BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'na 'koltuk' uyarısı

Ege Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun, yaklaşan genel seçimler öncesinde CHP'yi analiz etti.

Abone ol

CHP ile ilgili akademik çalışmalarıyla tanınan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun'un seçimler yaklaşırken CHP'yi analiz etti:

"Kılıçdaroğlu meydanlarda bir oy daha fazla almak için her şeyi söylüyor ve söylemeye devam edecek. Ama tabanın ve örgütün rahatsız olduğu konular da var bu söylediklerinde. Eğer CHP yüzde 30'un altında kalırsa Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğunu koruması zor olabilir."

Prof. Dr. Tanju Tosun, genel seçim öncesi CHP'yi analiz etti. CHP'nin tarihi bir dönemeçte olduğunu belirten Prof. Tosun, "Ya yüzde 30'u aşıp dönüşüm yolunda devam edecek. Ya yüzde 30'un altına inecek ve uzun yıllar tek başına iktidar hedefini kaybedecek" dedi.

Prof. Dr. Tosun'un önemli tespitleri satırbaşlarıyla şöyle:

İLK KEZ SEÇİM KAZANMAYA ADAY

"Türkiye genelinde CHP ne diyor? Benim görebildiğim kadarıyla Baykal döneminde seçim kazanmayı dert etmeyen CHP, ilk kez seçim kazanmaya aday bir parti görünümü çiziyor. Fakat CHP'yi anlayabilmek, samimiyetini test edebilmek için 12 Haziran sonrasında altı-yedi ay daha geçmeli. Şu anda kısmen popülist görünen söylemlerin samimiyetini seçimlerden sonraki süreçte göreceğiz"

PARTİ KILIÇDAROĞLU'NU HAZMEDEMEYEBİLİR

Şu anda AK Parti ile siyaseten mücadele etmek için neredeyse her şeyi söylüyor, her şeyi vaat ediyor, her şeyin üzerine konuşuyor. Oysa konuştuğu şeyler çok önemli şeyler. CHP'deki o klasik devletçi çizgiden artık daha topluma yönelen bir CHP var. Ama bu retoriğin topluma temas etmesi gerekiyor. Yani bunun sahici olduğunu görebilmek açısından -mesela Kürt sorununa bakış gibi- 12 Haziran sonrası söyleme bakmak gerekecek. Tabii sonraki altı-yedi ay şunun için de önemli; eğer seçimlerde yüzde 30'un altında kalınırsa parti teşkilatı ve tabanı bu sonuçtan bu söylemleri, bu vaatleri, bu yeni kimliği sorumlu görebilir ve o zaman yönetim değişikliğine gidecek süreç de başlayabilir. Şu anda bile Kılıçdaroğlu'nun bu açılımlarını hazetmeyen ciddi oranda parti örgüt üyesi ve delege var.

KOLTUK TEHLİKEDE

Seçimlere gidildiği için sessizler. Ama CHP 12 Haziran'da yüzde 30'un altında kalırsa bence Kılıçdaroğlu'nun yeri çok sağlam olmaz. Bence yüzde 30 altı başarısızlıktır. Bu durumda, Kılıçdaroğlu muhalifleri, Baykal'a yakın isimler bu söylemleri, bu vaatleri CHP'nin tarihsel kimliğine bir ihanet olarak siyaseten kullanabilir. Çünkü şu andaki sessizlik tamamen seçime odaklanmış. Seçim kazanmak için her şey söylenebilir, her şey söylenmelidir ama yüzde 30'ların altında kalacak bir CHP'de hiçbir şey 12 Haziran öncesi gibi olmaz."