BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.434,13
HABER /  GÜNCEL

Facebook'un bilinmeyenlerini anlattı...

Facebook'da çalışan ilk Türk kızı Selena Çevik Facebook'la ilgili merak edilenleri Twit-ül Havadis'e anlattı...

Abone ol

Hatice Kübra 
TWİT-ÜL HAVADİS- Facebook hayatımıza girdiğinden beri iletişim alışkanlıklarımız fazlasıyla değişti. Apartmanda sadece selamlaştığımız komşularımızla, okulda belki selam bile vermeden geçtiğimiz kişilerle, bayramdan bayrama gördüğümüz akrabalarımızla Facebook'da bi kaynaşır olduk. Birbirini dürtmeler, duvarlara yazmalar, yazılanları beğenmeler daha neler neler. Facebook hayatımıza bu kadar hızlı girerken şirket olarak o kadar da hızlı büyüdü. Baş döndürücü büyüme hızıyla dünyada en çok merak edilen ve çalışılmak istenen şirketlerin başında geldi. Zaman zaman şirket içinden paylaşılan fotoğraflar ve bilgilerle daha da bir ilgi çekti. 

İşte nerdeyse herkesin çalışmak istediği Facebook'da 4,5 yıldır çalışan bir isim vardı. Selena Çevik... Türkiye’de Kimya Mühendisliği bölümünü bitiren ve ardından 2005 yılının Ağustos ayında İşletme yüksek lisansı için ABD’nin Los Angeles eyaletine giden Çevik, eğitimini bitirdikten sonra Facebook'da çalışmaya başladı. O şirkete girdiğinde Facebook bu kadar büyük değildi ve o şirketin 450. çalışanı olarak işe başladı. Şimdi Facebook'un 4000 çalışanı var. Selena Çevik 4,5 yıllık Facebook deneyimiyle şimdi hayallerinin peşinden koşmak için Türkiye'ye döndü. Ben de sizler için onu Twit-ül Havadis'e konuk ettim. Facebook'la ilgili en çok merak edilenleri sizler için sordum.

İşte Selena Çevik'le yaptığımız o güzel söyleşi...

FACEBOOK'DA ÇALIŞAN İLK TÜRK KIZI

Facebook gibi bir şirkette çalışan 
 ilk Türk kızı olmak nasıl bir duygu?  

İşimi ve Facebook'u her zaman çok sevdim. Facebook benim için ikinci bir üniversiteydi. Bu süreçte küçük bir startupın dünya çapında bir kurum haline gelmesini adım adım gördüm ve yaşadım. Bu da tabii ki benim için çok büyük bir deneyim oldu. Facebook Türkiye'de ve dünyada çok iyi tanınan bir marka. Ayrıca Amerikalılar da Facebook'ta çalışmayı bir prestij olarak goruyor. Dolayısıyla böyle bir organizasyonda çalışmak benim için de gurur vericiydi.


Herkesin çalışmak istediği bir şirketten neden istifa ettin?

1.20120819162349.jpg 

Kendi işimi kurma isteği ortaokuldayken bile vardı bende. Bu nedenle İşletme Yüksek Lisansı yaptım. Yalnız kendi işimi kurmadan önce ABD'de başka bir işletmede deneyim kazanmam gerektiğini de düşünüyordum. Bu nedenle Facebook'a başvurdum. Facebook'tan da kabul gelince-çalışmak için çok güzel bir şirket olduğu için- girişim olaylarını biraz erteleme kararı aldım. Facebook'ta çalışmak çok zevkliydi; fakat hayatta asıl yapmak istediklerime yönelmenin zamanı gelmişti artık. Orada çalışmanın bana her yönden katkısı oldu. Bu deneyimlerimden yararlanarak hedefime ulaşmak için kardeşimle beraber yeni ufuklara yelken açtık. Şu an Mobil Android yazılımları üzerine bir startupımız var.

MEDYANIN İLGİSİNDEN MEMNUN MU?

Türkiye'ye gelir gelmez medyadan da yoğun bir ilgi gördün. Medyanın ilgisinden memnun musun?
 
Elbette memnunum. Medyanın ABD ve Facebook'taki deneyimlerimin teknolojiyi yakından izleyen Türk gençleriyle paylaşılması için çok iyi bir araç olduğunu düşünüyorum. Ancak yıllarca kılı kırk yararak oluşturulmuş itibarın yanlış ve eksik ifadelerle kamuoyuna aktarılması hiç de hoş değil.

Facebook gibi bir kariyerin arkasından şimdi Türkiye'de nasıl bir kariyer yapmayı düşüyorsun?

Kardeşimle birlikte startup calışmalarımız sürecek. Güzel projelerimiz var. Kasım ayından itibaren de San Francisco'da çalışmalarımı yürüteceğim.

FACEBOOK'DA HER ÇALIŞANIN FİKRİ ÇOK ÖNEMLİ 

Facebook'tan sonra Türkiye'de şu şirkette çalışmak isterdim dediğin bir şirket var mı? 

Maalesef şu an tanıdığım, bildiğim şirketler arasında çalışmak isterdim dediğim herhangi bir şirket yok. Bu sakın yanlış algılanmasın. Bunu şirketlerimizin, Facebook ve benzeri şirketlerin standartlarına erişmesi gerektiğini belirtmek için söylüyorum. Facebook, organizasyon yapısı bakımından klasik şirketlere göre çok farklı bir şirket. Projelerde çalışırken ast üst ilişkisini asla hissetmediğiniz bir kurum. Ayrıca her çalışanın fikrinin ve yaratıcılığının çok ön planda olduğu bir organizasyon. Benim için çalışırken özgürlük her bakımdan çok önemli.

Facebook deneyiminden sonra hiç "ben de gidip Türkiye'de tüm dünyanın ilgilendiği bir uygulama yapmalıyım" gibi bir hayalin var mı? 

Tabii ki var! Zaten bu nedenle Türkiye'ye geldim. Ancak bunu gerceklestirmenin iyi bir takım ile mümkün olduğuna inanıyorum. Kardeşim, Ali Cumhur Çevik, mobil Android yazılımı konusunda çok başarılı bir mühendis. O da Samsung'da Güney Kore'de ve ABD'de çalıştı. Alanında dünya dereceleri var. İş kolları bakımından birbirimizi tamamlıyoruz. Bu nedenle hayallerimizin peşinden gideceğiz.

 Bir idolün var mı? Varsa kim?

İş dünyası için Sheryl Sandberg. Çok başarılı bir iş kadını. Bunun yanısıra kadınların iş dünyasında daha fazla söz sahibi olmaları ve daha iyi yere gelmeleri üzerine çalışmaları var. Bu da benim için çok etkileyici.

FACEBOOK HİSSELERİMİ TAKİP EDİYORUM 

Facebook'ta hisselerin var. Bu hisseleri nasıl aldın? Borsayı takip ediyor musun, bizim hisseler ne oldu diye?

Hisseler çalışanlara çalıştıkları süre kadar veriliyor. Bu zaten Silikon Vadisi'ndeki çoğu şirkette olan bir uygulama. Evet takip ediyorum.

FACEBOOK'DA ÇALIŞMA KOŞULLARI HARİKA!

Herkes bir şekilde Facebook'daki çalışma koşullarının rahatlığından bahsediyor. Ofisinin farklı dizaynı, saatlerin esnekliği ve çalışırken oyun oynar gibi çalışıldığını duyuyoruz. Gerçekten böyle mi?

Çalışma koşulları evet aynen öyle bahsedildiği gibi harika! Felsefe 'Work hard, play hard'.

FACEBOOK'A GİRMENİN ŞARTLARI

2.20120819162439.jpg

 
Facebook'a girmek çok zor mu? Orada çalışmak isteyenler neler yapmalı?

Facebook şu an ABD'nin, dolayısıyla da dünyanın en çok çalışılmak istenen şirketi. Şirkete girerken birçok mülakattan geçiyorsunuz. Orada çalışmak isteyenler için bulunması gereken diğer koşullar dışında söyleyebileceğim iki öz nokta var:

 1- Ne istediğinizi bilin 2- Facebook'u ürün olarak sevin -başvurduğunuzda gerisi gelecektir.

 Peki bizim deyimimizle Facebook'da torpil işler mi? Orada bir tanıdığının olması işe girmen konusunda yardımcı olur mu?

Hayır, Facebook'ta işe kabulde torpil işlemez, kişinin özellikleri gözetilip değerlendirilir. Silikon Vadisi'ndeki referans yani tanıdık kavramı Türkiye'dekinden farklı. Referans orada sadece özgeçmişinize diğer adaylardan daha hızlı bir şekilde gözatılmasını sağlıyor.

FACEBOOK BAŞARISININ SIRRI NEDİR?

Facebook'un neredeyse ilk zamanlarından beri oradasın. Büyümesine birebir şahit oldun, hatta Facebook'u büyüten ekibin içindeydin. Facebook nasıl bu kadar büyüdü, başarısındaki sırrı nedir?

Birçok nedeni var aslında. Bana göre bunlardan bazıları; yönetim dahil olmak üzere doğru kişileri işe almaları, yaratıcılık ve tüm çalışanların fikirlerine son derece değer verilmesi.

 Bizden neden bir Mark Zuckerberg çıkmıyor dersin? 

Öncelikle bunun eğitim sistemimizin ezbere dayalı olmasından ve yaratıcılığı desteklememesinden kaynaklandığını düşünüyorum.

İkinci sebep ise Silikon Vadisi kavramının ve uygulamalarının henüz bizde yeni yeni başlıyor olması. San Francisco çok eski yıllardan beri yerleşmiş yeniliğin ve teknolojinin merkezi. Bir şirket kurduğunuzda her bakımdan desteklenmeniz orada çok daha kolay. Bundan dolayı Türk girişimcileri daha fazla desteklenirse bizden de Zuck'ların cıkacağından eminim.

Facebook halka arz oldu ve borsada hiç de beklemediği bir hayal kırıklığı yaşadı. Nasıl bir heyecan vardı şirkette ve ertesi gün bu hayal kırıklığı nasıl karşılandı?

Facebook güçlü bir organizasyon. Facebook hisselerinin borsada oyuna geleceğini sanmıyorum. Uzun vadede hisselerin çok daha yüksek değer yapacağına inanıyorum.

FACEBOOK TÜRKİYE'DE OFİS AÇACAK MI?

Facebook Türkiye'de ofis açacak mı? Türkiye Facebook'u en çok kullanan ülkelerin başında geliyor. Neden Türkiye'ye yatırım yapmıyorlar?

Türkiye ile ilgili işler şu an DublinIrlanda'dan yönetiliyor. İrlanda teknoloji şirketlerinin ilgisini çekmeyi bize göre çok önceden becermiş; alt yapısını hazırlayarak ve şirketlere uygun indirimler yaparak. Nüfusun anadilinin İngilizce olması da bir artı olmuş tabii. Bu nedenle şu an çoğu teknoloji şirketinin EMEA (Avrupa ve Ortadoğu) bölgelerinin operasyon kısımları oradan işliyor. Bunun yanında stratejik kararlara bağlı olarak ülkemizde de ofis açmaları ve ülkemize yatırım yapmaları söz konusu olabilir.

FACEBOOK'LA NE KADAR GÜVENDEYİZ? 

3.20120819162510.jpg

Zaman zaman güvenlik açıklarının olduğunu ya da kişisel bilgilerle ilgili güvenlik zaafiyetlerinin olduğunu okuyoruz haberlerde. Özellikle kişisel bilgilerin 3. kişilerle paylaşımı konusunda tedirginlik yaşanıyor. Facebook'la aslında ne kadar güvendeyiz?


Gayet güvendesiniz. Gizlilik ile kişi hesaplarının korunması şirket için hat safhada önemli. Zaten yasalarla da korunuyorsunuz. Bunun yanında konu şirkette titizlikle uygulanmakta. Çalışanlar tarafından hesaplara girilmesi de söz konusu değil. Bu durum hiç etik olmadığı gibi aksi uygulama yaptırımlara da neden olmakta.

Bu konuda; “söylemediğim ve aksini ısrarla belirttiğim halde” Hürriyet'in e-gazetesinde eksik, yanlış ve magazin türü haber yapıldı. Gerçeğe aykırı haber ile ilgili düzeltme isteğim kabul görüp kaldırılmasına rağmen, önceden internet ortamına düşmesi nedeniyle yanlışlıkların tümünün kaldırılması ve düzeltilmesi olanağı olmadı. Maalesef kamuoyunda ve paylaşımlarda haksız eleştirilerle karşılaştım.

Yukarıda belirttiğim gibi hesaplar güvenlik açısından koruma altındadır.

FACEBOOK İSTİHBARATLA İŞBİRLİĞİ YAPIYOR MU? 

Suçlarla ilgili herhangi bir durum olduğunda, (mesela terör ya da porno gibi suçlar) FBI, CIA ya da herhangi bir istihbarat kurumu ile işbirliği yapılıyor mu? Bu süreç nasıl işliyor?

Kötüye kullanım halinde elbette ilgili birimler gereğini yapmakta. Suçların önlenmesi için işbirliği gerekli olmakta.

ZAMAN TÜNELİ KALKACAK MI? 

Türkiye'deki kullanıcılar ben de dahil olmak üzere "zaman tünelini" hiç sevmedi. Hala alışamadım ve Facebook'a bunu bana dayattığı için de kızgınım:) Zaman Tünelini kaldırmayı düşünüyor mu Facebook?

Evet ilginç bir şekilde bunu biz de gözlemledik. Zaman Tüneli güzel bir ürün. Kendi biyografinizi internet ortamında paylaşmanızı sağlıyor. Sizin için önemli olan anları ve anıları hatırlatıyor. Eminim ki alıştıkça Türkiye'de de çok sevilen bir uygulama haline gelecek. Zaman Tüneli'nde ayrıca değerli bir Türk mühendis arkadaşımız çalıştı. Ve zaman tüneli uygulaması kalkmayacak.

FACEBOOK PROFİLİNİ TAMAMEN SİLMEK MÜMKÜN MÜ? 

Facebook'la ilgili en çok merak edilenlerden birisi de profilin tamamen silinip silinemeyeceği. Profili tamamen silmek için ne yapmak lazım?

Profil silme, dondurma ve kapatılması kulağa aynı ifadelermiş gibi gelebilir; fakat üçü de farklı durumlar için kullanılan ayrı işlemlerdir. Son zamanlarda Facebook’un kullanıcı hesaplarını istenildiği takdirde silmediğine dair bir takım duyumlar almış olabilirsiniz.

Bu söylentiler hiçbir şekilde gerçeklik payı taşımamaktadır. Facebook hesabınızı istediğiniz zaman Yardım Merkezi'nin Gizlilik kısmından silebilirsiniz. Hesabınızın silinmesi hesabınıza bir daha erişemeyeceğiniz anlamına gelir. Hesabınızı silme işlemini ancak Facebook'u kesinlikle bir daha kullanmayı düşünmüyorsanız yapmanızı öneririz. Aksi takdirde eklediğiniz hiçbir içeriğin geri getirilemeyeceğini unutmayın.