BIST 10.677
DOLAR 32,26
EURO 34,98
ALTIN 2.444,14
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül mağdurları AİHM'ye başvurdu

Gözaltına alınmasının ardından gördüğü işkenceler sonucu hayatını kaybeden Cumali Şimşek'in kardeşleri harekete geçti.

Abone ol

12 Eylül darbesinde gözaltına alındıktan sonra işkenceler sonucu hayatını kaybeden Cumali Şimşek'in kardeşleri, darbe döneminde insanlık suçu işlendiği gerekçesiyle Türkiye hakkında AİHM'ye tazminat davası açtı. Turhan ve Gümüş Şimşek, 1 milyon 100 bin lira tazminat talep ediyor. Aile, ayrıca darbeciler hakkında savcılığa da suç duyurusunda bulundu.

Kayseri ülkücü yan kuruluşlar davasından yargılanan Cumali Şimşek, 12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alınır. Sorguda geçirdiği 45 gün boyunca her türlü işkenceye maruz kalır. İfadesi sırasında, daha önce görmediği ülkücüleri tanıdığı zorla kabul ettirilmek istenir. Ancak dayatılan isimleri tanıdığını kabul etmez. Bunun üzerine Kayseri Zincirdere Sıkıyönetim Askeri Cezaevi'ne konulur. Cunta, orada da işkenceye davam eder. Şimşek, koğuşunda vakit namazını kılarken gardiyanlar görür. Hapiste namaz kılmanın yasak olduğunu söyler. Şimşek, karşılık vermez, namazını kılmaya davam eder. Gardiyanlar, sözlerinin dinlenmediğini ileri sürer ve Şimşek'i seccadesi üzerinde coplarla dövmeye başlar. Bu yetmez, başı duvardan duvara vurulur. Postallar altında ezilir. Beyin kanaması geçirir. Koğuş arkadaşları, cezaevi yönetimine durumunun çok ağır olduğunu bildirir. Ancak yönetim, hastaneye götürmek yerine revirde aspirin vererek iyileştirmeye çalışır. Tekrar koğuşa gönderilir ancak daha fazla dayanamaz, can verir.

YAŞANANLAR, İNSANLIK SUÇUDUR

Ailesi, 31 yıldır yaşadıkları bu trajedi karşısında sessiz kalmayı tercih ediyordu. Ancak aile, 12 Eylül 2010'daki referandumun ardından 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren darbecileri koruyan geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla sessizliğini bozdu. Kardeşleri Turhan ve Gümüş Şimşek, Milli Birlik Konsey üyelerinden Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun, Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Haydar Saltık hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na adli dava, insanlık suçuna maruz kaldığı gerekçesiyle de Türkiye hakkında AİHM'ye tazminat davası açtı. Turhan ve Gümüş Şimşek, kardeşlerinin haksız yere öldürüldüğü gerekçesiyle 900 bin maddi, 200 bin lira da manevi olmak üzere toplam 1 milyon 100 bin lira tazminat talep ediyor.

12 Eylül'den sonra görevinden 7 yıl uzaklaştırılan öğretmen Osman Erden, maddi ve manevi zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye hakkında AİHM'ye açtığı tazminat davasını kazanmıştı. AİHM, Osman Erden'in mağdur edildiğini gerekçe göstererek Türkiye'yi 20 bin Euro tazminat ödemeye mahkûm etmişti.