BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

24 Aralık İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde İngiliz ekonomisinin 2014'teki performansının beklentilerin altında kalacak olması ve Fransa'da son günlerde yaşanan saldırılarla birlikte artırılan güvenlik önlemleri öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde İngiliz ekonomisinin 2014'teki performansının beklentilerin altında kalacak olması ve Fransa'da son günlerde yaşanan saldırılarla birlikte artırılan güvenlik önlemleri öne çıkıyor.

Financial Times, İngiltere ekonomisinin 2014'teki büyümesinin, hükümetin beklentisinin altında kalacağını duyuruyor.

Haberde mevcut durumun, henüz bir ay öncesinde "İngiltere'nin, en büyük ekonomiler içinde en hızlı büyüyen ülke" olacağını açıklayan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne sözleriyle çeliştiğine dikkat çekiliyor. Osborne'nün 2014 büyüme beklentisi %3'tü.

Gayri safi yurtiçi hasıladaki büyüme tahmininin, yılın 3. çeyreğindeki büyüme rakamlarının ardından %3'ten %2.6'ya çekildiği belirtiliyor.

Haberde, aynı dönem içinde ABD'ninse son 11 yılın en hızlı büyümesini gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Financial Times, bu haber üzerinde İngiliz sterlininin Amerikan doları karşısında son 16 ayın en düşük seviyesine indiğini duyuruyor.

Guardian da İngiltere ekonomisinin büyümesindeki yavaşlamaya ve cari hesap açığındaki tarihi artışa dikkat çektiği haberinde şu yorumu yapıyor: "[Maliye Bakanı] George Osborne güçlenen ekonomiyi, gelecek Mayıs ayındaki seçimlerde bir sıçrama tahtası olarak kullanmayı umut ediyordu, ancak yeni açıklanan rakamlarda bu umuduna çifte darbe yedi".

"Katar'da her 2 günde 1 Nepalli işçi ölüyor"

Guardian, özel haberinde, 2022'de Dünya Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'da, inşaatlarda ölen göçmen işçilere yer veriyor.

Şampiyona için süren altyapı inşaatlarında daha çok Nepal, Hindistan, Sri Lanka ve Bangladeşli işçiler çalışıyor.

Guardian'ın ulaştığı verilere göre her 2 günde 1 Nepalli işçi hayatını kaybediyor. Gazete diğer ülkelerden olan işçilere dair verilere ise ulaşamamış ancak onlar da hesaba katılırsa, işçi ölümlerinin görünenden çok daha fazla olacağndan korkulduğunu belirtiyor.

Haberde Katar'ın göçmen işçilerin çalışma koşullarını iyileştirme sözü verdiği hatılatılırken, "ancak ölüm oranları, bu sözü tartışmaya açıyor" ifadesi kullanılıyor.

Gazeteye bilgi veren Nepalli yetkililer, ölümlerin üçte birinin ani kalp durması ya da kalp krizi kaynaklı olduğunu belirtiyor. Yetkilier bunu çok sıcak havada uzun saatler çalıştırılmaya bağlıyor.

"Fransa'da ordu sokaklarda"

Times gazetesi ise, Fransa'da son günlerde yaşanan saldırıların ardından artırılan güvenlik önlemlerine yer veriyor.

Son 4 günde yaşanan 3 saldırıda 20'den fazla kişinin yaralandığını hatırlatan gazete, Noel tatilinde yeni bir saldırı daha yaşanmaması için yüzlerce askerin de görevlendirildiğini belirtiyor.

"Saldırılardan ikisi radikal İslamcıların işiydi" ifadesinin kullanıldığı haberde, Irak Şam İslam Devleti (ŞİD) militanlarıyla Irak'ta altı gün geçiren Alman yazar Juergen Todenhoefer'ın açıklamalarına da yer veriliyor. Todenhoefer, örgütün tahmin edildiğinden daha gülü olduğunu ve milyonlarca insanı öldürmeyi planladığını söylüyor.

Independent da Fransa'daki saldırılarla ilgili haberine şu cümleyle başlıyor: "Fransa korku ve 'anlayamamazlık' arasında bölünmüş durumda. Hükümet halkı sakin olmaya çağırdıysa da güvenliği artırarak orduyu da sokaklarda göreve çağırdı".

Haberde Fransız basınının da olayla ilgili haberlerde sükûnet ve histeri arasında gidip geldiğine dikkat çekiyor.

"Suriye'nin savaşında dönüm noktası yaklaşıyor"

Guardian, Suriye'deki iç savaşın seyrinde Halep'in 'belirleyiciliğine' vurgu yapan özel bir habere de yer veriyor.

Ülkenin kuzeyindeki kentte, muhalif savaşçıların küük bir bölgeye sıkıştığı, Suriye ordusunun yavaş ama emin şekilde kenti kuşatmaya devam ettiği belirtiliyor. Haber şöyle devam ediyor: "Halep'te kalan az sayıda kişi, medeniyetin beşiklerinden biri olan bu yerin kaderini belirleyecek savaşın çok yakın olduğunu biliyor.... Şubat'tan bu yana rejim kentin kuzeybatı ve kuzeydoğusunda ilerledi ancak kenti bir çember içine alamadı...Buradaki savaşı kazanacak taraf, Suriye'deki savaşın genelinde de zafere çok yaklaşacak...".