BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

23 Eylül 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah; Kaddafi'nin kız çocuklarını cinsel olarak istirmar ettiğini anlatan kitap, İngiltere'de gelir kutuplaşmasının derinleşeceğini ortaya koyan rapor ve Greenpeace ile Shell arasındaki hukuk davası dikkat çekiyor.

Abone ol

Observer, bu haftaki sayısında İngiltere’de ekonomik kutuplaşmanın perçinleneceğini ortaya koyan bağımsız bir raporu “İngiltere’de orta sınıfın yok oluşu” yorumlarıyla detaylı biçimde taşıyor sayfalarına.

Kapağında “Şok yeni rapor bölünmüş Birleşik Krallık’ın kasvetli geleceğine işaret ediyor” başlığıyla yer verdiği haberinde “Bakan refah harcamalarında 10 milyar sterlinlik yeni bir kesinti planlarken, bağımsız rapor zenginler daha da zenginleşirken, fakirlerin daha da fakirleşiyor” diyor.

Rapora dayandırılan haberde ülke istikrarlı büyüme açısından bir altın çağa bile girse alt ve orta gelirli ailelerin yaşam standartlarının 2020’ye kadar düşeceği belirtiliyor.

Observer, İngiltere’de derinleşen gelir eşitsizliğinin kışkırtıcı bir analizi dediği Büyümeden Kim Kazançlı Çıkıyor adlı raporun gelirleri düşmeye mahkûm yoksul tabaka ile yaşam standartları yükselmeye devam edecek olan üst tabaka arasında giderek kutuplaşan bir ulusun karamsar resmini ortaya koyduğunu yazıyor.

Habere göre Brighton’da Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokratların kendilerini “adilliğin” partisi olarak pazarladıkları siyasi konferans sezonunun açıldığı bu hafta sonunda araştırma, siyasiler için geniş kapsamlı sorunları ortaya koyacak.

Gazete, hükümet üzerinde tasarruf tedbirlerini gevşetmesi ve büyümeyi tetiklemesi konusunda baskılar artarken, çalışma ekonominin yeniden canlanmasının bile İngiltere’nin bölünmekte olan toplumunun sorunlarını çözemeyeceğinin açıkça ortaya koyduğunu söylüyor.

Observer, en alt düzeyde kazancı olan tabakanın gelecekteki refahı pek çok cephede siyasi devrimlere bağlı diyor ve cepheleri şöyle sıralıyor: çalışan kadınların sayılarının artırılması, eğitim ve kalifiye emek gücünün güçlendirilmesi, geliri en alt sınırda olanların maaşlarının artırılması.

Habere göre rapor bunlar sağlanmadan, tipik alt gelirli bir aile 2020’ye kadar gelirlerinin yüzde 15 oranında azaldığına tanık olacağını gösteriyor.

Bu arada 2016’ya kadar refah harcamalarında 10 milyar sterlinlik yeni bir kesinti öngören Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere’nin yoksullarına “savaş açmakla” suçlanıyor, diyor gazete.

‘Kaddafi kız çocukları istismar ediyordu’

Sunday Times Libya’nın geçen seneki ayaklanmalar sırasında öldürülen lideri Muammer Kaddafi ile ilgili “Kaddafi seks kölelerine tecavüz etti” başlıklı bir habere yer veriyor baş sayfasında.

Haberde, geçen hafta Fransa’da yayımlanan bir kitapta devrik liderin, “Muammer Kaddafi, Libya eski diktatörü, okullu kız çocuklarını kendisine seks kölesi olarak hizmet etmek üzere kaçıran sadist bir tecavüzcüydü” şeklinde tarif edildiği yazıyor.

Sunday Times kitabın Kaddafi’nin küçük yaştaki kızları ve erkekleri nasıl keyfi biçimde, bir yandan elektronik postalarını kontrol ederken dövdüğünü ve aşağıladığını açıkça anlattığını yazıyor.

Kitap 2004’te bir okulda kendisine çiçek buketi vermek üzere seçildikten sonra, diktatörün “yetenekli izcileri” tarafından kaçırılan 15 yaşındaki Soraya adlı kız çocuğunun hikâyesine yer veriyor, diye yazıyor gazete.

Haber kitabın “[Kaddafi] ‘hareminde’ tutsak edildiği beş sene boyunca ona defaten tecavüz etti, dövdü, üzerine işedi” diye yazdığını da aktarıyor.

Gazete benzer durumlar yaşayan başka kadınların aileleri tarafından, evlilik dışı ilişki yaşadıkları için “utanç” kaynağı olarak suçlanarak reddedildiklerini söylüyor.

Haberde konu edilen Hûda bir başka kız çocuğun hikâyesine de yer veriliyor: bir başka kurban olan Hûda’da Kaddafi’nin pençelerine 18 yaşında, ağabeyinin tutuklanmasının ardından düşürüldü. Diktatör onu eğer itaat ederse ağabeyinin serbest bırakılacağı umuduyla tuttu ve itaat ettiğinde beş sene boyunca onu istismar etti.

Yeşil Barış Shell’i zorluyor

Independent on Sunday çevre örgütü Greenpeace ile Royal Dutch Shell arasındaki hukuk savaşını taşıyor ekonomi sayfalarına.

Pazar gazetesinin “Greenpeace ve Shell Kuzey Kutbu yüzünden hukuk savaşına girişti” başlığıyla verdiği haberde, şirketin petrol alanlarından uzak tutmak istediği göstericileri yüksek cezalarla tehdit etmek üzere dün mahkemeye gitmesinin ardından, Yeşil Barış kampanyacılarının İngiliz-Hollanda ortaklığı petrol şirketi Royal Dutch Shell’e büyük bir darbe vurduğunu yazıyor.

Geçtiğimiz hafta petrol sızıntısı muhafaza sisteminde yaşanan sorunlardan dolayı Kuzey Kutbu’nda yürüttüğü arama çalışmalarına son vermek zorunda kalan Royal Dutch Shell, herhangi bir üyesi herhangi Shell mülkünün 500 metreden fazla yaklaştığı halde Greenpeace’in 1 milyon euroluk cezaya çarptırılacağına dair ihtar kararı çıkarmak üzere Hollanda mahkemelerine başvurdu.

Gazete, Shell’in Kuzey Kutbu’ndaki 4,5 milyar dolar değerindeki petrol aramalarına karşı kampanyalar yürütmekte olan Greeenpeace kampanyacılarından Ben Ayliffe’nin, ihtarname çıkarttırma girişimin şirketin “umutsuzluk çırpınışları” olarak tarif ettiğini de aktarıyor.

Independent on Sunday’e konuşan Ayliffe Kuzey Kutbu’nda en sıradışı koşullarda petrol arama kuyuları açarken, bir kazayla başa çıkamayan ya da buza sızan petrolü temizlemekten aciz olan bir şirket, başkalarını kaygısız olmakla ve güvenliği tehdit etmekle suçlayacak durumda değildir, diyor.

Habere göre Shell’in hareketi geçen hafta, şirketin “insan hayatını ve çevreyi tehlikeye atmakla” itham ettiği Greenpeace’in Hollanda’da petrol istasyonlarını abluka altına alma eylemiyle tetiklendi.