BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

2 bin 600 yıl önce veremden öldü

Mumya kadının otopsisinden ilginç sonuçlar çıktı. Birçok çocuk doğuran mumyanın 50 yaşlarında veremden öldüğü anlaşıldı.

Abone ol

Mısır'ın Teb kentinde 1819 yılında bulunan bir kadına ait mumyaya üçüncü otopsi yapıldı ve 50-55 yaşlarında hayata veda eden kadının ölüm nedeninin verem olduğu açıklandı.

Eski Mısır'da 19. yüzyılda bulunan bir kadına ait mumyaya yapılan son otopsi, kadının veremden öldüğünü gösterdi.

İngiliz Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlanan Helen Donoghue ve ekibinin yaptığı araştırma, Teb kentindeki mezar tapınağında çok iyi korunmuş şekilde bulunan ve 2 bin 600 yıl önce öldüğü belirlenen kadının, tahmin edilenin aksine kanserden değil veremden öldüğünü gösterdi.

BİRÇOK ÇOCUĞU OLMUŞ

1819'da bulunan mumya ilk kez Dr. Augustus Bozzi Granville tarafından 1825'de incelenmiş, sağ yumurtalıkta büyük bir ur gören Granville, birçok çocuk dünyaya getiren kadının 50-55 yaşında kanserden öldüğü sonucuna varmıştı.

1994'de bilim adamlarının yaptığı ikinci otopsi ise sağ yumurtalıktaki tümörün kanser yapıcı olmadığını, dolayısıyla firavun çevresinden gelen bu kadının kanserden ölmediğini göstermişti. Yapılan sıtma testi de negatif çıkmıştı.

VEREMDEN ÖLMÜŞ

Donoghue ve ekibinin yaptığı araştırma kadının ölüm nedenini aydınlatmış oldu. Bilim adamları, mumyanın kemik ve yumuşak doku örneklerinden yararlandı ve vereme yol açan bakteri, akciğer ve uyluk kemiğinde bulundu.

Böylece tapınak duvarındaki hiyerogliflerde "Irtyersenu" (evin hanımı) olduğu belirtilen kadının kanserden değil veremden öldüğü sonucuna varıldı.