BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

16 Temmuz 2013 İngiltere Basın Özeti

Yeni Mısır hükümetinin Amerika'yla ilişkileri, atletizm dünyasını sarsan doping skandalı ve Azerbaycan'da yaklaşan seçimler bugün İngiliz gazetelerinde yer alıyor.

Abone ol

Yeni Mısır hükümetinin Amerika'yla ilişkileri, atletizm dünyasını sarsan doping skandalı ve Azerbaycan'da yaklaşan seçimler bugün İngiliz gazetelerinde yer alıyor.

Independent gazetesi bugün dış haberler sayfalarında bir bölümü Amerika Birleşik Devletleri'nin Mısır'la ilişkilerini konu alan bir habere ayırmış.

Gazete "ABD, Mısır'daki siyasi kavgada taraf tutmayı reddediyor" başlığının altında Dışişleri Bakanı yardımcısı William Burns'ün Mısır'a yaptığı resmi ziyarette sarf ettiği sözleri aktarıyor.

Burns'ün Muhammet Mursi'nin devrilmesinin ardından ülkeye ilk Amerikalı diplomat olduğuna dikkat çeken haber, Amerikalı diplomatın geçici liderler ve askeri liderlerle görüşeceğini yazıyor.

Ama Independent'a göre Kahire sokaklarında Amerika karşıtı bir hava esiyor. Gazete, Mursi'nin devrilmesi için başlatılan Tamarod hareketinden İman el Mahdi'nin "halk Mursi'yi kabul etmemiş olsa da Amerikalılar onu destekledi" diyerek Burs'ün görüşme talebini geri çevirdiğini okuyucularıyla paylaşıyor.

Gazete, Tamarod'un yalnız olmadığını, Mursi karşıtı hareketteki tek İslami Parti el Nur'un da Burns'le görüşmeyi kabul etmediğini aktarıyor.

Independent, Müslüman Kardeşler'in de Burns'le görüşmeyi kabul etmediğini; grubun medya koordinatörü Mustafa el-Katip'in "Açık olan şey bunun bir askeri darbe olduğu. Ama bu arada açık olan başka bir şey de Amerika'nın bunu bir askeri darbe olarak görmediği" dediğini yazıyor.

Times gazetesi aynı konuyu dış haberler sayfasında manşetten ele alıyor.

"Burns Mısır'da iki tarafın tek bir konuda hemfikir olduğunu gördü: her iki taraf da Amerika'nın düşmanlarının yararına çalıştığına inanıyor" diyen Times, haberine şöyle devam ediyor:

"İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi'yi deviren protestolara ev sahipliği yapan Tahrir Meydanı'ndan uzanan bir sokakta asılı pankartta 'Obama terörizmi destekliyor' yazılı. Bu sırada Kahire'nin öbür tarafında, Raba el Adaviye Camisi'nin önünde asılı bir pankartta Obama'nın demokrasiye sırtını döndüğü yazıyor."

Telegraph: 'Suriyeli muhalifler Cameron'ın ihanet ettiğini söylüyor'

Daily Telegraph gazetesi, dün İngiltere Başbakanlığının Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapılmayacağını teyit etmesiyle Özgür Suriye Ordusu'nun başkomutanı General Salim İdris'in David Cameron'ı ihanetle suçladığını yazıyor.

Gazetenin haberine göre İdris, bu kararın kendilerini Beşar Esad'a bağlı güçlerce öldürülmeye açık bırakacağını ve el-Kaide'nin kuvveti eline almasını sağlayacağını söylemiş.

Daily Telegraph, Cameron'ın kararını İngiltere Ordu'sunun tavsiyesi doğrultusunda aldığını yazıyor.

Financial Times: 'Çin GSK rüşvet soruşturmasını hızlandırıyor'

Financial Times gazetesi bugün ön sayfa manşetini Çin'de başlatılan GlaxoSmithKline rüşvet soruşturmasına adamış.

Gazetenin haberi şöyle: "Çinli yetkililer GlaxoSmithKline'ı 700 şirketi kapsayan yarım milyar dolarlık bir rüşvet skandalının ortasında olmakla suçluyor, ve araştırmalarına hız katıyor.

İngiliz ilaç şirketine yönelin soruşturmanın başmüfettişi Gao Feng, yabancı gazetecilere yönelik nadir basın toplantısında müfettişlerin 2007 yılına uzanan bir süreçte toplam 500 milyon dolarlık anlaşmaları araştırdığını söylüyor.

Çin polisi GSK'nin seyahat acentelerini kullanarak kârlarını arttırma yönünde doktorlar ve avukatlara rüşvet verdiğine inanıyor.

GSK ise 20 Çinli seyahat acentesiyle ilişkilerini sonlandırdığını ve "utanç verici" olarak nitelediği iddialar yönünde kendi iç soruşturmasını başlattığını açıkladı.

Guardian: 'Korkunç eski günlere mi dönüyoruz?'

Guardian gazetesi atletizm dünyasını sarsan doping skandalına büyük yer ayırmış.

2012 Olimpiyatlarının yıldönümü olması vesilesiyle iki haftaya kadar Londra Olimpiyat Stadyumu'nda etkinliklerin düzenleneceğini, ve Ussain Bolt'un da stada çıkacağını hatırlatan Guardian, insanların aklındaki sorunun atletizmin güvenilirliği olacağını yazıyor.

Gazete, Tyson Gay ve Asafa Powell'ın doping kullandığının testlerde ortaya çıkmasının spor dünyasında şok etkisi yaptığını aktarıyor.

Guardian, kendilerine Şubat ayında konuşan Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) genel müdürü David Howman'ın atletizmin hilelerle dolu bir spor olduğunun ortaya çıkabileceğini söylediğini hatırlatıyor.

Indepedent: 'Yönetmen diktatöre karşı'

Indepedent gazetesi, Azerbaycan'da yaklaşan seçimleri 'Yönetmen diktatöre karşı' başlığıyla ele alıp soruyor: "Birinin Oscar'ı var, diğeri Azerbaycan'ı demir yumrukla yönetiyor. Rustam İbragimbekov, cumhurbaşkanlık yarışında İlham Aliyev'i yenebilecek mi?"

Gazete, dünyaca ünlü film yönetmeni Rustam İbragimbekov'un Azerbaycan muhalefetince cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Aliyev'e karşı ortak aday olarak belirlendiğini yazıyor.

74 yaşındaki Oscar'lı yönetmenin daha önce koruması olmadığını ama artık adaylığı sürecinde Bakü'ye gitmeye bile korktuğundan koruma kullanabileceğini yazan Independent, Azerbaycan'da özgürlükler konusunda endişe verici gelişmeler olduğunu aktarıyor.

Yeni bir kanunla sosyal medya Cumhurbaşkanı gibi resmi mercilerin aşağılanmasının hapisle cezalandırılabileceğine dikkat çeken gazete, kendilerine konuşan bir muhalif yazar Emin Milli'nin "bu rejim, Aliyev'in söylediği veya İngiltere ve Amerika'nın iddia ettiği kadar istikrarlı değil" dediğini aktarıyor.

Gazeteye konuşan Milli ayrıca "bu tarihi bir gelişme çünkü son 20 yılda tüm muhalefet böyle bir araya gelmemişti" demiş.

Independent ayrıca ülkenin petrol rezervlerine ilgisi olan Batılı ülkelerin Aliyev iktidarının yolsuzluklarını görmezden geldiğini ama ülkede artık muhalefetin güçlendiğini yazıyor.