BIST 10.166
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.389,86
HABER /  GÜNCEL

1402'likler referanduma ne diyor?

12 Eylül darbesiyle üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenler, referandum için ne dediler?

Abone ol

12 Eylül darbesiyle üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenler, gönüllerinden geçenin yeni sivil bir anayasa olduğunu ancak darbenin yıldönümünde oylanacak anayasa değişikliği paketine de evet oyu vereceklerini söylüyorlar.

Star gazetesinin haberine göre, Türkiye 12 Eylül’de 12 Eylül anayasasının en önemli antidemokratik maddelerini değiştirmeye hazırlanırken, ‘1402’likler’ olarak bilinen 12 Eylül mağduru akademisyenler sadece yeni anayasa paketini oylamayacak aynı zamanda 30 yıllık bir yanlışlık ve mağduriyetle de hesaplaşacak. Darbeciler tarafından üniversitelerdeki görevlerinden alınan akademisyenlerin büyük bölümü referandumda eve diyeceğini söyledi. İşte ünlü 1402’liklerden bazılarının görüşleri: 

DARBENİN AKADEMİK MAĞDURLARI

Darbenin ardından 1983’te, 1402 sayılı yasanın ikinci maddesi sıkıyönetim komutanlığınca değiştirilerek, ‘kamu düzeni açısından sakıncalı’ görünen akademik personelden devlet memuruna kadar kamuda çalışan 4 bin 891 kişinin görevine son verildi. Görevden alınan akademik kadro arasında 38 profesör, 25 doçent, 10 yardımcı doçentte bulunuyordu. Tepki istifaları ile bu sayının 20 bine ulaştığı iddia edildi.

Değişime destek için evet oyu vereceğim

İ. Ü Hukuk Prof. Hüseyin Hatemi: “Evet oyu vereceğim. Yetmez ama evet kampanyasına da katılmıştım.  Anayasa tam olarak değişmeli. Özellikle başlangıç bölümünün değişmesi lazım. Ama bu yapılamıyorsa şu andaki değişimi de destekliyorum.”    

Prof. Mete Tunçay: “Evet oyu vereceğim. Onun dışına söyleyecek bir şeyim yok...”

Bazı maddeler mükemmel değil

İlber Ortaylı: “Evet mi hayır mı açıklamak istemiyorum. Bazı maddeler çok mükemmel değil, toptan referandum  olmaz. Anayasanın baştan aşağı değişmesi gerekli”

Sorumlulardan hesap sorulacağına inanmıyorum 

Prof. Korkut Boratav: “Refenranduma giden pakette 1402 haksızlığını ortadan kaldıran hiç bir girişim yok. O dönemin sorumlularından İhsan Doğramacı’ya ödül verir gibi devlet töreni ile cenaze düzenlendi. Değişiklikleri demokrasi doğrultusuda reform olarak algılamam mümkün değil. Bu nedenle de oyum hayır olacak.” 

Değişiklikler gecekondu gibi 

Prof. Mehmet Ali Kılıçbay: “Çok açık olmak istemiyorum. Kararım verilmiş durumda. Aslında yeni anayasa yapılmasından yanayım. Böyle gece kondu gibi oluyor. Bazı maddeleri iyi olsa da bir şey değişmiyor. 

NE KADAR DEĞİŞİRSE  O KADAR SEVAPTIR

Prof. Baskın Oran:  “Oyum kesinlikle evet. Nedeni de, darbe anayasının tümüyle değiştirmenin imkansız olduğu bir dönemde onu ne kadar değiştirseniz sevap olmasıdır. Anayasa yargıçların devleti denetlemesine onay veriyor ama yargıçların denetlenmesine olanak vermiyor. Yargıçlar birbirlerini seçip duruyorlar ve bu sisitem denetim dışı. Şimdi bir denetim mekanizması oluşacak Ayrıca yüce divan deşikikliği, sivillerin askeri mahkemede yarglanmaması, askerlerin bazı koşullarda sivil mahkemede yargılanması, sakat ve çocuklara pozitif ayrım getirilmesini de destekliyorum. Onun için oyum kesinlikle evettir.”