BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.392,75
HABER /  SAĞLIK

17 yaşında lösemi için buluş yaptı

ABD'li genç bilim kadını Brittany Wenger,geliştirdiği yazılımla lösemi teşhisini kolaylaştırdı

Abone ol

ABD'li Brittany Wenger yapay bir sinir ağına dayalı lösemi teşhisi yazılımı geliştirdi. İnsanın genetik kodunu analiz eden bir algoritma sayesinde hastalık daha erken belirlenebiliyor.

17 yaşındaki Wenger doktorların kullanması için bir tanı aracı oluşturarak lösemi teşhisini bilgisayara öğretti. Bilgisayar programı ve yazılıma dayanan bu "yapay sistem" birbirine bağlı beyin hücreleri model alınarak tasarlandı. Bu sistem hastalığı insandan çok daha hızlı şekilde teşhis ederek lösemi tedavisinin gelişimini kolaylaştırıyor.

Bilime hep meraklıydı

Her zaman bilime meraklı olan genç kızın kaderi 7'nci sınıftayken ileriye dönük düşünme kursları almasıyla değişti. Bu derslerle birlikte Wenger, yapay zekâya merak saldı. Erkek kuzeni meme kanserine yakalanınca da yapay zeka çalışmalarını meme kanseri üzerinde de denemeye başladı. Geçen yıl meme kanserini yüzde 99 doğrulukla tespit eden yapay sinir sistemi geliştirmişti. Brittany Wenger'ın lösemi üzerine yaptığı çalışmalar da mart ayında da 20 bin dolarlık Intel Bilim Yetenek Arama ödülüne, mayıs ayında ise Phoenix Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda 3 bin dolarlık bir ödüle layık görüldü. Genç bilim adamının çalışmalarının sonuç verdiği Karma Soy Lösemi (MLL) tip lösemiden etkilenenlerin yüzde 40'ı 5 yıldan daha uzun yaşayabiliyor.