BIST 10.279
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.411,85
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül'de elektrikçiye elektrik

Genelkurmay Başkanlığı'nın 12 Eylül davasına bakan mahkemeye gönderdiği belgeler, darbecilerin keyfi uygulamalarını gösteriyor.

Abone ol

Mahkemeye gönderilen belgeler arasında, devlet memurluğu sınavında sorulan 'sol içerikli' sorulara cevap veren ve sınavı kazanan 70 kişinin gördüğü işkencelere ilişkin belgeler de yer alıyor.

Yeni Şafak'ta yer alan 12 Eylül yönetimi, ihtilalden 8 yıl önce yapılan Devlet Memurluğu Sınavı'nı mercek altına aldı.

ELEKTRİKÇİYE ELEKTRİK

Sınav soruları arasında 'sol içerikli' sorular sorulduğunu tespit eden darbeciler, hem sınav komisyonu üyeleri hem de sınavı kazanıp Türkiye Elektrik Kurumu'nda (TEK) çalışmaya hak kazanan 70 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan isimlere elektrik verilerek işkence yapıldı. Mahkeme sonucu suçsuz oldukları ortaya çıkan mağdurlar yine de işlerini kaybetti. Mağdurların başlarına gelen işkenceler ve işten çıkarılmalar Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na taşındı.

ÖLÜM NEDENLERİ GİZLENDİ

Darbe belgelerinde, darbe yönetiminin Avrupa Komisyonu'ndan gelecek baskılara karşı gözaltında ve cezaevindeki ölümleri doğal ölüm gibi gösterdiği görülüyor.

Genelkurmay tarafından doğal yollarla öldüğü iddia edilen kişilerdeki darp izleri doktor raporlarında da yer almış. Buna rağmen ilgili kamu görevlilerine işkenceye ilişkin davalar açılmamış. Bazı kişilerin ölüm nedeni 'Polisten kaçarken, ayağı kayarak düştü, bunun sonucunda öldü' olarak gösterilmiş.

GÖZLEMCİLER KOMUTANA BAĞIRDI

Bir belgeye göre Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun işkence iddiaları nedeniyle Türkiye'ye gönderdiği gözlemciler cezaevi komutanını fırçaladılar. Ziyareti kayıt altına alan Dışişleri mensubu diyalogları şöyle anlatıyor: 'Frowein, cezaevi komutanına bütün heyet üyeleri önünde bağırarak, 'Bizi derhal tutuklunun sözünü ettiği yere götürün. Siz bu cezaevinin komutanıysanız bu gizli yerleri elbette bizden iyi bilirsiniz, bize yalan söylemeyi bırakın. Eğer bizi oraya götürmezseniz raporuma Türk hükümetinin yaptığı anlaşmalara uymadığını yazacağım. Tutukluyu dışarıya çıkarın o yeri bize o göstersin.'

Uluslararası Af Örgütü'nden Torumtay'a işkence uyarısı

Uluslararası Af Örgütü'nün, dönemin Sıkıyönetim Komutanı Necip Torumtay'a gönderdiği mektup da belgeler arasında yer aldı. Af Örgütü, mektupta işkencenin her türlüsünün insanlık değerine bir tecavüz olduğuna dikkat çekerken, Torumtay uyarılıyor. İşkencenin tanımının da yapıldığı mektupta Torumtay'a 'İşkenceyi önlemek için gereğini yapın' deniliyor.