem İsrail hem de ABD kimyasal silahların depolandığı düşünülen bu cephanelikler güvensiz hale geldiği takdirde harekete geçmek zorunda kalacaklarını açıkladı. Suriye’de katliamlar artarken ve Esad rejimi giderek umudunu yitirirken, söz konusu risk de artıyor ve öngörülemeyen bazı olaylar daha yaygın bir yangını tetikleyebilir” uyarısı dikkat çekiyor.

‘Erdoğan geri adım atmaz’

Daily Telegraph Türkiye’nin düşürülen savaş uçağı gerginliğinin ardından Suriye’yi “Gazabımızı denemeyin” diye uyardığını taşıyor sayfalarına.

Haberde Daily Telegraph “Türkiye’nin başbakanı dün savaş uçağının düşürülmesinin ardından ‘gazaptan’ bahsederek Suriye ile gerginleşen bir karşılaşma riskini göze aldı” diyor.

Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, Strateji bölümü başkanı Anthony Cordesman’ın sözlerine yer veren gazete “Suriye, bu davranışla resmen Türkiye’yi Esad rejimine karşı daha proaktif davranmaya davet etti. Erdoğan’ın geri adım atmakla ünlü olduğu söylenemez” diye aktarıyor.

Times ise “Esad’ın yetkilileri ‘terörist yabancılarla’ savaşmaktan söz ederken orduda ölü sayısı artıyor” başlığıyla Suriye’deki son çatışmalara yer veriyor.

Esad destekçilerinin yoğun olduğunu belirttiği Şam kırsalında bugüne kadarki en yoğun çatışmaların yaşandığını belirten Times, olaylarla ilgili çelişkili hikayeler olduğunu söylüyor.

Bir muhalif sözcünün güvenlik güçlerinin bölgeyi top ateşleriyle yerle bir ettiği bir katliamdan söz ederken, devlet televizyonunun “silahlı terörist gruplarla” çatışmak zorunda kaldığını ifade ettiğini yazıyor Times.

Habere göre Zırhlı araçların eşlik ettiği güvenlik güçlerinin bugün baskın yaptığı Barzeh mahellesinde bulunan büyük bir askeri hastanenin çalışanları, her hafta en az 100 askerin yaralı olarak hastaneye getirildiğini bunlardan her gün 15’inin kurşun ya da şarapnel yaraları nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor.

Rusya’nın Suriye desteği duygusal

Financial Times bu sabah Rusya’nın ısrarla Suriye hükümetini destekliyor olmasını irdeleyen bir rapora yer veriyor.

Gazete “Moskova merkezli saygı değer bir askeri düşünce kuruluşu, Rusya’nın Suriye rejimine verdiği desteğin arkasındaki aklı sorguluyor” diyor.

Rusya’nın savunma çevreleri ile güçlü ilişkileri bulunan Strateji ve Teknoloji Analizleri Merkezi yayınladığı raporda Rusya’nın Esad’ı desteklemesi akılcı olmaktan çok duygusal gibi görünüyor değerlendirmesinde bulunuyor.

Rapora göre Kremlin’in Suriye politikasını, Sovyet iktidarının Orta Doğu’daki son manevi izlerinin de silinmesine neden olacağına inandıkları için Suriye’nin kaybedilmemesi gerektiğini düşünen elitler belirliyor.

Financial Times, düşünce kuruluşunun “Suriye’deki durum Rus politikacıların ve elit kesimin bütün dış politika korkularını, fobi ve komplekslerini tetikliyor. Rusya’nın Suriye konusundaki gerçek riski çok da büyük değil” dediğini aktarıyor.

Habere göre Rusya’nın geçen sene Suriye’ye silah satışı, toplam satışının sadece yüzde 5’i ve Suriye’nin Tartus kentinde bulunan deniz üssü bir iskeleden ve yüzen bir tamirhaneden çok da üstün değil.

Mursi’den kadın ve Hristiyan hamlesi

Guardian Mısır’in demokratik seçimlerle başa gelen ilk Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin kendisine yardımcı olarak bir Hristiyan ve bir kadını atayacağı haberine yer veriyor sayfalarında.

Mısır’ın yeni başkanının ülkeyi fikir birliği ile yönetmek istediğini de yazıyor gazete.

Mursi’nin basın sözcüsünün Guardian’a yaptığı açıklamaya göre Müslüman Kardeşler etkisinin yarattığı korkuyu dindirme arayışlarındaki Mısır’ın yeni başkanı ilk olarak bir kadın ve bir Koptik Hristiyanı göreve atayacak.

Semih El Esevi atanacak isimler henüz kesinleşmediği halde, bu iki kişinin Mursi’nin başkan yardımcılığı görevlerini yürüteceklerini bildirdi.

Guardian, atamalar yapıldığında bu iki ismin Mısır tarihinde bu derece yüksek görevlere getirilen ilk kadın ve Koptik Hristiyan olacaklarını yazıyor.

Habere göre Müslüman Kardeşler hem Mısır hem de bölge açısından İslamcı bir başkanın ne anlama geldiğine dair koruları dindirmeye çalışmanın zorluğunu çekiyor ve bu atamalar Mısır’ın birlik ve ortak rıza ile yönetileceğini gösterme amacını taşıyor.

Guardian Esavi’nin, Mursi’nin seçimlerin ikinci turunun hemen öncesinde çoğunluğunu Müslüman Kardeşlerin oluşturduğu meclisi fesheden Anayasa Yüksek Mahkemesi önünde yemin etmeye itirazı olmadığını belirttiğini aktarıyor.