BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

2009un en zengin 100 ismi

Kriz Türkiye'yi de vurdu Forbes listesinde en çok milyarder kaybeden 3'üncü ülke oldu. İşte kaybettiren detaylar;

Abone ol

Forbes Türkiye dergisinin baş editörü Burçak Güven, Türkiye'nin Forbes dergisi tarafından yayınlanan dünyanın dolar milyarderleri listesinde, bu yıl en çok milyarder kaybeden 3 ülke arasında yeraldığını söyledi.

Burçak Güven, finans çevrelerinin önemli dergisi Forbes tarafından New York'ta düzenlenen basın toplantısıyla 2009 Dünyanın En Zengileri Listesi'nin açıklanmasının ardından kısa bir değerlendirmede bulundu.

Forbes Türkiye dergisinin geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin En Zengin 100 İsmi'ni yayınladığını söyleyen Güven, o listenin başında yeralan 13 ismin Forbes dergisinin bugün yayınlanan milyarderler listesine de girdiğini bildirdi.

Güven, Forbes dergisinin 2007 listesinde Türkiye'den rekor sayıda ismin bulunduğunu ve o yıl Steve Forbes'un Türkiye'nin listeye en çok milyarder sokan 3. ülke olduğunu söylediğini belirtti. 2007 yılında bu kapsamda Japonya'nın bile önünde yeralan ve büyük dikkat çeken Türkiye'den, geçen yıl da KKTC'den Suat Günsel ile birlikte toplam 36 ismin listeye girdiğini söyleyen Güven, ''Ancak bu yıl maalesef Türkiye listede en çok milyarder kaybeden 3 ülke arasında yeraldı'' dedi.

Listede en çok milyarder kaybeden diğer ülkeler ise Rusya ve Hindistan oldu.

Güven, Türkiye'de doların yükselişinin Türkiye'deki tüm milyarderleri "fakirleştirdiğini" ve Türkiye'de borsadaki gerilemenin de büyük sıkıntı yarattığını belirterek ''Ciddi miktarda erime var, geçen yılki listeye Türkiye'den giren milyarderlerin toplam servetleri 111 milyar dolarken, bu yıl yüzde 49,2 oranında bir düşüş yaşandı ve listeye bu yıl giren milyarderlerin toplam servet miktarı 56,2 milyar dolar civarlarına düştü'' diye konuştu.

Güven, listenin kişisel servet miktarına göre değerlendirme yaptığını da belirterek, örneğin Doğan ailesinin bu yıl listeye girememesinin nedeninin bundan kaynaklandığını, oysa ailenin toplam servetinin elbette listeye girmek için gerekli olan 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de sektörlerde de büyük erime olduğunu kaydeden Güven, özellikle inşaat sektöründe büyük kayıplar yaşandığını ifade etti.

Türkiye'den en çok para kaybeden milyarderin Enka Holding'in sahibi Şarık Tara olduğunu ve Tara'nın servetinin yüzde 70 civarında eridiğini bildiren Güven, bunun Enka Holding'in küresel krizden en çok etkilenen Rusya'da inşaat işi yapmasından kaynaklandığını belirtti.

Güven, bu kapsamda listeye Türkiye'den giren milyarderler arasında servetini artıran tek milyarderin ise Ali İbrahim Ağaoğlu olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe olan Ağaoğlu'nun ekonomik krizi öngörerek önceden arsa aldığını belirten Güven bunun da servetini artırmasına neden olduğunu ifade etti.

Güven, Türkiye'de ekonomik krize nispeten daha dayanıklı sektörlerin ise telekominikasyon, sağlık, enerji ve şans oyunları gibi sektörler olduğunu, diğer sektörlerin ise sorunları olduğunu kaydetti.

2008 Forbes Dünyanın En Zenginleri Listesi'ne Türkiye'den bu yıl 13 milyarder girdi.

2008 yılında ise Türkiye'den 35, KKTC'den ise 1 milyarder olmak üzere toplam 36 zengin listede yeralmıştı.