BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,75
ALTIN 2.423,46
HABER /  GÜNCEL

13 Aralık 2011 Basın özeti

Cameron AB masasına dönmeli uyarısı, İsrail'de hoparlörle ezana yasak planı, Türkiye'de beklentilerin üzerindeki büyüme oranları ve uyarılar.

Abone ol

İngiltere gazetelerinin manşetlerinde son bir kaç gündür olduğu gibi bugün de İngiltere'yle Avrupa Birliği arasında yaşanan kriz var.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nin geçen hafta yapılan zirvesinde gündeme gelen mali önlemler anlaşmasını veto ettikten sonra dün parlamentoda milletvekillerinin karşısına çıkarak kararının gerekçelerini anlattı.

Guardian ve Independent, ''Ama alışıldık olduğu üzere yanında koalisyon ortağı, başbakan yardımcısı Nick Clegg yoktu'' diyor.

Independent, veto kararından memnun olmadığını gizlemeyen Clegg'in parlamento oturumunu boykot etmesini koalisyondaki ayrışmanın derinleşmesi olarak yorumlarken, Guardian başyazısında, Cameron'ın kararı konusunda kaygılarını ifade edenlerin sadece rakibi siyasetçiler ve koalisyon ortağından oluşmadığını, partisinin önde gelen bazı isimlerinin yanısıra iş çevrelerinin de İngiltere'nin Avrupa'daki yeni konumu nedeniyle endişelerini açıkladıklarını aktarıyor. Gazete, şöyle devam ediyor:

''Brüksel'de yaşananların uzun dönemli etkilerini irdelemek için daha erken. Cameron'ın veto kararı partisi içindeki fırtınayı dindirmiş olabilir, ama İngiltere'yi bir düşler ülkesine sürüklediği görüşü de yaygınlık kazanıyor. Dün yaşanan tartışma, koparılan bütün yaygaraya karşın tecrit edilmeyi kabul etmeyen bir parlamentonun sesiydi. Bağları koparmak yerine yeniden kurmak için bir ivme yakalanmış durumda. Doğrusu da bu. Cameron masadan hiç kalkmamalıydı. Şimdi geri dönmesi sağlanmalı.''

Türkiye'de büyüme verileri

Türkiye'de dün açıklanan büyüme rakamları bu sabah Financial Times'ın sayfalarında.

Haberde piyasa beklentilerinin üzerinde, yüzde 8.2 olarak gerçekleşen büyümenin ülkenin özgüveniyle dışarıdan yapılan uyarılar arasında açılan makası da ortaya koyduğuna dikkat çekiliyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin sahip olduğu güçlü ekonomi idaresinden yoksun olduğu sözleri anımsatılan haberde, Babacan'ın Türkiye'nin gelecek yılda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağı, üçüncü çeyrekte ihracat performansının da geliştiği sözleri aktarılıyor.

Ancak haberde bazı uzmanların büyümenin fazlasıyla iç talebe yaslandığı değerlendirmesine de yer verilirken, bu büyümenin sürdürülebilirliğine ilişkin tereddütlerin de bulunduğu, özellikle de cari açıkla para politikalarına ilişkin tartışmaların kaygıların odağında olduğu saptamalarına işaret ediliyor.

İsrail'de hoparlörle ezana yasak girişimi

Independent, İsrail'de hoparlörle ezan okumasını yasaklayan bir yasa ta sarısının hükümette görüş ayrılığına neden olduğunu yazıyor bu sabah.

Habere göre, Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman'ın lideri olduğu aşırı milliyetçi İsrail Evimiz partisine mensup bir milletvekili tarafından gündeme getirilen tasarı, aslında hoparlörlerin herhangi bir ibadet yerinde kullanılmasını yasaklıyor, ancak Independent muhabiri Donald Macintyre, yasağın İsrail'in çoğunluğu müslüman olan bir milyonun üzerindeki Arap azınlığın kullandığı camileri hedef aldığının açık olduğunu kaydediyor.

Haberde, gürültüyü önleme gerekçesiyle hazırlanan tasarıyı Başbakan Netanyahu'nun da desteklediği, ancak kendi partisinden bazı bakanların öneriye karşı çıktıkları da aktarılıyor.

Habere göre, Netanyahu da, Belçika ve Fransa'da sokakta ibadeti yasaklanmasına gönderme yaparak, ''Avrupa'dan daha özgürlükçü olmaya gerek yok'' diyor.

Independent muhabiri, tasarının dini ve etnik hassasiyetleri alevlendirme tehlikesi olduğuna da dikkat çekiyor.

Putin'e rakip Kremlin'in oyunu mu?

Rusya'nın en zengin üçüncü ismi Mikhail Prokhorov'un mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağı açıklaması bu sabah gazetelerde geniş şekilde irdelenen gelişmelerden.

Guardian'ın haberine göre, Rus işadamı, seçimi kazanması kesin görülen Vladimir Putin'e karşı liberal bir alternatif sunmayı hedeflediğini, mutsuz orta sınıflara ulaşmayı amaçladığını söylerken, muhalefet ve bazı siyaset yorumcuları Prokhorov'un adaylığını Kremlin'in sokak gösterilerini iktidar koridorlarına yönlendirmeyi amaçlayan bir oyunu olarak görüyor.

46 yaşındaki Prokhorov'un servetinin 15 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor, NBA takımlarından New Jersey Nets'in de hissedarlarından.

Guardian, Rus işadamının daha geçen hafta seçim protestolarına ilişkin ilk işaretlerin belirmesinin ardından internet güncesinde, ''İster beğenin ister beğenmeyin ama Putin şu an için bu etkin olmayan devlet yapısını çekip çevirebilecek tek kişi'' dediğini aktarıyor.

Metan gazı tehdidi

Independent, kuzey kutbundaki buzulların altındaki metan gazlarının yüzeye çıkmakta olduğu, bunun ise bir felaket habercisi anlamına geldiği uyarısında bulunuyor.

Metan gazının sera gazı etkisinin karbondioksitten 20 kat daha fazla olduğuna işaret eden gazete, Rusya Bilimler Akademisi uzmanlarından İgor Semiletov'un, metanın yoğunluğu için baca dumanı karşılaştırmasını yaparken ''Daha önce tespit ettiğimiz metanın çapını metre cinsinden onlarla ifade edebilirdik, ama bunun çapı bin metreden daha büyük'' dediğini aktarıyor.

Semiletov, dar bir bölgede bu kütleden yüzden fazlasını tespit ettiklerini, daha geniş bir alanda binlercesinin bulunuyor olabileceğini söylüyor.

Arktik denizindeki buz yüzeyinin altında yüz milyonlarca ton metan gazı bulunduğunun tahmin edildiğini kaydeden Independent'in bilim editörü Steve Connor, yazın buz tabakasının erimesiyle metan gazının bir anda atmosefere yayılarak hızla ciddi bir iklim değişikliğine neden olması kaygılarının da gündemde olduğunun altını çiziyor.

Tanrı parçacığı bulundu mu?

Bilim dünyasının gözü ve kulağı bugün Cenevre'deki Cern laboratuvarında yapılacak açıklamaya odaklanacak.

Daily Telegraph'a göre, Cern'de Büyük Hadron Çarpıştırıcı adlı dev cihazda yapılan deneyler sonunda, fiziğin en derin sırlarından birinin aydınlatılması yönünde önemli bir mesafe katedildiği duyurulacak.

Sözü edilen sır Tanrı parçacığı olarak da adlandırılan Higgs bozonu.

Adını soruyu 50 yıl önce gündeme getiren İngiliz fizikçi Dr. Peter Higgs'ten alan atom bileşeni moden fizikte maddenin oluşumunu anlamada kilit öneme sahip.

Bugün yapılacak açıklamada araştırmacıların parçacığın bulunduğuna ilişkin kesin kanıtlara erişildiğini iddia edecekleri düşünülmüyor.

Beklenti, elde edilen verilerin Higgs bozonu ya da Tanrı parçacığının varolduğuna işaret ettiğinin ilan edilmesi.