BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.406,44
HABER /  GÜNCEL

20 Ocak İngiltere basın özeti

İngiliz basını bugün manşetlere Yunanistan'da seçimleri kazanan radikal sol parti Syriza'yı taşıyor ve Avrupa Birliği'nin geleceğini ele alıyor.

Abone ol

Bugün İngiliz basını manşetlerinde Yunanistan'da seçimi kazanan Syriza var.

Financial Times gazetesi seçimleri "Yunan solcuların zaferi, Euro birliğinin gözdağını devirdi" başlığıyla manşete taşıyor.

Haberde, çıkış anketlerine göre Syriza'nın çok önemli bir zafer elde ettiği belirtiliyor ve bu durumun Avrupa'daki benzer partilere ilham olabileceğini öne sürülüyor.

Syriza'yı "baş kaldıran bir solcu parti" olarak tanımlayan gazete, şu ifadelerle devam ediyor:

"Oyların yüzde 40'ından fazlası sayıldığında Syriza 35.9'a ulaşırken, iktidardaki merkez sağ parti Yeni Demokrasi ise yüzde 28.4'te kaldı."

"Syriza'nın koalisyon kurmaksızın tek başına iktidar olması, partinin radikal sol kaldırıcı etkisini güçlendirecek. Ayrıca ekonomik krizin çıktığı 2008 yılından bu yana ilk defa bu denli açıkça tasarruf karşıtı olan bir yönetim karşımıza çıkacak."

"40 yaşındaki Aleksis Tsipras tarafından yönetilen parti, ikinci dünya savaşından bu yana Avrupa demokrasisinde iktidara gelen en solcu iktidarlardan biri olacak."

"Syriza'nın tutucu finansal yönetime ve siyasi birliğe meydan okuması, İspanya'daki Podemos partisi gibi kendisine benzer hareketlere ilham verecektir. Podemos lideri Pablo Iglesias, seçimlerde Tsipras'ın kampanyasına destek vermek için Yunanistan'a uçmuştu."

Eurasia: Durum önce kötüye gidebilir

Yazıda, diğer Avrupalı liderlerin Syriza'nın iktidar konusundaki tecrübesizliği ve partideki aşırı solcuların etkisi nedeniyle endişelendiği belirtiliyor.

Ayrıca Tsipras'ın Avrupa Birliği ve IMF'deki kredi sağlayıcıları tarafından da baskı altında tutulmaya çalışılacağı, öte yandan ise partideki aşırı solcuların pazarlıkları zorlaştıracağı öne sürülüyor.

Yazı şöyle devam ediyor:

"Diğer kuzey Avrupa ülkelerinin de desteklediği Almanya, Yunanistan'la anlaşmada küçük bir değişikliğe bile şiddetle karşı çıkıyor. Dolayısıyla borçlarda rahatlamaya yönelik herhangi bir girişime, örneğin vadesi dolmuş borçlar için ek süre talep edilmesine bile, onay vermekten kaçınacağı düşünülüyor."

"Dün akşam bir açıklama yapan Almanya merkez bankası başkanı Jens Weidmann, yeni Yunan hükümetinin yapısal sorunlarına eğilmeye devam edeceğini umduğunu ifade etti. Weidmann, Umarım yeni hükümet kendisinden beklenenleri ve bugüne kadar elde edilen kazanımları sorgulamazö dedi."

"Risk danışmanlığı veren Eurasia Group'tan Mücteba Rahman, 'Tsipras'ın çok karmaşık finansal ve siyasi zorluklarla mücadele etmesi gerekiyor. Ülkenin durumu düzelmeden önce kötüye gideceğe benziyor' değerlendirmesinde bulundu."

Guardian: Siyaseti alaşağı etti

Guardian gazetesinin manşetinde ise "Syriza'nın tarihi zaferi, Yunanistan'ı Avrupa'yla ihtilafa sürüklüyor" ifadeleri yer alıyor. Avrupa editörü Ian Traynor'ın kaleme aldığı yazıda, seçmenlerin radikal bir alternatifi, Avrupa Birliği'nin tasarruf planına tercih ettiği belirtiliyor.

Yazıda, Ekim 2009'dan bu yana Yunanistan'da devam eden Euro krizi ve "tek bir para birimi doğru mu" tartışmaları hatırlatılıyor. Ancak Yunan seçmenin, Avrupa tarafından dayatılan harcamalardaki vahşi kesintilere ve vergi zamlarına karşı çıktığı ifade ediliyor.

Yazı şöyle ilerliyor:

"Seçmenler gücü, 40 yaşındaki karizmatik lider Aleksis Tsipras'a devretti. Eski komünist Tsipras, Syriza çatı partisi adı altında sol partileri yönetiyor. Seçim sonrası anketlerine göre Tsipras, iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi partisine önemli bir fark atarak zafer elde etti."

"Seçim öncesi anket sonuçlarını aşan ve 1974'teki askeri darbeden bu yana ülkeyi yöneten iki büyük partiyi dışarıda bırakan sonuçlarda tek bir nokta henüz belli değil. Syriza eğer parlamentodaki 300 koltuktan 151'ini almayı başarırsa, Tsipras koalisyon ortakları olmaksızın hükümet kurabilecek."

"Tsipras'ın kazanması öngörülüyordu ancak bu zafer yaygın ve etkili oldu. Yine de oyların mutlak çoğunluğunu alması sıradışı olarak görülüyor. Avrupa'da parlamenter sistemlerde, tek bir partinin çoğunluğu alması bugünlerde oldukça nadir rastlanan bir durum."

"Syriza gibi yeni ve gücü hiç denenmemiş bir partinin elde ettiği zafer, Avrupa'da son beş yıldaki tutucu mali yaklaşımların nasıl siyaseti alaşağı ettiğini gösteriyor."

"Avrupa Birliği'nde ilk defa güç Brüksel ve Berlin'in şiddetle karşı çıktığı popülist bir yabancıya veriliyor. Üstelik Syriza, Avrupa'daki mevkidaşlarının aksine Avrupa Birliği'ne karşı çıkmıyor. İlk defa bir Avrupa ekonomik krizinden doğan bir oluşum, açıkça tasarruf tedbirlerine karşı çıkan bir parti, Avrupa Birliği içinde resmi olarak göreve başlayacak."

"Sonuçlar Yunanistan'ın Euro birliğinde veya Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağı sorularını doğuruyor. Ayrıca Avrupa'daki diğer tasarruf karşıtı hareketlere emsal oluşturuyor. Bunların başında bu sene seçimlerin gerçekleşeceği İspanya geliyor. Sonuçlar ağırlıklı olarak Berlin tarafından belirlenen politikalara karşı halkın itirazını da ortaya koyuyor."

Gazete, Tsipras'ın şimdi Yunanistan'ın Avrupa kaderini elinde tuttuğunu söylüyor. Ne kredi verenlerin de de Syriza'nın Euro'dan çıkmak istemediği kaydedilen yazıda, pozisyonların birbirinden çok uzak olduğu ve şu anda arada bir köprü kurmanın zor göründüğü ileri sürülüyor.

Times: Yeni bir akım

Times gazetesi ise, Syriza'nın seçimleri kazanmasıyla borsanın canlandığını yazıyor.

Yazıda, "Yunanistan, kemer sıkma politikalarına karşı çıkan ve Berlin ile Brüksel'den emir almayı reddeden radikal sol parti Syriza'yı seçerek, Avrupa'yı şok etti" ifadelerine yer veriliyor.

Gazete, ekonomik krizden bu yana ilk defa tasarruf politikalarına karşı çıkan bir partinin Avrupa'da gücü eline aldığını ve bunun yeni bir akım olduğunu ileri sürüyor.

Buna göre Syriza'nın başarısının İspanya'daki ve Avrupa'nın diğer yerlerindeki benzer partilerin kendilerine güvenini artırdığı belirtiliyor.

Gazete, öte yandan Brüksel, Frankfurt ve IMF'nin Tsipras'ın "asgari ücretin artırılması, binlerce devlet memurunun işe alınması, bir dizi sosyal refah programının hayata geçirilmesi" gibi sözlerini nasıl tutacağını beklediklerini yazıyor.

Yazıda, şimdiki Başbakan Antonis Samaras'ın "Yunan halkı konuştu. Onların kararına saygı duyuyoruz" sözleriyle yenilgiyi kabul ettiği kaydediliyor.

'Syriza AB'de ekonomik kuşatmayı kışkırtabilir'

Independent gazetesinde gazeteci Patrick Cockburn, Yunanistan seçimleriyle ilgili Atina'dan bir yazı kaleme alıyor.

Cockburn, "Syriza başarılı olursa, Avrupa Birliği'nde ekonomik bir kuşatmayı kışkırtabilir" diyor.

Syriza'nın tek başına hükümet kurabilme ihtimalini hatırlatan Cockburn, aksi halde Pasok ve Potami gibi ortaklarla koalisyon hükümeti kurabileceğine dikkat çekiyor.

Ancak gazeteciye göre, dört milyon Yunanı fakirleştiren tasarruf programında rahatlama peşinde olan parti, er geç Avrupa Birliği ile yüzleşmek zorunda kalacak.

"Tsipras ne Avrupa Birliği'nden ne de Euro'dan çıkmak istemiyor" diyen Cockburn, zaten bu iki seçeneğin ülkede de çok popüler olmadığını söylüyor.

Ancak gazeteci, Avrupa Birliği'nin tasarrufa karşı rahatlama talebinde yumuşama göstermeyeceğini çünkü bunun borcu yüksek olan İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkeler üzerinde de etkisi olabileceğini ileri sürüyor.