BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,74
HABER /  DÜNYA

Suriye'de mezhep savaşına izin verilmemeli!

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Seyda, Suriye devrimi ve asılan Kürt bayraklarına son noktayı koydu.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdülbasid Seyda'yı Dışişleri Bakanlığı'nda kabul etti. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından SUK Başkanı Seyda, gazetecilerin sorularını cevapladı.


Seyda, Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelere PKK bayrağı çekildiği yönündeki bir soru üzerine, Kürt grupların Suriye'de devrime destek verdiğini belirterek, ''PKK veya PYD'ye Suriye rejimi bu bölgeyi devretti ve kenara çekildi. Kürt halkı bu grupların değil devrimin yanındadır. Suriye'de bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrağın çekilmemesi konusunda talimat verdik. Kürtler, Suriye milli dokusunun bir parçasıdır. Kürt sorunu Suriye milli misakı çerçevesinde çözülür. Suriye de bazı çevrelerin farklı gündemi var. Bunlar kesinlikle Suriye milli davasına hizmet etmez'' diye konuştu.

SINIRLARIN ÇOĞUNLUĞU ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNUN ELİNDE
Abdülbasid Seyda, bir başka soru üzerine, Suriye'de sınır kapılarının çoğunun Özgür Suriye Ordusu'nun elinde olduğunu söyledi. Seyda, ''Türkiye ile bu kapıların tekrar düzenlenmesi için görüştük'' dedi.
Seyda, ülkeyi Esed rejiminin devrilmesinden sonra yerel koordinasyon komitelerinin yöneteceğini, ardından serbest seçimlere gidileceğini kaydetti.

KAMPLARDA ÇIKAN OLAYLAR
Türkiye'nin 40 bin Suriye vatandaşını misafir ettiğini belirten Seyda, ''Sorumsuz hareketleri kınıyoruz. Kamplarda eğer aksaklıklar olmuşsa bunlar özel komiteler aracılığıyla çözülebilir. Bunlar inşallah yakında çözülür. İnşallah devrim başarılı olur ve bu insanlar da evlerine dönerler'' diye konuştu.

SURİYE'DE BİR MEZHEP SAVAŞINA İZİN VERİLMEMELİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise görüşmede Suriye'de mezhep kavgası ya da iç savaşa karşı uyarıda bulunurken, ''Her ne olursa olsun Suriye'de bir mezhep savaşına izin verilmemeli'' dedi.
Kamplarda meydana gelen son gelişmelere ilişkin olarak ise Davutoğlu, yaşananların kabul edilemez olduğunu, bunun kamplardaki küçük bir grubun işi olduğuna inandıklarını belirtti.
Davutoğlu, ''olayların tekrarını istemediklerini'' söyledi.