BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.478,99
HABER /  GÜNCEL

20 Mart İngiltere Basın Özeti

Kırım'daki Ukrayna askerlerinin çekilmesi.. Türkiye'den Nijerya'ya silah nakli iddiası... Malezya'da kayıp uçak tartışmaları...

Abone ol

İngiliz gazetelerinin önde gelen uluslararası konusu Kırım'daki gelişmeler...

Gazeteler Ukrayna yönetiminin, askerlerini ve ailelerini Kırım'dan geri çekme planını farklı yönleriyle değerlendiriyor.

Times gözyaşları içindeki Ukrayna askerlerine Kırım'dan ayrılma emri verildiğini kaydediyor.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Andriy Parubiy askerleri "çabuk ve etkin" bir şekilde Ukrayna'ya çekmek istediklerini belirtmişti.

Daily Telegraph Ukrayna'nın İngiltere ve ABD ile askeri tatbikat yapacağını açıkladığını bildiriyor.

Daha önce Kırım'da Rusya yanlısı güçler Ukrayna Donanması'nın karargahının da aralarında bulunduğu iki donanma üssünü ele geçirmişti.

Independent bu baskının "Kırım'ın yeni yüzünü ortaya çıkardığı" kanısında.

Guardian da askerlerin direnmeden üssü terkettiklerini kaydediyor.

Kırım'da geçen Pazar günü yapılan referandumda büyük çoğunluk Rusya'ya katılmayı seçti ve Kırımlı liderler bölgenin Rusya'ya katılmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Batılı ülkelerin tanımayı reddettiği referandum, Rusya yanlısı Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç'in devrilmesi ve Batı yanlısı geçici yönetimin iktidara gelmesinden bir ay sonra yapıldı.

Financial Times İngiltere'nin Avrupa'ya Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmaya yönelik bir plan yapma çağrısında bulunduğunu yazıyor.

Türkiye'den Nijerya'ya silah

Times kamuoyuna sızdırılan son kayıtlarda Türkiye'den Nijerya'ya silah taşındığını bildiriyor.

Habere göre silahlar Türk Havayolları uçağıyla taşınmış.

Kayıttaki telefon görüşmesinin, THY yetkililerinden Mehmet Karakaş ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından Mustafa Varank arasında geçtiği söyleniyor.

Nijerya'da, radikal dinci gruplardan Boko Haram hükümeti devirerek bir şeriat devleti kurmak için son dönemde büyük can kayıplarına neden olan şiddetli bir savaş yürütüyor.

Times'a göre kayıtlar Nijerya'daki iç savaşta kullanılmak üzere silah taşıdığına yönelik iddialar içeriyor.

Kayda göre, Karakaş olduğu iddia edilen kişi Varank olduğu öne sürülen kişiye taşınacak 'öldürücü malzemeler' konusuna açıklık getirilmesini istiyor ve "Onlarca malzeme taşıyorum, Nijerya'ya gidiyor şu anda. Müslümanları mı öldürecek, Hıristiyanları mı? Vebal altındayız, haberin olsun" diyor.

Times Varank'ın "Hakan Beyle konuştuktan sonra bir-iki gün içinde yanıt vereceğini" söylüyor.

Gazete "Hakan Bey"in MIT Başkanı Hakan Fidan olarak yorumlandığını kaydediyor.

Gazete, THY'nin kayıtla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Nijerya'ya Türkiye'den ya da başka bir ülkeden silah taşınmadığını duyurduğunu da bildiriyor.

THY şirketin kargo ile silah ve askeri malzeme taşırken, uluslararası hukuk ve uluslararası taşımacılık kuralları çerçevesinde resmi prosedürlere uygun hareket ettiğini belirtti.

Türkiye'de muhalefetin bu kayıtla ilgili olarak hükümetten açıklama istediğini belirten gazete, bu kaydın yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olan AKP hükümeti üzerindeki baskıyı daha da artıracağı kanısında.

Kayıp uçak bilmecesi sürüyor

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan 239 yolcu ve mürettebatla 8 Mart'ta havalandıktan sonra Güney Çin Denizi üzerinde radarlardan kaybolan uçak öne çıkan bir diğer konu.

Financial Times olayı çevreleyen esrar perdesinin kalınlaştığını yazıyor.

Malezyalı yetkililer uçağın bilerek rotasından çıkartıldığını ve bilinen son konumundan güneye ya da kuzeye doğru gitmiş olabileceğini söyledi.

Yetkililer uçağın gitmiş olabileceği bu iki muhtemel rotayı değerlendiriyor.

Bu çerçevede pilotun intihar etmiş olabileceği ihtimali gündemde.

Independent uçakta bulunanların yakınlarının umutlarını yitirmemeye çalıştığını belirtiyor.

Gazete, polis tarafından el konan kaptan pilotun evindeki uçuş simülatörünün incelenmesi için FBI'dan yardım istendiğini kaydediyor.

Daily Telegraph da bu simulatör bilgilerinin bir kısmının pilot tarafından silinmiş olduğunu yazıyor.

Guardian araştırmalardan hala bir sonuç alınamamış olmasının genişleyen bir öfkeye neden olduğunu belirtiyor.

Malezyalı yetkililer bir askeri radara göre uçağın döndüğünü ve kuzeybatıya doğru yönelmeden önce Malezya'ya doğru uçtuğunu söylüyor.

MH370 sefer sayılı uçağı arama çalışmalarına katılmak ve radar ve uydu verilerini değerlendirmek için 20'den fazla ülkeden yardım istendi.