BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

12 Aralık İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah, Ukrayna'da yaşananlarla ilgili analizler dikkat çekiyor. Guardian'da ise, İngiltere'nin Avrupa çapında fuhuş açısından cazibe merkezi haline gelebileceği uyarısını yapan haber göze çarpıyor.

Abone ol

Guardian’da, İngiltere’nin Avrupa'da fuhuş açısından cazip bir ülke haline gelebileceğiyle ilgili bir haber dikkat çekiyor.

Haberde bazı İnigliz milletvekilleri, kadın örgütleri ve Avrupa Birliği yetkililerinin, Avrupa ülkelerinde fuhuşla ilgili yeni yasal düzenlemelerin İngiltere’yi bu alanda kıta çapında daha cazip bir ülke hale getirebileceği uyarısını yaptığı aktarılıyor.

Guardian, Fransa’nın geçen hafta seks için para ödemenin illegal hale getiren yasa tasarısını onayladığını hatırlatıyor.

‘İngiltere fahişeliğin cazibe merkezi haline gelebilir’

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü gazeteye ülkedeki fahişelikle ilgili yasaları gözden geçirmek gibi bir plan olmadığını belirtmiş.

İngiltere’de para karşılığı seks yapmak illegal değil. Ancak sokakta müşteri aramak ve genel ev işletmek yasak.

Gazeteye konuşan İşçi Partili bir milletvekili, İngiltere'de yeni düzenlemelere gidilmemesi durumunda ülkenin hedef haline gelebileceğini söylemiş.

Avrupa Birliği tarafından son dönemde hazırlanan bir rapora göre kıta çapında 880,000 kişi kölelik şartlarında çalışıyor ve bunların 270.000’i cinsel sömürü kurbanı.

İsveç, seks için para ödemeyi suç kapsamına alma konusunda ilk ülke oldu.

Ülkedeki polise göre 1998 yılında yaşama geçirilen yeni düzenlemeden sonra İsveç çapında sokaklarda çalışan seks işçilerinin sayısı yaklaşık üçte iki oranında düşütü ve 1000’e geriledi.

İsveç’i Norveç takip etti. Geçen hafta da Fransa bu düzenlemeyi onayladı.

Belçika, İrlanda ve Avrupa’nın en ünlü fuhuş sokağına ev sahipliği yapan Hollanda dahi bu yasal düzenlemeyi değerlendiriyor.

Haberde bu gelişmeler nedeniyle İngiltere’nin Avrupa’da fuhuş açısından bir cazibe merkezi haline gelebileceği uyarısı yapılıyor.

Gazete, uzmanların, İçişleri Bakanı Theresa May tarafından hazırlanan kölelikle ilgili yasanın fuhuşu yok saydığı görüşünü aktarıyor.

Haberde ayrıca Norveç modeli tarzı bir yasal düzenlemeye karşı çıkanların görüşüne de yer verilmiş.

Bu görüşe göreyse böylesi bir düzenlemenin seks işçilerinin hayatlarını zorlaştırma ve onları çok daha güvenliksiz bir ortamda çalışmaya itme riski bulunuyor.

'Ukrayna uçurum kenarında'

Ukrayna’daki eylemler bu sabahki İngiliz gazetelerinde en fazla işlenen ortak konu.

Guardiangazetesinde, gazetenin editoryel görüşlerini yansıtan sayfada, Ukrayana’daki protestolarla ilgili bir analize yer veriliyor.

“Ukrayna uçurum kenarında” cümlesiyle başlayan analizde ülkenin politik olduğu kadar finansal olarak da bir felaketin uzağında olmadığı belirtiliyor.

Yazıda ülkedeki siyasi kriz, ekonomik yönleriyle de ele alınıyor ve bir siyasi çözümün bulunamaması durumunda Cumhurbaşkanı Victor Yanukoviç’in trajik sonuçları olacak sert önlemlere başvuracağı belirtiliyor.

Daily Telegraph, Ukrayna’daki olaylarla ilgili haberinde ABD’nin son açıklamasını öne çıkarıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada ABD’nin Ukrayna’da yaşananlara karşı yaptırım dahil bir çok seçeneği değerlendirdiği belirtilmişti.

Gazete haberinde ‘Amerika Ukrayna’yı yaptırımlarla tehdit ediyor’ başlığını kullanmış.

Times’ın görüş köşesinde David Aaronovitch imzasıyla yazılmış bir analiz var.

Yazar analizinde hem AB’nin hem de Rusya’nın Ukrayna’dan talepleri olduğunu ve ülkenin bir kavşakta bulunduğunu yazıyor.

Aaronovitch, Ukrayna’nın son AB ticaret anlaşmasını imzalamamasında Rusya’nın baskılarının da etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Yazar, Ukrayna’nın şimdi önemli bir seçimin eşiğinde olduğunu, Avrupa yolunu tercih etmesi durumunda Rusya’dan gelen ekonomik desteği gözden çıkarmasının gerekeceğini, Rusya ile yola devam etmesi durumundaysa daha az demokratik ve daha az adil bir ülke olacağını belirtiyor.

Financial Times’ta ise Rus medyasının Ukrayna’daki olayları çarpıtarak verdiği yönündeki bir haber var.

Haberde Rusya’da hükümetin etkisi altındaki medyanın Ukrayna’daki eylemleri, gerçek büyüklüğünü yansıtmayarak ve yabancılar tarafından fon alan grupların eğitiminden geçen göstericilerin eylemlerde şiddeti artırdığı gibi haberlerle verdiğini aktarıyor.