BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'da meşaleli çingene karşıtı yürüyüş

Parlamentoda da temsil edilen aşırı milliyetçi Jobbik Partisi üyelerinin bir köyde Çingene karşıtı sloganlarla gösteri düzenlemesi tepki çekti.

Abone ol

Ellerinde meşalelerle, kırmızı beyaz şeritli parti bayraklarıyla Macaristan'ın dört bir yanından gelerek, Macarlar tarafından bile çok bilinmeyen küçük köyde gösteri yapan birkaç yüz aşırı milliyetçi, Macaristan siyasetinde gerginlikler yarattı.

Jobbik Partisi üyelerinin gösterisi tepki çekti

Parlamentoda da temsil edilen aşırı milliyetçi Jobbik Partisi militanlarının köyde Çingene karşıtı sloganlarla gösteri yapmasının gerekçesi, geçtiğimiz dönemde köyde orta yaşlı bir kadının cinayete kurban gitmesiydi.

Aşırı sağcılar faili meçhul cinayetin Romanlar tarafından işlendiğini iddia ederek gösteride Romanlara karşı sloganlar attılar.

Ama çoğu siyah milis üniforması giyen militanların, Ku Klux Klan’ı hatırlatan meşaleli gösterisi, ülkede ilk kez bir karşı gösteriyle karşılandı.

Parlamentodaki küçük muhalefet partisi LMP ve ırkçılık karşıtı sivil örgütlerin taraftarları da, köyde tehdit altında bulunan Roman evlerini korumak amacıyla, ırkçı mitingle aynı anda karşı gösteri düzenlediler.

İki miting arasında olası bir kavgayı önlemek için de polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

'Mitingin zamanlaması ilginç'

Gözlemciler aşırı milliyetçi Jobbik tarafından düzenlenen mitingin zamanlamasının da ilginç olduğunu vurguluyorlar.

Buna göre Jobbik bir yandan bu hafta içinde Avrupa Birliği tarafından Budapeşte'de düzenlenecek 5 Roman Platformu öncesi, taraftarlarına moral veriyor.

Diğer yandan ise dikkatler geçtiğimiz hafta başlayan Çingene Katili Çete Davası'ndan çekilmek isteniyor.

Sanıkların dinlenmesine başlanan bu davada hakim önüne çıkarılan ırkçı sanıklar, geçtiğimiz yıl geceleri Çingene köylerine saldırılar düzenleyerek, aylar boyunca korku salmış ve molotof kokteyli ve ateşli silahlarla 6 masum Çingene’yi katletmişlerdi.

Aşırı sağcı gruplara bağlı olan bu militanlar sorgulamada, bu insanları Roman oldukları için öldürdüklerini, Romanlar ve Macarlar arasında çatışmalar çıkarmak istediklerini de itiraf etmişlerdi.