BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.402,41
HABER /  GÜNCEL

24 Temmuz Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah: Irak'ta iktidar boşluğu ve El Kaide'nin yükselişi, İspanya'da borç krizinin yarattığı kaygı, Leveson soruşturmasında yaklaşan son ve Londra Olimpiyatları'nda güvenlik tartışması.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde bu sabah Suriye rejiminin dışarıdan bir saldırı halinde kimyasal silah kullanabileceği tehdidi geniş yer buluyor.

Independent gibi Times da ilk sayfadan yer verdiği haberde Şam'dan gelen açıklamanın uluslararası toplumu öfkelendirdiğine dikkat çekiyor, Avrupalı yetkililerin tepkisine, Amerikan Başkanı Obama'nın böyle bir girişimin trajik bir hata olacağı yolundaki sözlerine yer veriyor.

Bir diğer dikkat çeken haber, Amerika Birleşik Devletleri'nin Denver kentinde bir sinemadaki katliam zanlısının mahkemeye çıkarılması.

Gazetelerin pek çoğu James Holmes'un saldırıdan sağ kurtulanlar ve kurban yakınlarıyla dolu salonda sessizce, sabit bir noktaya baktığını, bunun sakinleştirici verildiği hissini uyandırdığını yazıyor ve Holmes'un fotoğraflarına ilk sayfadan yer veriyor.

Independent, Holmes hakkındaki suçlamalara bakıldığında hakkındaki hükmün idam cezasına dek varabileceğine dikkat çekiyor.

Irak ve El Kaide

"Irak'ta artan iktidar boşluğundan El Kaide faydalanıyor." Guardian'da yer alan Martin Chulov imzalı haberde, Iraklı Şii, Sünni ve Kürtler arasında derin güvensizliklerin hakim olduğu, savaş sonrası Irak'ta devletin başarısızlıklarının mezhep ayrılıklarına yönelik faaliyet gösteren terör örgütlerini cesaretlendirdiği görüşü dile getiriliyor:

"Irak'taki El Kaide örgütünün, yeni bir taarruza hazırlandıkları uyarısından bir gün sonra saldırı haberleri geldi. Sayısı 30'u bulan eşgüdümlü saldırılar, 107'den fazla can aldı ve terör örgütünün bozguna uğratıldığı yolundaki hükümet söylemini de paramparça etti."

Yazar Martin Chulov, bunun, 2 yılı aşkın zamandır görülen en kanlı saldırı olduğu ve Amerikan askerleri çekildikten yedi ay sonra Irak'ta böyle bir katliam planlanabildiğini gösterdiği görüşünde.

Chulov, baş zanlı elbette El Kaide derken, örgütün saldırı öncesi gelen uyarısının da yeniden canlanan bir güç olduğunu saklamaya çalışmadığı anlamına geldiğini vurguluyor.

İspanya’da borç krizi

Financial Times gazetesinin manşeti, İspanya. "Borçlanma maliyetinin dikkat çekici oranda artması karşısında Madrid hükümeti, uluslararası kurtarma paketi talep edebilir" diyor gazete.

İspanya'da Valencia'dan başka bölgelerin de merkezi yönetimden kurtarma paketi talep etmesi olasılığı, piyasalarda dalgalanmalara yol açmıştı. Gelişmeler karşısında İspanya hisse senedinde açığa satışları yasaklarken Financial Times'a konuşan bir yatırım danışmanı da uyarıda bulunuyor: İspanya piyasalara erişimini bütünüyle kaybetmeye doğru ilerliyor."

Guardian yazarlarından Larry Elliot ise "mesele İspanya'nın kurtarma paketine ihtiyaç duyup duymayacağı değil" diyor "asıl soru, bu paketin büyüklüğü.." ve şöyle devam ediyor:

"Yunanistan'dan alınan ders açık: Ekonomi hızla zayıflarken harcamaları kısıp vergileri artırmak, düşük değil çok daha yüksek borca götürür.

"İspanya zayıf ekonomi ve artan işsizlikle başlayıp yarardan çok zarar getiren kurtarma paketleri anlamına gelen kanlı döngüde Yunanistan'ı takip ediyor. 2011 Ağustos'u Yunanistan için neyse 2012 Ağustos'u da İspanya için o. Aynı sorunlar, aynı başarısız çözümler. Aynı kriz.. Sadece daha büyük..

Öte yandan Financial Times, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den yetkililerin oluşturduğu troykanın ilerlemeyi yerinde incelemek üzere bugün Atina'da olacağını aktarıyor.

Troykanın dönüşü, Atina'nın kurtarma paketinin koşullarına uyup uymadığını gözlemlemeyi amaçlıyor. Görüşmeler sonrası Yunanistan'a 31 milyar euroluk kredinin Eylül ayında serbest bırakılıp bırakılmayacağı da netleşecek.

Leveson soruşturmasında sona doğru

"Telekulak skandalı, 2010 kışına dek sürdü."

İngiltere'de medya ve siyaset ilişkisinin sorgulandığı bağımsız Leveson soruşturmasında sona yaklaşılırken gazetelerde soruşturmaların başındaki ismin bu açıklaması göze çarpıyor. Financial Times'ın haberine göre Sue Akers, Leveson oturumları sırasında soruşturmayı başka gazeteleri de dahil edecek şekilde genişlettiklerini anlattı.

Independent, İngiltere'de savcılığın bu sabah hangi tanıklar hakkında dava açılacağını açıklayacağını ilk sayfadan duyuruyor.

Haber, Guardian gazetesinin de ilk sayfasında.. Gazete, telekulak skandalıyla ilgili kararı bekleyen 11 kişi arasında bu skandal nedeniyle kapatılan News of the World gazetesinin genel yayın yönetmeni Andy Coulson ve yine eski genel yayın yönetmenlerinden Rebekah Brooks bulunuyor.

News of the World adına çalışan bir dedektifin, cinayete kurban giden bir genç kızın kayıp olduğu sırada telefon mesajlarını dinlediği geçen Temmuz ayında ortaya çıkmış, olay İngiltere kamuoyunda infial yaratmıştı.

Bunun üzerine oluşturulan ve medya etiğini ele alan Leveson soruşturmasında o tarihten beri her gün çeşitli tanıklar dinleniyordu.

Olimpiyatlarda güvenlik tartışması

Guardian gazetesinin manşeti, Londra Olimpiyatları'nın güvenliğinden sorumlu G4S şirketinin eğitimleri sırasında gevşek davranıldığına yönelik iddialar.

Habere göre bomba tespitine yönelik sınavları geçebilmeleri için kursiyerlere birden fazla şans tanındı. Ancak Guardian kursiyerlere, ev yapımı bomba ve diğer silahları tespitte kullanılan X ray cihazlara yönelik sadece 20 dakika eğitim verildiğine dikkat çekiyor.

Gazete G4S'in Olimpiyat kurallarına aykırı davranmadığı yolunda açıklamada bulunduğunu aktarırken, hükümet yetkilileri cephesinde kaygıların dile getirildiğini, meselenin dün önde gelen bakanların ve Olimpiyat yetkililerinin katıldığı bir zirvede ele alındığını belirtiyor.

Yine Guardian'ın aktardığına göre Olimpiyatlara üç gün kala, polis ve silahlı kuvvetlerden, kapalı devre televizyon sistemi CCTV kullanmanın yanı sıra xray makinelerinin başına daha fazla görevli koymaları istendi.