BIST 10.276
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.409,07
HABER /  GÜNCEL

17 Kasım İngiltere basın özeti

Independent: Amerikalı rehine Kassig'in öldürülmesi IŞİD'in çaresizliğini gösteriyor, Times'a göre G20 zirvesinde 'yalancılık' suçlamasıyla karşılaşan Putin'in zor anları ve Erdoğan'ın Amerika'yı Müslümanlar keşfetti çıkışı.

Abone ol

İngiltere basını Amerikalı yardım görevlisi Abdülrahman Kassig'in IŞİD tarafından başı kesilerek öldürülmesine geniş yer ayırıyor.

Independent, Kassig ile birlikte 18 Suriyeli tutsağın da öldürülüşünü gösteren videoyu başyazılarından birine konu ediyor.

Gazete IŞİD'in bir başka Batılı rehineyi daha öldürerek hiçbir çıkar sağlayamayacağı görüşünde. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Tabi ki bu soğukkanlı katillerin eline düşme talihsizliğini yaşayan bir başka tedbirsiz idealistin öldürülmesine duyulan öfke ve tiksinti tüm dünyada hissedildi. Aynı zamanda bu videolar etkisini kaybediyor. Rehinelerine ne kadar acımasız davranırlarsa davransınlar Batı'nın IŞİD politikasını değiştiremeyecekleri IŞİD liderlerinin bilinçlerine kazınmış olmalı. IŞİD'e karşı hava savaşı ve Kürtler'in ve IŞİD'in Irak'taki düşmanlarının silahlandırılması politikası sürecek. Bu arada IŞİD'in Batılı rehine kaynakları ise sınırlı. Aynı zamanda Batı'yı Irak'a tekrar asker göndermeye teşvik etmeyi de başaramadılar. Bu sadece IŞİD'in Batı'nın "haçlı seferine" direndiği iddiasını meşru kılan felaket bir adım olurdu. Aslında bazı açılardan Kassig'in öldürülmesi birkaç ay önce olduğu kadar yenilmez görünmeyen bir örgütün çaresizliğinin işareti. Irak'ta başkent Bağdat'ı alamadılar ve Kobani'de Kürtlere karşı pek bir başarı kazanamadılar. Kassig'in ailesinin acısını paylaşıyoruz ama şimdi onu ve diğer pekçok masumu öldürenlere karşı mücadeleden kaçınma zamanı değil."

Putin'in Brisbane'deki zor anları

Rusya lideri Vladimir Putin'in Batılı liderlerin Ukrayna konusundaki çıkışlarının ardından Avustralya'nın Brisbane kentinde düzenlenen G20 zirvesinden erken ayrılması İngiliz basınının geniş yer verdiği konulardan.

Guardian Avrupa Birliği bu hafta Rusya'nın Ukrayna'daki müdahalesi nedeniyle varlıklarını dondurduğu isimlerin sayısını arttırmaya hazırlanırken, art arda beş AB lideriyle görüştüğünü yazıyor.

Gazete Putin'in görüşmelerde geri adım atmayı reddettiğini belirtiyor. Putin'in bunun yerine Kiev yönetimini geçen ay yapılan seçimlerden sonra bağımsızlık ilan eden ülkenin doğusundaki şehirlere karşı hatalı bir ekonomik ambargo uygulamakla suçladığı kaydediliyor. Putin'in zirveden erken ayrılmasını ise "Buradan Vladivostok'a uçmak dokuz saat, Moskova'ya gitmek ise sekiz saat daha sürecek. Pazartesi işe başlamadan önce dört saat uyumam gerek. Buradaki işimiz bitti." diyerek açıkladığı kaydediliyor.

Putin'e yalancılık suçlaması

Times'da ise Putin'in zirvede Kanada Başbakanı Stephen Harper ile yaşadığı tartışmaya yer veriliyor. Habere göre geleneksel liderler fotoğrafı için poz verildiği sırada Harper Putin'e "Elinizi sıkarım ama size söyleyeceğim tek şey var. Ukrayna'dan çıkmak zorundasınız" dedi.

Times zirvedeki üst düzey bir kaynağına dayandırdığı habere göre Putin, "Biz Ukrayna'da değiliz ki" yanıtını verdi. Bunun üzerine Harper da "İşte bu nedenle sizinle görüşmek istemiyorum. Bana sadece yalan söyleyeceksiniz" diye karşılık verdi.

Erdoğan'ın Küba'ya cami çıkışı

Times Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Müslümanlar Amerika kıtasını Colomb'dan önce keşfetti" çıkışını haberleştirmiş. Haber gazetenin İstanbul Muhabiri Alex Christie Miller'ın imzasını taşıyor.

Haberde "Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nde konuşan Erdoğan 'İtalyan kâşif 1492'de Karayipler'e ayak basmasından önce de Yeni Dünya'da İslam'ın yaygın olduğunu' söyledi" deniyor.

Cumhurbaşkanının "Kolomb'un anılarında Küba'daki bir dağın tepesinde cami gördüğünden bahsetmesini" de kanıt olarak sunduğu kaydediliyor. Haberde Erdoğan'ın sözkonusu dağın üzerinde bir cami inşa etme umudundan bahsettiği de vurgulanıyor. Times Erdoğan'ın öne sürdüğü teorinin ilk olarak 1996'da tarihçi Yusuf Mureh tarafından ileri sürüldüğünü yazıyor. Mureh'in "Kolomb anılarında güzel bir dağın başında Cami gördüğünü itiraf etti" diye yazdığı anlatılıyor.

Ancak çoğu tarihçinin Kolomb'un cami kelimesini dağın şeklini anlatmak için mecazi olarak kullandığına inandığı söyleniyor. Ayrıca Amerika kıtasında Kolomb öncesi döneme ait İslami yapı bulunduğuna dair hiçbir kanıta rastlanmadığı belirtiliyor.