BIST 10.002
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.430,28
HABER /  DÜNYA

17 Ağustos’u izledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da açılışını yaptığı 15 milyon liraya mal olan Afet Eğitim Merkezi’nde 17 Ağustos depreminin 14. yıl dö...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da açılışını yaptığı 15 milyon liraya mal olan Afet Eğitim Merkezi’nde 17 Ağustos depreminin 14. yıl dönümünde canlı canlı depremi ve üç boyutlu bir sel felaketini izledi.

’ÖZEL ODADA DEPREM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Valiliği tarafından 4 yılda tamamlanan Afet Eğitim Merkezi’ni törenle hizmete açtı. Erdoğan, ardından Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve milletvekilleri ile birlikte 15 milyon liraya mal olan merkezi gezdi. Başbakan Erdoğan, 17 Ağustos Yalova depreminin 14. yıl dönümünde eğitim merkezindeki özel odada depremi canlı canlı izledi. İçinde 4 kişinin bulunduğu odada afete uygun olarak monte edilmemiş dolapların düşmesi, insanların sarsıntıyla masanın altına girmesi, deprem odasının içinde olanlar kadar, dışarıdan izleyenleri de dehşete düşürdü.
Başbakan Erdoğan, daha sonra merkezin kahramanı olan Afet’in animasyon filmini izledi. Sel felaketi halinde nelerin yaşandığını üç boyutlu olarak oluşturulan görüntülerle izleyen Başbakan Erdoğan’a merkezdeki diğer uygulamalarla alakalı da bilgiler verildi.

15 MİLYON LİRAYA MAL OLDU
Yüzde 50’si Devlet Planlama Teşkilatı, yüzde 50’si Bursa İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ve 15 milyon liraya mal olan tesis, zemin artı 2 kattan oluşuyor. Toplam 6 bin 200 metrekare kapalı alanı bulunan eğitim merkezinde 22 bölüm ve 12 simülasyon odası bulunuyor. Japonya’daki benzerleri örnek alınarak yapılan eğitim merkezinde öncelikle öğrenciler, çalışanlar ve teknik personel eğitilecek. Deprem sarsma tablası, yangın simülasyonu, 5 boyutlu sinema, rüzgar, fırtına, duman simülasyon odası, acil durum telefon ihbar simülasyonu, bilgilendirme ve test köşesi, enkaz koridoru, karbonmonoksit zehirlenme simülasyonu, otel yangın kaçış hologramı, heyelan ve sel simülasyonu gibi bölümler yer alıyor. 242 kişilik konferans salonu ile akıllı sınıfa sahip merkezde 24 eğitmen, 15 görevli personel olmak üzere 39 kişi görev yapıyor. Randevulu sistemle eğitim verecek olan merkez herhangi bir ücret almayacak.
(İHA)