BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül ile ilgili dehşete düşüren belge

12 Eylül davasına bakan mahkemeye ulaşan son belgelerde, darbeden önce devletin üst düzey isimlerinin nasıl takip edildiği yer aldı.

Abone ol

12 Eylül dönemi soruşturmasında darbe öncesi ile ilgili şok belgeler ortaya çıktı. Darbe timinin nasıl oluşturulduğu hatta cumhurbaşkanının bile takip edildiği ortaya çıktı.

Bugün'ün haberine göre 12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne darbe dönemi ve öncesine ilişkin önemli belgeler ulaştı.

12 Eylül'ün askeri mimarlarının, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün de aralarında bulunduğu devlet görevlilerinin her adımını takip etmek için irtibat subayı görevlendirdikleri ortaya çıktı.

Darbenin ardından Çankaya Köşkü, Başbakanlık ve Bakanlıkları kuşatmak için oluşturulan 'darbe timi' belgelerde ayrıntılarıyla yer aldı.

SİVİLLERDEN SEÇİLMİŞ

Cumhurbaşkanı başta olmak üzere üst düzey devlet görevlilerinin yaptıklarını Genelkurmay Başkanlığı'na iletmekle görevlendirilen isimlerin bazılarının ise 'siviller' arasından seçildiği belirlendi.

12 Eylül darbesi öncesi gerek görüldüğünde değiştirilen irtibat subayları için Genelkurmay'da isimsiz görevlendirme yazılarının hazırlandığı da deşifre oldu.

Mahkemeye tarihi açık bırakılmış isimsiz görevlendirme yazılarını da gönderildi.

Belgelerde, Fahri Korutürk'ün görevde olduğu dönemi de kapsayan süreç içinde darbe sabahı Çankaya Köşkü başta olmak üzere bakanlıklarla önemli devlet kuruluşlarını ablukaya almayı da planlayan darbecilerin, bunun için darbe timi kurduğu da yer aldı.

Darbe Timi'ne ilan edilecek sokağa çıkma yasağından etkilenmemeleri için dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Haydar Saltık imzalı görevlendirme yazıları hazırlanarak teslim edildi. Belgelerin darbeden çok önce hazırlandığı ve tamamının altında Saltık'ın imzasının olduğu belirlendi.

BAYRAK PLANI TEK DEĞİLMİŞ

Bayrak Hareket Planı'nın orijinal belgesini isteyen Mahkeme'ye ayrıca, planın ekleri ile iki tane de eş-benzeri ulaştırıldı. Buna göre Saltık tarafından hazırlanan ve 12 Eylül'ün ana planı olan Bayrak Harekat Planı gibi iki plan daha hazırlandığı belirlendi. 12 Eylül Darbesi'ne ilişkin bütün evrakların büyük bir çoğunluğunun imha edildiği öğrenilirken, imha tutanaklarının da mahkemeye gönderildiği bildirildi.

82 ANAYASASI YÜRÜRLÜKTEN KALKMADAN CEZA ALMALILAR

12 Eylül askeri darbesinin mimarları emekli Orgeneraller Kenan Evren ile Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davaya bakan mahkemenin kurumlardan istediği tüm belgelerin ulaştığı, beklenen başka bir evrakın olmadığı öğrenildi.

Duruşmanın 82 Anayasası yürürlükteyken bitmesini ve Evren ile Şahinkaya'nın cezalandırılmasını isteyen müdahil avukatlarının davanın savcısından önce 'avukat mütalaası' hazırlayıp mahkemede okuyacağı öğrenildi.

Dosya kapsamında yeni bir evrak istemeyecek olan avukatlar, Evren ve Şahinkaya'nın ceza alması durumunda askerlikle bağdaşmayan durumlarından dolayı apoletlerinin sökülmesini Askeri Ceza Mahkemesi'nden isteyeceği kaydedildi.

Darbeden sonra kurulan Bülent Ulusu Hükümeti'ne ilişkin soruşturmanın da sürdüğü aktarıldı.