BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,56
ALTIN 2.376,25
HABER /  GÜNCEL

25 Eylül İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Hac'da yaşanan izdiham ve Suriye'ye ilişkin gelişmeler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün Hac'da yaşanan felaket ve Suriye'deki gelişmelere ilişkin analiz ve haberler öne çıkıyor. Ayrıca Independent gazetesinde PYD lideri Salih Müslim'le yapılan bir röportaj var.

Hac'daki izdihamla ilgili Guardian gazetesinde yer alan Ian Black imzalı haberde, 'felaketin, organizasyon, güvenlik ve rekabete ilişkin soru işaretleri doğurduğu' yazıyor.

Times gazetesinde yer alan bir analizde de, son felaketin Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı arttırdığı belirtiliyor.

Analizdeki ilgili satırlar şöyle:

"Suudi Arabistan benzeri görülmemiş bir baskı altında. Bölgedeki çatışmalara bulaştı ve petrol fiyatlarındaki düşüş mali durumunu zora soktu. IŞİD ve El Kaide, yoksul ve mahrum edilenler arasından kendisine üye kazandırıyor, diğer yandan 17 yaşında hükümet karşıtı gösterilere katılma suçundan çarmığa gerilecek olması Suudi Arabistan'ın insan hakları sicilini karartıyor."

Daily Telegraph gazetesinin baş sayfasında "Putin Suriye'de IŞİD'i hedef alırken Esad iktidarda kalabilir" başlıklı bir haber var.

Putin'in IŞİD'i hedef almaya hazırlandığı belirtilen haberde Batılı liderlerin de Esad'ın iktidarda kalmasını öngören Rus planına destek verebileceği yazıyor.

İzmir'deki insan kaçakçıları

Guardian gazetesinde Patrick Kingsley imzalı bir haberde Türkiye'deki insan kaçakçılarıyla yapılan görüşmeler var.

Haberde, gelecek haftalarda beklenen fırtınalar ve kötü hava şartları nedeniyle Yunanistan'a geçecek göçmen sayısının Ekim ayı ortası itibarıyla azalacağı yazıyor.

Muhabirin, İzmir ve İstanbul'da görüştüğü Türkiye merkezli yedi insan kaçakçısı, 'Avrupa'nın deniz kuvvetlerinden değil, kötü hava şartlarından endişelendiklerini' söylüyor.

İzmir'de gazeteye konuşan Suriyeli aracı Muhammed, "Geçişlerin yüzde 90'ı hava yüzünden Kasım ayında duracak. Çok azalacak" dedi.

Haberde yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:

"Üç insan kaçakçısı da havaların kötüleştiğini söyledi. Kaçakçılar şişme botlar yerine, dört katı fazla insan taşıma kapasitesi olan ahşap dökük tur teknelerini kullanacak ve daha seyrek geçiş yapacak. Göçmenleri Yunanistan'a bıraktıktan sonra da geri dönecekler.

Gazeteye konuşan Muhammed, geçişlerin haftada üç geceden bir geceye düşeceğini söyledi:

"Bayramdan sonra rakamların tekrar artmasını bekliyoruz fakat sonraki iki hafta içinde de bitecek. İnsanların iki hafta içinde seyahat edecek paraları olmazsa, o zaman çoğu altı ay daha kalacak."

İzmir Basmane Meydanı'ndaki bir diğer insan kaçakçısı Ebu Salim de, göçmenlerin sayısının azaldığını söylüyor:

"Bir ay öcne insanlar sokaklarda, parklarda uyuyordu, şehirde boş otel odası yoktu. Fakat birçok kişi artık gitti. Eğer yeni yolcular olursa, yılın hangi zamanı olursa olsun onları göndereceğiz. Fakat rakamların azalacağını düşünüyoruz.""

Salih Müslim: Asıl düşman IŞİD

Independent gazetesinde de PYD lideri Salih Müslim'le yapılan bir röportaj var.

Gazetesi Orta Doğu yazarı Patrick Cockburn imzalı haberin başlığı, Müslim'in "Esad'dan kurtulmak istiyorum ama asıl düşmanımız IŞİD olmalı" sözleri.

"Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın IŞİD ve El Kaide bağlantılı diğer gruplar tarafından devrilmesi dünya için bir facia olur" diyen Salih Müslim'e göre "Esad rejiminin Selefiler yüzünden çökmesi herkes için felaket olur."

Patrick Cockburn'ün haberinin bir kısmı şöyle:

"Müslim, tamamen Esad ve hükümetinin yerine daha kabul edilebilir bir alternatif getirilmesinden yana. Fakat IŞİD ve diğer radikal İslamcı grupların bazı cephelerde Şam'a yaklaşmalarından endişe ediyor ve bunun 'çok tehlikeli' olacağını söylüyor. IŞİD, kuzeydoğudaki Haseke kentine düzenlendiği son saldırıda hem YPG'yi hem de Suriye ordusunu hedef alınmıştı. Ama Müslim, YPG ve ordu arasında işbirliği olduğunu inkâr ediyor."

"Daha önce Şam hükümeti tarafından ötekileştirilen ve ayrımcılığa uğrayan Suriyeli Kürtler son bir sene içinde ülkedeki iç savaşta önemli bir aktöre dönüştü. Ocak ayında ABD hava saldırılarının da desteğiyle, dört buçuk aylık kuşatmanın ardından Kobani'de IŞİD'i bozguna uğrattılar ve ilerlemeye devam ediyorlar. Müslim, Esad iktidarının sona ermesini istese de başlıca düşmanlarının IŞİD olduğunu açıkça söylüyor."

Haberin ayrıntıları için