BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.402,21
HABER /  GÜNCEL

22 Haziran 2012 Basın Özeti

İngiltere basınında bu sabah, euro kriziyle ilgili son gelişmeler, Moody’s’in İngiliz bankalarının kredi notunu düşürmesi, Suriyeli yöneticilerin topluca ülkeyi terkedeceklerine dair iddialarla ilgili haberler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bu sabah, euro kriziyle ilgili son gelişmeler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in İngiliz bankalarının kredi notunu düşürmesi, Suriyeli yöneticilerin topluca ülkeyi terkedeceklerine dair iddialarla ilgili haberler öne çıkıyor.

Guardian, ana sayfasında manşetinden, İtalya Başbakanı Mario Monti’nin euro kriziyle ilgili gazeteye yaptığı açıklamaları aktarıyor.

Gazete, bugün Alman lider Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’la görüşecek olan Monti’nin, gelecek hafta gerçekleştirilecek Avrupa liderleri zirvesini işaret ederek yaptığı 'euro bölgesini korumak için bir haftamız var' uyarısına dikkat çekiyor

İtalyan Başbakan Avrupa'yı uyarıyor

Monti, gelecek haftaki zirveden başarılı bir sonuç çıkmadığı takdirde güçsüz ülkelerin Avrupa’daki güçlü ülkelere yönelik olarak spekülatif saldırılarda bulunacağını ve Avrupa birleşmesine yönelik eleştirilerin artacağını iddia ediyor.

İtalyan lider, birleşmeye inancın hem kamuoyu hem de parlamentolar nezdinde zayıflayabileceğini, İtalyan parlamentosu gibi geleneksel olarak Avrupa yanlısı olan bir meclis için dahi bu ihtimalin bulunduğunu belirtiyor.

Monti’ye göre krizin üstesinden gelebilmek için Avrupa’da ekonomik entegrasyon artırılmalı, borç sorununun Avrupa’nın geri kalanına yayılmasını önleyecek mekanizmalar oluşturulmalı, bir banka birliği kurulmalı ve kriz tehlikesini yaşayan ülkelerde yeni, piyasa yanlısı politik mekanizmalar inşa edilmeli.

İspanyol bankalara beklenenden az kurtarma sermayesi

İspanya bankalarına yönelik kurtarma planıyla ilgili ayrıntılar da bu sabah gazetelerin sayfalarında önemli yer tutuyor.

Avrupa’nın İspanyol bankalarına yönelik kurtarma paketinin yaklaşık 100 milyar euro’ya mal olacağı bekleniyordu.

Financial Times’a göre şimdi İspanyol makamları bu rakamın daha düşük çıkmasını sağlama ve böylece yatırımcıların korkularını giderme arayışında.

Gazete, İspanya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fernando Restoy’un bankalara aktarılacak sermaye miktarının Eurogrup’un hesapladığı maksimum miktarın çok altında olacağı açıklamasına yer veriyor.

Haberde biri ABD’li diğeri Alman iki denetleme kuruluşunun hesaplarında kurtarma sermayesinin en fazla 62 milyar euro olarak hesaplanmasına da değinilerek paketin hacminin beklenenden küçük olabileceği aktarılıyor.

‘Sol Parti, Avrupa liderlerinin son planını engelleyebilir’

Financial Times euro kriziyle ilgili bir başka haberindeyse Angela Merkel’in Avrupa İstikrar Mekanizması Fonu’nun euro krizini çözmek için kullanılması konusunda muhalefetin önemli bölümüyle anlaşmasına karşı bu adımın radikal sol çizgideki Sol Parti tarafından engellenebileceğini aktarıyor.

Habere göre Sol Parti, hükümetin planı onaylaması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Gazete, parti yöneticilerinin planın Almanya'nın egemenlik haklarına aykırı olduğunu belirterek, onaylanması halinde bunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracakları yönündeki açıklamalarını hatırlatıyor ve bu durumun planın hayata geçirilme olasılığını tehdit ettiğini yazıyor.

Gazetelerin sayfalarına taşıdığı bir diğer gelişmeyse uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in İngiltere’nin önde gelen bankalarının notlarını düşürmesi.

Daily Telegraphana sayfasında manşetine taşıdığı bu gelişmeyi ‘Banka notlarının düşmesi aileleri vuracak’ başlığıyla okurlarına duyuruyor.

Gazeteye göre not indirimi nedeniyle ev sahipleri ve ticari çevreler bankalara daha fazla faiz ödeme riskiyle karşı karşıya.

Gazete bazı politikacıların ‘bankalar bu durumu kredi kullananlardan daha fazla para temin etmek için bir bahane olarak kullanmamalı’ uyarısına yer veriyor.

PMI sonuçları: Avrupa’da ekonomik durgunluk sürüyor

Independent, ekonomi sayfalarında İngiliz finansal araştırma şirketi Markit’in 17 ülkeyi kapsayan Haziran ayı Satın Alma Endeksi (PMI) araştırmasına geniş yer ayırmış.

Araştırmanın sonuçlarına göre euro bölgesinde endeks Haziran ayında 46 seviyesinde gerçekleşti.

Böylece euro bölgesi 50 olarak belirlenen daralma/genişleme sınırının altında kaldı.

Seviyenin Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olan Almanya’da da düşmesi dikkat çekti.

Geçen ay 49.3 olan seviye ülkede bu ay 48.5’e geriledi.

Bu, Almanya’nın son üç yıl içinde içinde bulunduğu en kötü seviye.

Gazeteye göre araştırma sonuçları, Avrupa’nın ekonomik durgunluğa batışının sürdüğünü gösteriyor.

‘Suriyeli yöneticiler topluca ülkeyi terkedecek’

Daily Telegraph’da Suriye’yle ilgili bir özel haber dikkat çekiyor.

İsmi açıklanmayan ABD’li yetkililerin gazeteye verdiği bilgilere dayandırılan habere göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yakın çevresinden isimlerin de aralarında yer aldığı ülke yöneticileri Suriye’den toplu kaçış için hazırlık yapıyor.

Haberde şu bilgilere yer veriliyor: “Washington’da bulunan ABD’li üst düzey bir yetkili Suriye liderinin en yakınındaki bazı isimlerin ülkeden kaçmayı planladığını söyledi. Bu planın içinde bu kişilerin paralarını Lübnan ve Çin bankalarına aktarma ve muhalif unsurlar ile Batılı hükümetlerle iletişime geçme hedefleri de bulunuyor. Suriye’nin önde gelen muhalif hareketlerinden bir kaynak ‘kaçmak için tam vaktini bekleyen üst düzey yöneticiler olduğunu çok iyi biliyorum. Elimizde Başkanlık Sarayı içinden isimler var’ dedi.”

Gazeteye göre muhalefet, dün uçağıyla Ürdün’e kaçıp sığınma talebinde bulunan Suriyeli bir savaş uçağı pilotunun Suriyeli üst düzey yetkililerin topluca ülkeden kaçışını özendirmesini umut ediyor.

Alman Bakan: "Avrupa ordusu kurulmalı"

Times, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westwelle’nin Avrupa’nın geleceğiyle ilgili gazeteye özel yaptığı açıklamaları aktarıyor.

Habere göre Westwelle daha kurumsal bir Avrupa yapısı inşa etmek ve içinde bir ortak ordunun da bulunduğu yeni kurumlar oluşturmak için bazı Avrupa ülkelerinin yöneticileriyle görüşmelere başladı.

Haberde Westwelle’nin şu açıklamalarına yer veriliyor: “Avrupa Birliği’nin geleceğiyle ilgili tartışmalar başlamalı. Mevcut durumdan çıkarılacak sonuçlardan biri Avrupa’daki birleşmeyi hızlandırmamız gerektiği. Dünyadaki hiçbir yatırımcı eğer Avrupa kendine inanmaz ve geleceği üzerine çalışma yapmazsa bu kıtaya yatırım yapmaz. Savunma sanayiiyle ilgili çabalarla da işbirliği içinde bir Avrupa savunma politikasını hedeflemeliyiz. Bazı üyeler için bu, bir Avrupa ordusunu da içeriyor.”

Westwelle’ye göre ayrıca Avrupa’nın bir ortak maliye bakanı da bulunmalı.

İngiltere'de yine grev

Gazeteler dün İngiltere’de gerçekleştirilen sağlıkçı greviyle ilgili haberlerin yanında bugün başkent Londra’da gerçekleştirilecek ulaşım grevini de aktarıyor.

Kentte otobüs hizmetlerini veren çalışanlar bugün greve çıkacak.

Grevin nedeni, çalışanların Olimpiyatlar nedeniyle 500 sterlin ek ödeme talep etmesi.

Financial Times bugünkü grevin, kentte kaos dolu bir yaz yaşatacak ulaşım grevleri dizisinin ilki olacağını yazıyor.

Gazete, grevi önümüzdeki günlerde, metro ve tren çalışanlarının grevlerinin izleyeceğini hatırlatıyor.