BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.301,82
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimlerinde en ilginç rekabet o ilde!

2015 genel seçimlerinde ilginç bir tablo ortaya çıkıyor Bir aileden 3 ayrı aday adayı çıktı Ensarioğlu ailesi, önümüzdeki seçimlerde ilginç bir rekabeti yaşayacak.

Abone ol

2015 genel seçimlerine yaklaşılan son günlerde Diyarbakır ilginç bir 'aday adaylığı' tablosuna ev sahipliği yapıyor 1960'lardan beri Diyarbakır siyasetinde etkili olan Ensarioğlu ailesi 7 Haziran seçimlerinde 3 farklı aday çıkararak rekabete girecek.

Radikal'in haberinde göre, DYP hükümetlerinde 3 dönem bakanlık yapan amca Salim Ensarioğlu bağımsız, yeğen Galip Ensarioğlu AK Parti'den aday. Gülistan Ensarioğlu'nun tercihi ise HDP oldu.

AİLE, DİYARBAKIR SİYASETİNDE OLDUKÇA GÜÇLÜ

Ensarioğlu ailesi Diyarbakır siyasetinde eskiden beri etkin bir güç. Ailenin bir çok ferdi yıllardır siyasetin içinde. Kimi vekil, kimi bakanlık yaptı. Belediye meclisi üyeleri de var, parti il ve ilçe başkanları da. Ama çok az isim hariç siyasete bulaşan neredeyse tüm Ensarioğlu fertleri hep muhafazakar sağda yer aldı.

27 Mayıs Darbesi sonrasında Sivas kampı'na sürülen 55 aşiret arasında Ensarioğulları da vardı.

Siyasetle içiçe Ensarioğlu ailesinin oylarının bu üç aday arasında nasıl bölüneceği, seçimin en ilginç karelerinden birisi olacak gibi... 

55'LER OLAYINDA ENSARİOĞLU AŞİRETİ

Bu siyasi tercihin kökeni 27 Mayıs Darbesi sonrasında "55'ler olayı" olarak bilinen en büyük Kürt aişeretlerinden 55 ismin sürgün edildiği Sivas Kampı'na kadar uzanıyor. Galip Ensarioğlu'nun babası Sait Ensarioğlu da bu kampa 17 yaşında gönderilenlerden. Ensarioğlu ailesinin o dönem önde gelen ismi Abdürrezzak Ensarioğlu da yine bu kampa sürgün edilenler arasında.

DEMOKRAT PARTİ'YE SIKI SIKIYA BAĞLANMALARININ NEDENİ...

Bu sürgün Ensarioğulları'nı da; tıpkı o dönem bu kampa gönderilen Bucaklar, Fıratlar, Septioğulları gibi daha pek çok Kürt aşiretini Demokrat Parti'ye sıkı sıkı bağladı. Siyaseti hep bu gelenek içinde yürüttüler. Geçmişlerinde önemli dini kanaat önderlerinin ve şeyhlerin de bulunması, Ensarioğulları'nın Kürtler arasında bu açıdan da etkin bir konumda olmalarını sağladı.

salim-ensarioglu.jpg

AMCA 'SALİM ENSARİOĞLU'NUN SİYASİ GEÇMİŞİ

Ailenin şu anda büyüğü konumunda olan Salim Ensarioğlu, Çiller hükümetlerinde üç dönem bakanlık yaptı, ardından Demokrat Parti'sinin Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2010'da 12 bin kişi ile birlikte basın toplantısı düzenlelerek partiden istifa edip AK Parti'ye destek verdi.

Salim Ensarioğlu geçen ay AK Parti'den aday olacağını duyurdu. Ancak parti yönetiminin temayül yoklamasına katılmasını istemesi üzerine, adaylığını çekti ve bağımsız aday olarak seçime katılacağını ilan etti.

galip-ensarioglu-1.jpg

GALİP ENSARİOĞLU AK PARTİ'DEN ADAY ADAYI

Yeğeni Galip Ensarioğlu ise Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası başkanlığı ile gündeme geldi. Oda başkanlığına gelirken Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in desteğini alması o dönem dikkat çekmişti. Çözüm sürecinde de Galip Ensarioğlu bölgede bir hayli aktif politika yürüttü.

KÜRTLER GALİP ENSARİOĞLU'NA TEPKİLİ

Kürtler'in Galip Ensarioğlu'na yönelik en büyük tepkisi, Uludere olayı konusunda Meclis'te yaptığı konuşmasıydı. Uludere'nin bölgede sıklıkla zikredilen ismi 'Roboski' yerine 'Dobrovski' demesi ve bunu daha sonra dil sürçmesi olarak açıklaması pek çok Kürtü tatmin etmedi. Nitekim AK Parti'den yeniden adaylık başvurusu yaptığı günden bu yana özellikle sosyal medyada ve yerel basında bu tuhaf 'gafı' ona sürekli hatırlatılıyor.

FARKLI KULVARLARDA AİLE BİREYLERİ : GÜLİSTAN ENSARİOĞLU HDP ADAY ADAYI

Amca Salim ve yeğeni Galip Ensarioğlu seçimde farklı kulvarlarda rakip olsa da siyasi çizgi olarak birbirine uzak değil elbette. Ancak ikisinin rakibi Gülistan Ensarioğlu her açıdan farklı bir siyasi kariyere sahip...

Gülistan Ensarioğlu'nun adı ilk kez 2001 yılında HADEP Yalova İl Başkanlığı yaptığı dönemde basına yansıdı. İl kongresinde "İstiklal marşı okunmadı" haberleri basında boy boy yer aldı. Ve o dönem HADEP'lilere yönelik açılan dava furyasından naibini fazlasıyla aldı.

Diyarbakır'da değil de Yalova'da siyaset yapması ise şaşırtıcı değil. Zira Ensarioğlu ailesi için Yalova-Diyarbakır birbirine o kadar da uzak sayılmaz.

Salim Ensarioğlu'nun oğlu Abdürezzak Ensarioğlu uzun süre DP Yalova İl Başkanlığı yaptı. O da 2010'da AK Parti'ye katıldı. Galip Ensarioğlu, geçen yerel seçimlerde Yalova'da AK Parti adayı için çalışma yürüttü. Gülistan Ensrioğlu da DEHAP döneminde Yalova'dan aday olmuştu.

KUZENLER RAKİP OLDU

Gülistan Ensarioğlu önümüzdeki seçimde bu kez HDP'den Diyarbakır'dan vekil adayı. Bağımsız giren amcasına ve iktidar partisi saflarında yer alan 'kuzeni'ne karşı aynı ilde kıyasıya bir rekabete girecek.