BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.396,64
HABER /  GÜNCEL

17 şehidin olduğu Aktütün'de barış halayı!

Terör nedeniyle gündemden düşmeyen Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün ve Bağlar köylerinde, çözüm süreci ile yeni bir hayat başladı.

Abone ol

İlçe merkezine 65 kilometre uzaklıkta İran ve Irak sınırında bulunan Aktütün ile 25 kilometre mesafedeki Bağlar köylerinde yaşayan vatandaşlar, yaklaşık 4 aydır silah sesinin kesilmesi ile huzura erdi.

Barışa dair umutları yeşeren vatandaşlar, düzenledikleri etkinlik ile çözüm sürecini kurban kesip halay çekerek kutladı.

KOMUTANLARLA YEMEK PAYLAŞIMI

Köylerinin artık çatışma ve operasyonlarla anılmasını istemeyen köylüler, etkinlik için kestikleri 6 koyun ve 70 kilogram pirinç ile hazırladıkları yemeği de kendilerini ziyaret eden Aktütün Jandarma Karakolunda görevli komutanlarla paylaştı.

AĞIT YERİNE ZILGIT SESİ

Köylülerden Cafer Gezer, "Akan kanın artık durması bizleri çok sevindirdi. Bizler de bugün barışı kutluyoruz. Umarım bu olumlu hava böyle devam eder" derken, Ulaş Arıcı "Köyümüzden ağıtlar yerine zılgıt seslerinin yükselmesini istiyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl güvenlik gerekçesiyle köylerini 3 ay boyunca boşaltmak zorunda kalan Bağlar köyünün kanaat önderlerinden 65 yaşındaki Hacı Arif Çiftçi, "Geçen yıl çatışmalar nedeniyle bağ ve bahçelerimizi ekemedik. Meyve ağaçlarımızın budamasını yapamadık ve hayvanlarımızı satmak zorunda kaldık. Bu sene köylüler meyve fidanları dikiyor, arazilerini ekip hayvanlarını yaylalara çıkarıyor" diye anlattı.

Bir süre önce köylerini ziyaret eden askerlerin, "kendinize hayvan alın, yaylalara çıkın" dediğini belirten Çiftçi, şöyle devam etti: "Çözüm sürecinden bu yana televizyonlarda şehit haberi duymuyoruz. İnşallah ömrümüz bitene böyle devam eder."

slide(1).20130503092102.jpg

2008'DE 17 ŞEHİT VERMİŞTİK

Aktütün Karakolu son olarak Ekim 2008'de PKK'lı teröristlerin saldırısına uğramış ve çıkan çatışmada 17 asker şehit olurken, 23 PKK'lı da öldürülmüştü. Sayıları 600'ü bulan PKK'lının ağır silahlarla Şemdinli Aktütün karakoluna Kuzey Irak'tan ateş açmaları sonucu 15 Türk askeri şehit olmuş, 2'si ağır olmak üzere 20 askerin de yaralandığı saldırıda 23 PKK'lı da ölmüştü. Çatışma sırasında 2 askerle bağlantı kesildiği bildirilmiş, daha sonra o askerlerin de şehit olduğu ifade edilmişti.