BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

2 Milyon kişilik protesto

Fransa'da olaylara neden olan istihdam yasası bugün 2 milyon kişi tarafından protesto edildi

Abone ol

Fransa'da işçiler ve öğrenciler, bugün ülke genelinde düzenlenen gösteri yürüyüşleriyle istihdamla ilgili yasanın geri çekilmesini talep etti.

Sol partilerin de protestolara destek verdiği gözlenirken, ülke genelinde gösterilere katılanların sayısının 2 milyonu bulduğu bildirildi.

Başkent Paris'te gösterilere katılanların sayısı 100 bini aşarken, polis sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Paris'teki gösteri, Republique meydanında başladı ve Place d'Italie meydanında sona erdi.

Gösterinin sonunda polis ile bazı genç göstericiler arasında çıkan olaylarda 9 kişi yaralandı.

Protesto yürüyüşleriyle birlikte, özel sektör ve kamu sektöründe çalışan işçilerin bir bölümü bugün istihdam yasasının geri çekilmesi için genel grev yaptı.

Grev yüzünden demiryolu ve havayolları ulaşımında bazı aksaklıklar olurken, başkentteki turistik Eyfel Kulesi de kapılarını ziyaretçilere kapatmak zorunda kaldı.

Genel grevin, günlük yaşamı bir önceki genel greve oranla daha az etkilediği gözlendi.

Başbakan Dominique de Villepin, bugün mecliste yaptığı konuşmada, "Önceliğin mevcut krizden bir çıkış yolu bulmak olduğunu" söyledi.

Fransa'da bugün düzenlenen kamuoyu araştırması de Villepin'in popülaritesinin yüzde 28'e kadar düştüğünü ortaya koydu.

Son iki ay içinde ülkede "siyasi krize" neden olan yasayı protesto etmek için işçiler daha önce dört kez toplu grev yapmıştı.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP), işçi ve öğrencileri yatıştırmak için yeni yasa hazırlama girişimlerini hızlandırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın talimatı üzerine, yasada itirazlara neden olan maddeleri değiştirmek için harekete geçen iktidar partisinin meclis ve senato grup başkanlarının, yeni yasa tasarısını 10 gün içinde parlamentoya sunması bekleniyor.

Fransız basını, yeni çıkarılacak yasayla tepkilere yol açan yasanın "içinin boşaltılacağı" görüşünü savunuyor.

Gazetelerde çıkan yazılarda, iktidarın bu siyasi manevrayla kendi seçmenlerine "protestolara rağmen yasayı geri çekmeyerek geri adım atmadık", işçilere ve öğrencilere ise "sesinizi dinleyip yeni düzenlemeler yaptık" mesajı vererek, krizden çıkış yolu bulmayı umduğu yorumu yapılıyor.