BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

2 liraya döner ekmek tarih oldu

Döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarının belirlendiği tebliğ ile birçok değişiklik yapıldı.

Abone ol

Sucuk, salam, sosis gibi ürünler artık sadece ya kırmızı etten ya da beyaz etten üretilecek. Yeni yönetmelikle birlikte dönerde de değişim yaşanacak.

Dönerde soya kullanımı kalkacağından fiyatlara da zam gelmesi bekleniyor.

DÖNER DEĞİL SOYA YİYORDUK

NTV yayınına katılan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, "Soyayla döner yapılıyordu, artık öyle bir şey artık. Kimse 1 liraya döner yiyemeyecek. 1 liraya, 2 liraya aldığımız döner değildi, soya yiyorduk. Et yiyeceksek maalesef fiyatı biraz artacak. Kaliteli şeyler yiyeceğiz artık" dedi.

Yeni dönemde dönerin raf ömrünün pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat olacak.

ÜÇ AY SÜRE TANINDI

Yeni yönetmelikte firmalara üç ay süre tanınmıştı. Bundan sonra dana ve tavuk etini karıştırarak üretim yapan firmalara yaklaşık 12 bin lira para cezası kesilecek.

5 bine yakın denetmen satış yapılan yerlerde denetim yapacak.

YÜZDE YÜZ İBARESİ KALKTI

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, bugün yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nce, işlenmiş et ürünlerinin üzerinde bulunan "% 100" ibaresi yasaklandı. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları denetimde uygunsuzluk tespit ettikleri bazı işyerlerine para cezası kesti.

ETİKETTE FERMENTE VEYA ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SUCUK YAZACAK

Yapılan denetimlerde bazı olumsuzlukları olan iş yerlerine idari para cezası uyguladıklarını dile getiren Yüksel, vatandaşları yeni mevzuatla ilgili olarak bilgilendirdi. Denetimler sonrasında gazetecilere bilgi veren İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Denetim Birim Sorumlusu Azmi Yüksel Yüksel, "Sucuk örnek verilecek olursa, etiketlerin üzerinde sadece 'sucuk' ifadesi yer almayacak. 'Fermente' sucuk ve 'Isıl işlem görmüş sucuk' şeklinde iki ayrı üretimi bulunan sucuk ürünlerinde bu ifadelerin geçmesi gerekiyor. İçerik bilgilerinde neler olduğunun yer alması gerekiyor. Ayrıca soya ve türevleri köfte, döner ve fermente et ürünlerine katılamayacak. Kırmızı et ürünlerine, kanatlı et ürünlerinin katılması da artık mümkün değil. Ayrıca ürünlerin üzerinde yer alan, mesela '% 100 Dana' ibaresi de artık yer alamayacak. Çünkü hiçbir ürünün '% 100' olma ihtimali yok" şeklinde konuştu.