BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,19
HABER /  DÜNYA

20 milyon kişi zehirlenebilir!

BM’nin Bangladeş'teki temiz su projesi kaynaklarda arsenik olduğu için yarar yerine zarar getirdi.

Abone ol

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş’te açlık ve sefaletle mücadeleye şimdi de arsenik zehirlenmesine bağlı hastalıklar eklendi. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Bangladeş’e yönelik su programı yardım yerine zarar getirdi. Kuyulardan borularla taşınan içme suyu ve sulama için kullanılacak suyun arsenik içermesi, milyonlarca Bangladeşlinin hayatını tehlikeye soktu. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Independent, “Batı Bangladeş’i nasıl zehirledi” başlığıyla duyurduğu haberde, yaklaşık 20 milyon kişinin arsenik zehirlenmesine bağlı hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARDI

BM’nin 150 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesi Bangladeş’te kirli suya bağlı çocuk ölümlerini azaltmak için projeyi başlattığı ancak bölgedeki deltalarda arsenik olduğunu hesaba katmadığı belirtildi. 1970’lerde her yıl 250 bin çocuğun ishalden hayatını kaybettiğine dikkat çeken yetkililer, BM projesinin ‘temiz’ olduğu düşünülen kaynaklardan kuyu suyunun borularla diğer bölgelere taşıdığını belirttiler. BM ve Dünya Bankası’nın suyu test ettirdikleri ancak, Ganges ve Brahmaputra deltalarında arsenik olduğunu bilmedikleri için arsenik testi yapılmadığı ifade edildi.

DSÖ: ÇERNOBİL’DEN BETER

1990’larda yaklaşık 10 milyon kuyuda arseniğe rastlayan uzmanlar Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) başvurdu. DSÖ yaptığı incelemenin ardından şunları kaydetti: “Tarihte yaşanan en büyük kitlesel zehirlenme. Bangladeş’teki durum 1986’da Çernobil’de yaşananlardan daha büyük bir felaket.” Yapılan araştırmalar her yıl 3 bin kişinin arseniğe bağlı kanser türlerinden hayatını kaybettiğini ortaya koyarken, Unicef’in alternatif su kaynakları projelerine hız verdiği vurgulandı. Ancak Unicef yağmur suyu depolama ve yerüstü sularının temizlenmesi gibi projelere yönelse de, nüfusun yüzde 13’ünün arsenikli suyu kullandığı belirlendi. DSÖ yetkilileri arseniğin, deri ve akciğer kanserinden, kalp krizine yol açabileceğini kaydettiler. Yaklaşık yüzde 85’i Müslüman olan ülkede özellikle çocukların arsenikli su nedeniyle ciddi tehdit altında olduğu ifade edildi.