BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.411,88
HABER /  GÜNCEL

1982 anayasasına hayır

Genç Siviller sivil anayasa istiyor. Muhalif hareket yurt çapında mevcut anayasayı temsili olarak sokakta sandığa götürdü.

Abone ol

12 Eylül 1980 askerî darbesinin ardından hazırlanan ve 7 Kasım 1982'de kabul edilen mevcut anayasa, 26. yılında İzmir'de kurulan bir sandıkla temsili olarak yeniden halka götürüldü.

1982 Anayasası'nı "darbe anayasası" olarak nitelendiren Genç Siviller Hareketi, yeniden oylamak için Konak Meydanı'na seçim sandığı kurdu.

Genç Siviller adına açıklama yapan Av. Raif Horata, 1982 Anayasası'nın Jandarma komutanlarının bakışları altında ve neredeyse şeffaf zarflarla oylandığını söyledi.

Ezici bir çoğunlukla Anayasa ve dolayısıyla Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığının da onaylandığını hatırlatan Av. Horata, "Aslında sandıktan 'Hayır' çıksaydı da bir şey değişmeyecekti. Yine Evren ve onun kanunları geçerli olacaktı. Referandum sonucunda Evren ve diğer darbeciler, üniformalarını çıkarıp takım elbise giydi. Ağızlarından çıkan kelamlar da kitap haline getirilip adına anayasa dendi." şeklinde konuştu.

1982 Anayasası ile darbenin devam ettiğini savunan Horata, değiştirilmemesi halinde Türkiye'nin problemlerinin çözülemeyeceğini söyledi. Sivil anayasayı yapmanın topluma düştüğünü aktaran Raif Horata, şunları söyledi:

"Bugün burada 26 yıl, 1 ay 1. gününü yaşadığımız darbe sürecinden çıkmanın zamanı gelmedi mi diye soruyoruz. Bir daha kimsenin darbe, postmodern darbe, e-darbe, y-darbeyi aklından bile geçirememesi için, siyasi partilerin devlet memurları tarafından kapatılmaması için, insanların etnik kökenlerinden, inançlarından, yaşam biçimlerinden dolayı itilip kakılmaması için, üniversitelerde, okullarda hamaset değil, bilim yapılması için her bir vatandaşın kendisini asli unsur olarak görebileceği kadar kapsayıcı bir anayasa yapmanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Bizler göstere göstere, '1982 Anayasası'na hayır' diyoruz."

Daha sonra sandıkta oy kullanan vatandaşların hemen hepsi, 1982 Anayasası'nı reddetti.