BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.411,65
HABER /  DÜNYA

BM Genel Sekreter Yardımcısı Şam'a hareket etti

Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous'un hazırlayacağı rapor, ülkedeki BM gözlemcilerinin görev süresinin erken sonlandırılmasına yol açabilir.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous Şam'a gitti. Ladosus'un beraberinde Suriye'ye yeni atanan BM gözlemci grubu komutanı General Babacar Gaye de bulunuyor.

LADSOUS ŞAM'DA

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) geçtiğimiz hafta Rusya ve Çin'in oylarıyla Suriye'ye yönelik yaptırımlarını içeren 7. maddeyi reddetmesi ve BMGK'nin bir gün sonra Annan Planı çerçevesinde Esed rejimine 30 gün ek süre vermesinin ardından, ülkede yaşanan şiddet ve gerginlik devam ediyor. Esed rejimini, halkına karşı uyguladığı şiddetten dolayı kınayan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, şiddeti durdurmak için Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous'u Şam'a gönderdi.

GÖZLEMCİ EKİBİN GÖREVİ ERKEN BİTEBİLİR

Geçtiğimiz hafta görevinden ayrılan Suriye BM Gözlemci Grubu Komutanı General Robert Mood'un yerine atanan General Babacar Gaye de Genel Sekreter Yardımcısı Ladsous ile birlikte Şam'a gidenler arasında bulunuyor. Suriye'de bir süre gözlemde bulunacak olan Ladlous'un raporu ise Suriye'de bulunan BM Barış Gücü'nün ülkedeki görev süresinin ne zaman sonlandırılacağı hususunda etkili olacağı düşünülüyor. BM kaynakları, Genel Sekreter Yardımcısı Ladlous'un raporunun negatif olması durumunda, Suriye'deki gözlemci grubun görevine daha erken bir tarihte son verilebileceği yönünde yorum yapıyor.

Geçtiğimiz hafta, BMGK'nın Suriye'ye son kez olmak üzere bir ay daha ek süre vermesinin ardından konuşan ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rise, ''Annan Planı'nın 30 gün daha uzatılması BM gözlemcilerinin Suriye'de bir ay daha kalacağı anlamına gelmiyor'' diyerek gelişmeler doğrultusunda bu tarihin daha erkene alınabileceği yönünde değerlendirmede bulunmuştu.