BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,00
HABER /  SAĞLIK

21 yıl sonra gerçeği öğrendi

Paris'te zayıflılık tutkusu başladı. 21 sene sadece salata ile beslendi. Gerçekleri öğrendiğinde iş işten geçmişti.

Abone ol Anoreksiya hastalığına yakalanan, 21 yıl boyunca sadece salata yiyerek beslenen ve su bile içmediği için 2 böbreğini kaybeden 50 yaşındaki Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Leyla Akçağlılar önceki gün vefat etti.

Butterfly çikolata ve pastanelerinin de sahibi olan ancak tatlıyı bilmeyen Akçağlılar, sağlıksız diyetin zararlarını her fırsatta anlatıyordu.

Paris’te zayıflık arzusu

Çocukken aile dostlarına ve arkadaşlarına özenle masalar hazırlamaktan, yemek pişirmekten hoşlanan Leyla Akçağlılar, 18 yaşında Paris’e ekonomi okumaya gittiğinde zayıflık tutkusu başladı. Zayıflık o yıllarda moda olmaya başlamıştı. 1978’den 1999’a kadar 21 sene sadece salata yiyerek ve su bile içmeden yaşadı. Balık ve et yemekten, protein almaktan özenle kaçınan Akçağlılar’ın böbrekleri, anoreksiya hastalığı sonucu iflas etti. 5-6 yıl kronik böbrek yetmezliğiyle uğraşan Akçağlılar, 2007 yılı sonunda kuzeninin böbreğiyle yeniden hayata döndü ve sadece 9 ay süren ’ikinci hayatım’ dediği dönemi yaşadı. 13 Eylül’de vefat eden Leyla Akçağlılar’ın cenaze namazı bugün Bebek Camii’nde öğle namazından sonra kılınacak. Cenaze Aşiyan’daki aile mezarlığına defnedilecek.

Sakın vejetaryen olmayın

Protein’in insan yaşamındaki önemini ne yazık ki sağlığını kaybettikten sonra anlayan Ayşe Leyla Akçağlılar, vejetaryen beslenme modelini kimseye önermediğini her fırsatta insanlara duyurdu. Doktorların uyarılarını dikkate almadığını ve "Ben gencim bana bir şey şey olmaz" dediğini itiraf eden Akçağlılar, özellikle gençlerin aşırıya kaçmadan bütün besinlerden faydalanmasını tavsiye ediyordu.

Çocukken yediği etin tadını unutmuştu

Ayşe Leyla Akçağlılar, proteinsiz sadece salata yiyerek geçirdiği 21 yılın ve böbrek yetmezliği çektiği yılların ardından 2007 yılı sonunda Los Angeles’taki böbrek nakliyle yeniden et yemeye başlamıştı. Çoçukken et yiyen ve daha sonra uyguladığı diyetle vejetaryen olan Akçağlılar, yeniden yemeye başladığında etin tadını hiç hatırlamıyordu. Akçağlılar böbrek naklinden sonra etin yanı sıra her gün iki öğün balık ve yumurta gibi protein içeren gıdalar almaya başlamıştı.

Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet