BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  GÜNCEL

12 Mart İngiltere basın özeti

Bugün İngiltere basınında Irak güçlerinin Tikrit'te IŞİD'e karşı yürüttükleri harekata geniş yer veriliyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün Tikrit operasyonunda Irak güçlerinin ilerleyişine geniş yer ayrılmış.

Guardian gazetesi bu haberi "IŞİD Tikrit'te güçlü olduğu yerleri kaybettikçe, Irak kuvvetleri ilerliyor" başlığıyla veriyor.

Gazete, bu saldırı başarılı olursa, cihatçıların ilerleyişini tersine döndüren ilk büyük hamle olacağını yazıyor.

Haberde, mezheplerüstü kuvvetlerin "intikam saldırıları"nı durdurmasının umulduğu belirtiliyor.

Independent gazetesi ise Tikrit'teki gelişmeleri "IŞİD kuşatması gevşedikçe Irak güvenlik güçleri Tikrit'in bazı bölgelerini geri alıyor" başlığıyla veriyor.

Gazete, çatışmalar yoğunlaştıkça ordu ve milislerin Saddam Hüseyin'in doğduğu kentte ilerlediğini yazıyor.

Haberde şu ifadeler yer alıyor:

"Eyalet valisi, ordu ve Şii milislerin Tikrit'in kuzeyindeki Kadisiye bölgesini ele geçirdiğini söyledi. Bir güvenlik yetkilisi ise şehrin güneyinde kent merkezine doğru bir ilerleme olduğunu belirtti."

"İslam Devleti adlı örgütün savaşçılarının şehirden kaçmak için sivillerin araçlarına el koyduğu belirtildi. Irak ordusundan bir yetkili 'Irak güçleri Tikrit hastanesine girdi. Hastanenin yanındaki başkanlık sarayının etrafında yoğun çatışmalar yaşanıyor' dedi."

"Eğer Irak hükümeti Tikrit'i geri almayı başarırsa, bu Sünni militanlarından geri kazanılan ilk şehir olacak ve bir sonraki Musul harekatına ivme kazandıracak."

Irak kuvvetleri şehir merkezinde

Daily Telegraph gazetesi, IŞİD militanlarının kaçmaya başladıklarını yazıyor. Haftasonu kentin kuzey ve güneyine saldırılarla yolun açıldığını belirten gazete, Irak kuvvetlerinin ve onlara destek olan güçlerin dün sabah şehir merkezine girdiğini kaydediyor.

Haberde, kent merkezine ilerleme öncesi IŞİD militanlarının şehirden kaçtığı yazıyor.

Ordunun ana yolları kontrol altına aldığı ancak tuzaklar nedeniyle komşu mahallelere girmediği belirtiliyor.

Times gazetesi ise yaklaşık iki bin IŞİD militanının Irak kuvvetleri tarafından Tikrit merkezindeki hükümet binalarında sıkıştırıldığını yazıyor.

Irak kuvvetlerinin kuzey ve güneyden ilerlediği belirtilen haberde, yaklaşık 30 bin askerin saldırıyı yürüttüğü kaydediliyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Iraklı yetkililer militanların diğer bir güçlü oldukları bölge olan Hevice'ye kaçarken görüldüklerini söylüyor."

"Irak uzmanı Sajad Jihad ise 'Bunlar sert adamlar. Vazgeçeceklerini sanmıyorum' diyor."

Avrupa'ya internet cihadıyla mücadele birimi

Financial Times'da bugün internet cihadıyla mücadele edecek bir terör birimi kurulacağı haberi yer alıyor.

Brüksel'de bugün sunulacak önerinin, internetteki radikal içeriğin kontrol altında tutulması çalışmalarını da içerdiği belirtiliyor.

Avrupa Birliği polisi Europol'un bir parçası olması hedeflenen ekibin, İngiltere'de 2010 yılında kurulan İnternette Terörle Mücadele Birimi'ni örnek alacağı belirtiliyor.

Haberde, sosyal medyanın ve akıllı telefonların artan kullanımının terörist mesajlaşmalarını değişime uğrattığı, Twitter ve Facebook sayesinde her zamankinden daha yaygın bir şekilde terörist içerik paylaşıldığı belirtiliyor.

IŞİD'in yükselişi ve sosyal medyayı öncelikli mücadele alanlarından biri olarak kullanması da sorunu öne çıkardığı ifade ediliyor.