BIST 10.293
DOLAR 32,22
EURO 34,71
ALTIN 2.454,11
HABER /  GÜNCEL

'11 Eylül'ün mimarı askeri komisyonda yargılanacak'

ABD'de 10 yıl önce düzenlenen 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed'in askeri bir komisyonda yargılanacağı bildiriliyor.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde 10 yıl önce düzenlenen 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed'in askeri bir komisyonda yargılanacağı bildiriliyor.

Halid Şeyh Muhammed 2003'te Pakistan'da yakalanmıştı.

Amerikalı yetkililer ABD Adalet Bakanı Eric Holder'ın bugün konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi.

Holder'in, Halid Şeyh Muhammed'in davasının, Guantanamo Üssü'ndeki denetim merkezinde görüleceğini açıklayacağı belirtiliyor.

Obama yönetimi daha önce Muhammed ve diğer dört sanığın sivil bir mahkemede tarafından yargılanmasını planlamış, ABD Adalet Bakanı Eric Holder de davanın New York'ta görülmesini önermişti.

Ancak bu plan, Amerikan kamuoyunda büyük infial yaratmıştı.

Obama ABD Kongresi'ne öfkeli

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama kısa süre önce Guantanamo Üssü'ndeki asker mahkemelerde yeni davalar görülmesine yeşil ışık yakmıştı.

Obama ABD Kongresi'ni, üsteki gözetim merkezinin kapatılmasına ve bazı terör zanlılarının sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik planlarına karşı çıkıp, ülkenin ulusal güvenliğine zarar vermekle suçlamıştı.

Halid Şeyh Muhammed ise 2003 yılında Pakistan'da yakalanmıştı.

Muahmmed 2007 yılında, Guantanamo Üssü'nde kendisine işkence yapıldığını öne sürmüştü.

Daha sonra Muhammed'e 183 kez su işkencesi yapıldığı, CIA belgelerinde de doğrulanmıştı.

Amerikalı savcılar Muhammed'in, 11 Eylül saldırılarının yanı sıra başka bazı terör eylemlerini de planladığını itiraf ettiğini söylüyor.

Bu eylemler arasında 1993'te New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırı, Endonezya'nın Bali Adası'nda 2002'de bir gece kulübünün bombalanması ve Amerikalı gazeteci Daniel Pearl'ün öldürülmesi de var.