BIST 10.269
DOLAR 32,28
EURO 34,86
ALTIN 2.434,18
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

26 yıl sonra elektriğe kavuştular

İl merkezinden 35 kilometre uzaklıkta bulunan Balpınar köyüne Cumhuriyet tarihinden sonra 1984 yılında elektrik çekildi

Abone ol

Bingöl merkez Balpınar köyü sakinleri 26 yıl sonra elektrikle tanıştı.

İl merkezinden 35 kilometre uzaklıkta bulunan Balpınar köyüne Cumhuriyet tarihinden sonra 1984 yılında elektrik çekildi.

Rahmetli Turgut Özal döneminde köye çekilen elektrik hatları çetin kış şartlarında 1 ay sonra tahrip oldu. Hatlarda meydana gelen tahribatın onarılmaması nedeniyle 1984 yılından 2010 yılına kadar köy karanlıkta kaldı.

Terör olayları ile birlikte bölgeye hizmet götürülemediği için köyde ikamet eden vatandaşlar 26 yıl boyunca gaz lambası ile idare edip elektrik bekledi. Köy Muhtarı Hakkı Bucuka'nın durumu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu'na aktarması ile birlikte köye elektrik verilmesi için çalışma başlatıldı. 2009 yılında programa alınan köye elektrik verilmesi işi 2010 yılında tamamlandı. Çalışmaların bitirilmesi ile köylerine elektrik gelen vatandaşlar, 26 yıl sonra elektrik ile tanışmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Hatların onarılmasının ardından köye elektrik veren ekipler işini tamamladıktan sonra köylüler kendi evlerine elektrik çekmeye başladı.

Son yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle köyün sürekli göç verdiğini belirten Muhtar Hakkı Bucuka, 25 ailenin hala köyde ikamet ettiğini söyledi. Bucuka, "1984 yılında köyümüze elektrik geldikten 1 ay sonra hatlar tahrip oldu. Bugüne kadar köyümüze elektrik gelmesi için gerekli her yere müracaat yaptık. 2009 yılında Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali İrfan Balkanlıoğlu ve TEDAŞ Müessese Müdürü Abdulkadir Arslanboğa'nın gayretleri ile köyümüzde çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar tamamlanarak köydeki hatlar yenilendi. Bizi büyük bir sıkıntıdan kurtaran bu hizmetin gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Artık köyümüzde çamaşır, bulaşık ve yayık makineleri çalışabilecek. Köyümüzdeki bayanlar da uzun yıllar sonra rahata kavuşacaktır" dedi.

Köylerinde yol sorunu yaşandığını da belirten Muhtar Hakkı Bucuka, elektrik konusunda gösterilen hassasiyetin yol sorununun aşılmasında da gösterilmesini beklediklerini söyledi. Bucuka, "Köyümüz 2 bin 500 rakımlı, bitki örtüsü ile tarım, hayvancılık ve arıcılığın yapılmasına müsait bir yerdir. Çok zengin bir bitki örtümüz var. Ancak yol sorunu yaşandığı için ulaşım sağlanamıyor ve bundan dolayı köylüler bu imkanlardan faydalanamıyor Geçen yıl onarımı başlatılan yolumuz hala bitmedi. Elektrik konusunda bize yardımcı olan yetkililerin yol sorunumuzu aşmamızda da aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.