BIST 10.004
DOLAR 32,34
EURO 34,75
ALTIN 2.431,13
HABER /  GÜNCEL

17 Temmuz 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Avrupa Birliği'nin İsrail'le ilişkilerini, İngiltere hükümetinin insan hakları bakımından soru işareti doğuran ülkelere silah satışına izni vermesini ve Kuzey Kore'ye ait bir gemide füzelerin bulunmasını sayfalarına taşıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Avrupa Birliği'nin İsrail'le ilişkilerini, İngiltere hükümetinin insan hakları bakımından soru işareti doğuran ülkelere silah satışına izni vermesini ve Kuzey Kore'ye ait bir gemide füzelerin bulunmasını sayfalarına taşıyor.

Guardian gazetesi, dış haberler sayfasının manşetinden duyurduğu bir haberde bundan böyle Avrupa Birliği üyeleriyle İsrail arasında imzalanan anlaşmalarda, anlaşma içeriğinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşkeleri kapsamadığının belirtilmesi zorunluluğunun getirildiğini yazıyor.

Gazete, bu adımla artık AB üyelerinin İsrail'le yerleşkeleri kapsayan anlaşma imzalayamayacağını; bunun da bir İsrailli yetkilinin ülkede 'deprem etkisi' yaptığını söylediğini aktarıyor.

Guardian ayrıca bu adıma, "dış dikta" nitelemesini kullanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun çok kızdığını, ama bunu yerleşkelere vurulmuş büyük bir siyasi ve ekonomik darbe olarak gören Filistin'in sevindiğini yazıyor.

Gazetenin haberi şöyle devam ediyor: "AB yönetmelikleri yerleşkelerin hariç tutulduğu maddesini içermeyen ödüllerin, finansmanların ve bursların verilmesini yasaklıyor. Yeşil Hat ilerisindeki yerleşkeler –Golan Tepeleri dahil- baştan elverişsiz sayılacak.

İsrail'in ilerde AB ile imzalayacağı anlaşmalarda yazılı olarak Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşkelerin İsrail Devleti'ne dahil olmadığını belirtmesi gerekecek."

Guardian, yeni yönetmeliğin ticaret hariç İsrail'le AB arasındaki tüm ortak çalışmaları kapsadığını da yazıyor.

Konu hakkında Guardian'da bir analiz kaleme alan Ian Black, AB'nin açıklıkla "Birleşmiş Milletler kararlarını ve uluslararası yasaları hiçe saymanın sonuçları olacağını" gösterdiğini yazıyor.

Black ayrıca Avrupa Birliği'nin bir kez daha uluslararası yasalarca Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşkelerinin İsrail'in bir parçası olarak görülmediği ve bunların genişletilmesinin durdurulması yönünde duruşunu çok net gösterdiğini okuyucularıyla paylaşıyor.

İnsan hakları endişelerine rağmen askeri gereç satışı

Independent gazetesi ön sayfasının manşetinde İngiltere hükümetinin insan hakları ihlallerinden dolayı eleştirdiği devletlere 12,3 milyar sterlinlik silah satışı yapılmasına izin verdiğini yazıyor.

Gazete, Parlamento'daki bir grup milletvekilinin detaylı araştırmaları sonucunda ortaya çıkan bilgilerin İran, Çin, Sri Lanka, Rusya, Beyaz Rusya ve Zimbabve'ye 'stratejik denetimli malların' satıldığına işaret ettiğini aktarıyor.

Independent'ın haberine göre Suriyeli muhaliflere stratejik malzemelerin gönderildiği dönemde Suriye hükümetine satış yapılması lisansının askıya alınmamış. Gazete ayrıca İran ve Rusya'ya malların satılması için lisansların verildiğini; ve bu iki ülkenin de Suriye'deki Esad'a bağlı güçlere açıklıkla yardım ettiklerine dikkat çekiyor.

Habere göre bu ülkelere ek olarak İngiltere'nin yakınlarda savaşa girdiği Arjantin'e de askeri malların satılmasına izin verilmiş olması sert biçimde eleştirilmiş.

Gazete ayrıca İsrail'e ve işgal edilmiş topraklara 7,7 milyar sterlinlik askeri mal satışının bugüne kadar kamuoyuyla paylaşılmadığını yazıyor.

Times: 'Genç muhalifler Müslüman Kardeşler'e meydan okuyor'

Times gazetesi bugün Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in içinde süren güç çekişmesini ele alıyor. Gazetenin haberi şöyle:

"Dünyanın en eski ve en etkili İslamcı siyasi örgütü, Mısır'ın güç durumdaki Müslüman Kardeşler'i, genç üyelerinin büyük çapta başkaldırmasından dolayı 90 yıllık tarihinin en büyük zorluğuyla karşı karşıya.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesinin ardından patlak veren şiddet olaylarının ardından yaklaşık iki bin genç Müslüman Kardeşler'in ruhani lideri Muhammed Badie'nin otoritesini tanımadıklarını açıklayan bir bildiriyi imzaladı.

Mursi'nin Mısır ordusu tarafından devrilmesi, Müslüman Kardeşler'in korkunç bir yıllık iktidarının utanç verici sonuydu. Ama uzmanlar gençlerin başlattığı bu başkaldırı hareketinin Müslüman Kardeşler'in geleceği için büyük tehdit oluşturduğuna inanıyor."

Telegraph: 'Panama Kanalı'nda Küba füze parçalarına el konuldu'

Telegraph gazetesi dış haberler sayfalarında Panamalı yetkililerin Küba'dan Kuzey Kore'ye giden bir gemiyi aradıkları sırasında füze parçaları bulduklarını yazıyor.

Gazete, Panama Cumhurbaşkanı Ricardo Martinelli'nin "Bu kanal barış kanalıdır, savaş değil" dediğini aktarıyor.

Telegraph haberinde ayrıca gemi mürettebatının Panamalı yetkililerin gemiye çıkmasını engellemeye çalıştığını; başarılı olamayınca kaptanın intihar etmeye çalıştığının söylediğine de yer veriyor.

Yunanistan'da eski maliye bakanı mahkemeye çıkacak

Financial Times gazetesi, Yunanistan'dan vergi kaçıranların isimlerinin yazılı olduğu 'Lagarde listesinden' kendine yakın üç kişinin ismini çıkarmakla suçlanan eski maliye bakanı George Papaconstantinou'nun meclisçe mahkemeye verilmesine karar verildiğini yazıyor.

Gazete, ülkenin ilk kurtarma paketi konusunda müzakereleri yöneten eski bakanın eline ulaşan listenin basına sızmasıyla Yunanistan'da büyük tepkiye yol açtığını hatırlatıyor.

Financial Times, Papaconstantinou'nun güveni kötüye kullanmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtekarlıkla suçlandığını; kendisinin suçlamaları reddettiğini yazıyor.