BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.465,08
HABER /  GÜNCEL

21 Kasım 2012 Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde, Gazze'ye askeri operasyon düzenleyen İsrail'in ve roketlerini büyük İsrail kentlerine nişanlayan Hamas'ın ateşkesle ne kazanacaklarına mercek tutuluyor. Galatasaray'ın Manchester United'ı yenmesi ise benzer yorumlarla sunuluyor.

Abone ol

Gazze’ye bir haftadır havadan ve denizden yürütülen İsrail operasyonunun Salı gecesi ateşkesle sona ereceği beklentisi İngiliz gazetelerine de yansımış.

130'dan fazla Filistinlinin öldüğü Gazze’deki yıkım haberlerine ayrılan sütunlar azalırken, ateşkes görüşmelerinin sürdüğü Kahire’den gelen haberler daha geniş yer buluyor.

Financial Times ise konuya başka bir açıdan yaklaşıyor. Analizde, dünyanın en gelişmiş ordularından birine sahip İsrail ile Hamas’ın askeri gücünün kıyaslanamayacağı belirtildikten sonra, yine de her iki tarafın da hanesine yazılan artı ve eksiler olduğuna değiniliyor.

Filistin roketlerinin menzilinin ilk defa İsrail’in resmi ve fiili başkentleri olan Kudüs ile Tel Aviv’e uzanmasını, başlı başına bir zafer sayıyor Tobias Buck ve John Reed.

Yazarlara göre, İsrail'in başarı ölçütleri ise, füze savunma sistemi 'Demir Kubbe'nin etkinliği ve Gazze’de olabildiğince az sivile zarar verilmesi.

İsrailli güvenlik uzmanı Yiftah Shapir, “Bu, asimetrik savaşın klasik bir örneği” diyor ve şöyle tarif ediyor: “Bu tip savaş meydanda değil değil, dünya çapındaki televizyon ve bilgisayar ekranlarında yaşanıyor.”

İsrail ordusundan emekli General Shlomo Brom da, “İsrail kamuoyunun bu tür anlaşmazlıklarda zafer kazanan bir taraf olmayacağını anlamadığını” dile getiriyor.

Analizde, bir ateşkesten önce kamuoyunun beklentilerinin karşılanmaya çalışıldığı yorumu yapılıyor.

Guardian gazetesinin başyazısında, Gazze’deki durum şöyle özetleniyor: “Sessizlikten önceki fırtına.”

Ateşkese yaklaşıldıkça karşılıklı saldırıların yoğunlaştığına dikkat çeken gazete, her iki tarafın da yeterince güç gösterisi yaptığını ve çatışmaları sürdürmek için sebeplerinin azaldığını yazıyor.

Gazeteye göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın askeri kanat liderini öldürmekle, örgütün roket rampalarını yok etmekle ve İsrail kentlerini koruyan yeni füze savunma sistemiyle övünebilir.

İsrail’in, “Arap Baharı”nın bölgeyi sarsmasının ardından ilk defa geniş çaplı şiddete başvurduğuna dikkat çeken Guardian, Müslüman Kardeşler üyesi yeni Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin İsrail için arabulucuk yapmasını da Netahyahu’nun hanesine artı olarak yazıyor.

Gazete, roket menzilini İsrail nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı bölgeye kadar uzatan Hamas’ın, Türk ve Arap Dışişleri Bakanları’nın ölen Filistinli çocukların ailelerini ziyaretleriyle politik kazanım elde ettiğine vurgu yapıyor.

“Netanyahu’nun kazanımları taktiksel ve kısa vadeli” denilen başyazıda, Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın ise stratejik kazanımlar elde ettiği yorumu dile getiriliyor: “Hamas’ın bir hafta içinde tecritten çıkıp Arap dünyasıyla birliğe ulaştığını söylemek abartı olur ama çok büyük diplomatik atılım kaydettiler.”

Guardian, Filistinli militanların 7 gün içindeki saldırılarında biri asker 5 kişinin öldüğü İsrail topraklarına mercek tutmayı ihmal etmiyor.

Gazetenin Aşkelon’daki muhabiri, yolların ve parkların boş olduğunu, okulların ve kreşlerin bir haftalığına kapandığını anlatıyor.

Turistik İsrail kentindeki giysi mağazası sahibi Assaf Sadi derdini şöyle dile getiriyor: “Şehir çok sessiz. İnsanlar sokakta yürümüyor. Gece kimse dışarı çıkmıyor. Şiddeti durdurmak için bir yol bulacaklar ama sonra yine başlayacak.”

Independent gazetesi, Gazze haberleri sayfasında, Filistinli militanların “hainlikle” suçladıkları kişileri idam etmelerini manşete taşımış.

Motorsikletli ve silahlı Filistinlilerin bir cesedi yerde sürüklerken görüldüğü büyük bir fotoğraf, bu haberi destekliyor.

Times ise, bölgenin Mısır üzerinden dünyayla bağlantısını sağlayan kaçak yeraltı tünellerinin çoğunun tahrip olduğunu haber veriyor.

Karzai, Bagram’ı geri istiyor

Independent’ın dünya haberleri sayfalarında, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, Bağram Hava Üssü’nün kontrolünün Amerikalılardan alınması için emir verdiği belirtiliyor.

Karzai’nin, ABD müdahalesinin sembolü olan ve adı işkence iddialarında geçen üste gözaltında tutulan kişilerin Afgan kontrolüne verilmediği için bu adımı attığı ifade ediliyor.

Çiftler boşanamıyor

Guardian’daki başka bir haberde, İngiltere’de boşanmak isteyen çiftlerin, maddi yetersizlik nedeniyle birlikte yaşamak zorunda kaldıklarına ışık tutuluyor.

Evlilik danışmanlığı yapan yardım kuruluşu Relate, danışmanların yüzde 40’ının 2 yıl öncesine göre daha çok boşanmaya şahit olduğunu tespit etmiş.

Danışmanların yüzde 70’i ise maddi sebeplerin, çiftlerin hayatını zorlaştırdığına şahit olmuş.

Her dört kişiden birinin, ayrı yaşamayı göze alamadığı için, istemese de biriyle yaşadığı veya bu durumdaki birini tanıdığı belirtiliyor haberde.

İstanbul’da hızlı tur

Daily Telegraph’ın seyahat sayfasının başlığı, “İstanbul’da 36 saat.”

İncelemede, Sultanahmet ve Haliç bölgesinde hızlı bir müze ve restoran turunun nasıl yapılabileceği anlatılıyor.

Galatasaray, 'genç' Manchester United’ı yendi

Manchester United’ın Şampiyonlar Ligi grup maçlarında ilk yenilgisini dün akşam Galatasaray’dan alması İngiliz gazetelerinde benzer yorumlarla veriliyor.

Bu yorumlarda, grup liderliğini garantileyen Manchester United’ın genç bir kadroyla çıkması ve Galatasaray’ın hırsı öne çıkıyor.

Guardian, İngiliz takımının “derme çatma” defans kurmanın faturasını Burak Yılmaz’ın golüyle ödediğini yazıyor.

Manchester United’ın oynadığı son 21 Avrupa maçında ilk defa gol atamadığına dikkat çekilen haberde, Şampiyonlar Ligi grubunda birinciliği garantileyen takımın, son 2 maça yedek kadro çıkarmayı göze alması başarı göstergesi sayılıyor.

Independent gazetesinin haberinde de, “United’ın gençlerinin Galatasaray tarafından alt edildiği” belirtiliyor.

Times ise, “Galatasaray’ın oynamak için daha çok sebebi olmasını” maç sonucunun sebebi olarak sunuyor.

Haberde, “Eğer genç bir United takımının ayaklarını dolaştıracak bir şey varsa o da Türk Telekom Arena’daki kalabalıktır” denilerek Galatasaray taraftarlarının etkisine gönderme yapılıyor.