BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  GÜNCEL

19 Ağustos Basın Özeti

İngiliz pazar gazetelerinde, Suriye'deki gelişmeler ile sona eren olimpiyat oyunlarının yankıları yer alıyor.

Abone ol

Observer gazetesi, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nın siyasi bir yankısını aktarıyor.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in yeni siyasi danışmanın kaleme aldığı bir yazıyı haberleştiren gazete, İngiltere’de sağlık ve eğitimin kamunun denetiminden alınıp bağımsızlaştırılması ihtimali ile ilgili kamuoyunda büyük bir endişe bulunduğunu, bunun anketlerde görüldüğünü aktarıyor.

Miliband'in yeni siyasi danışmanı Tim Southhphommasane, İşçi Partisi'nin, olimpiyatların mayalandırdığı yurtsever duyguları siyasi kazanca dönüştürebileceğini söylüyor.

Avustralyalı siyaset düşünürü, Observer'daki yazısında, İşçi Partisi'nin olimpiyat ruhunu Miliband'in "İngiltere'nin yeniden inşası" projesine yöneltebileceğini savlıyor.

Muhaliflere İngiliz istihbarat desteği

Sunday Times gazetesi Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan gerillalara İngiliz istihbaratının destek verdiği haberini manşetine taşıyor.

Gazete, muhalefetin bir sözcüsünün "İngiliz istihbaratı Kıbrıs'tan yakından izliyor" şeklindeki sözlerini aktarıyor.

Aynı yetkili, Suriye birliklerinin hareketlerine ilişkin bilgilerin gerillaların hedefini bulan saldırılar düzenlemelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

Buna göre, böyle bir destek, silahlı muhaliflerin Halep'te düzenledikleri saldırılarda etkili oldu.

Muhalif kaynak "İngilizler istihbarat bilgisini Türklere ve Amerikalılara veriyor, biz de bilgiyi Türklerden alıyoruz" diyor.

Sunday Times gazetesi, aynı sözcünün İngiliz yetkililerinin "Kıbrıs'taki askeri üslerinde elde edilen bilgilerin Türkiye üzerinden Özgür Suriye Ordusu Birlikleri'ne aktarıldığının farkında olduklarını ve bunu onayladıklarını" da söylüyor.

Muhalif kaynak, sözlerine şöyle devam ediyor "İngilizler, Suriye ordusunun hareketlerine ilişkin haberleşmelerini izliyor ve biz böylece takviye birliklerin Halep'e yöneldiğini öğrendik."

"İdlip ve Halep'in güney batısındaki Sarakip'teki ordu birliklerine başarılı bir saldırı düzenledik."

Sunday Times gazetesi, bu ifadelerin, İngiliz istihbaratının Suriye'deki gelişmelere karıştığına ilişkin ilk işaret olduğunu belirtiyor.